ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Δίαιτες αποτοξίνωσης: Έχουν αποτέλεσμα;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.
3
'
δίαιτα αποτοξίνωσης Shutterstock

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών, έχουν σκεφτεί ή έχουν ακολουθήσει κάποια στιγμή στην ζωή τους μια δίαιτα αποτοξίνωσης. Το αδυνάτισμα, η διατροφή, η απώλεια βάρους αλλά και γενικά η αποτοξίνωση είναι άλλωστε από τα πιο δημοφιλή θέματα προς συζήτηση και διερεύνηση, ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι. Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως τελικά οι δίαιτες αποτοξίνωσης; Τι ρόλο παίζει γενικά η αποτοξίνωση στο αδυνάτισμα και πόσο «ακίνδυνη» είναι; Οι απαντήσεις για όλα αυτά, θα σου δοθούν παρακάτω, με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου ΜSc.

Γενικά οι δίαιτες αποτοξίνωσης στοχεύουν στην εξάλειψη των τοξινών από το σώμα. Μια τυπική δίαιτα αποτοξίνωσης περιλαμβάνει μια περίοδο νηστείας, ακολουθούμενη από μια αυστηρή δίαιτα φρούτων, λαχανικών, χυμών φρούτων και νερού. Μερικές φορές μια αποτοξίνωση περιλαμβάνει επίσης βότανα, τσάι, ροφήματα, συμπληρώματα διατροφής και πολλές φορές κλύσματα ή γενικά σκευάσματα που στοχεύουν στο «άδειασμα» του εντέρου.

Οι θεραπείες αποτοξίνωσης συνήθως συνιστώνται λόγω πιθανής έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες στο περιβάλλον ή μέσω της διατροφής σας. Επιπλέον, αυτές οι δίαιτες ισχυρίζονται ότι βοηθούν σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, πεπτικά προβλήματα, αυτοάνοσες ασθένειες, φλεγμονή, αλλεργίες, φουσκώματα ή κόπωση λόγω των «συσσωρευμένων τοξινών».

Εικόνα
δίαιτα αποτοξίνωσης
Shutterstock

Ωστόσο δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει πως οι τοξίνες προκαλούν κόπωση, ούτε πως με την αποτοξίνωση μπορείς να θεραπεύσεις αυτοάνοσες ασθένειες ή άλλα προβλήματα υγείας.

Πώς γίνονται οι δίαιτες αποτοξίνωσης

Συνήθως οι δίαιτες αποτοξίνωσης, έχουν όλες μια κοινή «βάση», η οποία ακολουθεί ορισμένους κανόνες όπως:

  • Η νηστεία για 1-3 ημέρες.
  • Η κατανάλωση φρέσκων χυμών φρούτων και λαχανικών, smoothies, νερό και τσάι.
  • Η κατανάλωση συγκεκριμένων υγρών, όπως νερό ή χυμό λεμονιού.
  • Εξάλειψη συγκεκριμένων τροφίμων.
  • Λήψη συμπληρωμάτων ή βοτάνων.
  • Τακτική άσκηση.
  • Καθαρκτικά, «καθαριστικά» παχέος εντέρου ή κλύσματα.
  • Η εξάλειψη του αλκοόλ, του καφέ, της ζάχαρης και η διακοπή καπνίσματος.

Δουλεύουν ή όχι;

Σαφώς και με τέτοιου είδους δίαιτες θα δεις την ζυγαριά σου να πέφτει, αλλά το νούμερο που θα βλέπεις θα είναι πλασματικό. Τα «κιλά» που θα έχεις χάσει θα είναι υγρά, και όχι λίπος. Επιπλέον, αν κάνεις δίαιτες που στοχεύουν στην αποτοξίνωση για καιρό, ενδέχεται να χάσεις και μυική μάζα να βιώνεις συμπτώματα

όπως οι ζαλάδες, η αστάθεια, η κούραση και η έλλειψη συγκέντρωσης. , Στο τέλος, θα κινδυνεύσεις να αποκτήσεις άλλα προβλήματα υγείας, μιας και δεν θα λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα, πως λόγω στέρησης, είναι πολύ πιθανό μόλις σταματήσεις την όποια δίαιτα να πάρεις πίσω όχι μόνο τα κιλά που έχασες αλλά και ακόμα περισσότερα. Επομένως, αν θέλεις να χάσεις βάρος θα ήταν πιο συνετό να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για να σε κατευθύνει.

Αγαπημένο