ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

FBT : H νέα θεραπεία για τις διατροφικές διαταραχές είναι οικογενειακή υπόθεση

Μία νέα αποτελεσματική θεραπεία για παιδιά και εφήβους με διατροφικές διαταραχές έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είναι καινοτόμα αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική καθώς στηρίζεται στην υποστήριξη και στη φροντίδα που μπορεί να εξασφαλίσει το σύστημα της οικογένειας.
6
'
διατροφικές διαταραχές shutterstock

Με τη συνεργασία της Δρ. Μαρίας Τσιάκα, Πρόεδρου του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών και διδάκτορος στο Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και Ψυχιατρικής του Institute of Psychiatry, King’s College London. 

Ξαφνικά τη βλέπεις να αποφεύγει τις τηγανιτές πατάτες που μέχρι πρότινος λάτρευε. Ή να παραλείπει γεύματα αποφεύγοντας να κάτσει στο οικογενειακό τραπέζι. Ή να ανεβαίνει στη ζυγαριά αρκετά συχνά μέσα στη μέρα (ήξερες ότι είναι καλύτερο να μην υπάρχει ζυγαριά στο σπίτι όπου μένουν έφηβοι;). Ή να κάνει δέκα δέκα τα push ups για να κάψει το κομμάτι της τούρτας που μόλις έφαγε. Μπορεί να είναι η έφηβη κόρη σου ή ο ανιψιός ή η ανιψιά σου. Το βαφτιστήρι ή το παιδί των φίλων σου. Η σχέση των παιδιών, αλλά και των εφήβων με το φαγητό μπορεί κάποιες φορές να είναι περίεργη. Είναι φυσιολογικό όμως αυτό; Σίγουρα αναρωτιέσαι. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται να ξέρεις ιδιαίτερα αν είσαι μητέρα ή πατέρας είναι ότι:

το 19-37% των εφήβων ηλικίας 14 έως και 16 ετών πάσχει από διατροφικές διαταραχές ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 21%. 

Οι τελευταίες επιδημιολογικές έρευνες στο σύνολό τους καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Ο κίνδυνος εμφάνισης διατροφικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι μεγάλος..

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η έλλειψη επιδημιολογικών ερευνών καθιστά ανέφικτη την αξιολόγηση του επιπολασμού της νόσου στον εφηβικό πληθυσμό. Παρ’ όλα αυτά, είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και σήμερα που δείχνουν μια αύξηση 88% στα αιτήματα βοήθειας από οικογένειες εφήβων που νοσούν από μία νόσο με πολύ υψηλά ποσοστά θνητότητας. Να λοιπόν κάτι άλλο που πρέπει να θυμάσαι. Μια διατροφική διαταραχή στην παιδική ή εφηβική ηλικία μπορεί αν μείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία να σκοτώσει το παιδί σου.

diatrofi_efivoi

Ένα νέο κέντρο στην Ελλάδα

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και με αίσθημα ευθύνης, το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει μια πρότυπη, εξειδικευμένη μονάδα παιδιών και εφήβων για την άμεση αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Γι’ αυτό τον σκοπό, η διευθύντρια Δρ. Μαρία Τσιάκα και η συνεργάτιδα του Κέντρου Αγγελική Ζορμπαλά ταξίδεψαν στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Σικάγο, συγκεκριμένα στο Institute of Training  for Child and Adolescent Eating Disorders και παρακολούθησαν το πρώτο επίπεδο εκπαίδευσης στο Family Based Treatment (FBT) από τον πρωτεργάτη της συγκεκριμένης θεραπευτικής μεθόδου, Dr Daniel Le Grange, καθηγητή ψυχιατρικής των πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Σικάγο.

Τι είναι το Family Based Treatment

Πρόκειται για την πρώτη ενδεδειγμένη επιστημονική θεραπεία διατροφικών διαταραχών για παιδιά και εφήβους. Βασίζεται σ’ ένα πρωτόκολλο 20-25 συνεδριών, το οποίο είναι κατάλληλο για ασθενείς που νοσούν από ανορεξία ή βουλιμία για λιγότερο από 3 χρόνια και δεν χρίζουν εσωτερικής νοσηλείας. Ο βασικός στόχος του είναι η άμεση αποκατάσταση της υγείας των εφήβων με την υποστήριξη των γονέων τους.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στην ταχεία αποκατάσταση της σωματικής υγείας και ενορχηστρώνεται από τους γονείς, οι οποίοι ύστερα από εκπαίδευση παίρνουν τον απόλυτο έλεγχο της σίτισης και διατροφής. Αυτό συμβαίνει γιατί, λόγω της φύσης της νόσου, ο ασθενής αδυνατεί να αξιολογήσει και να αποφασίσει για τη διατροφή του. Οι γονείς έχουν την απόλυτη ευθύνη να αποφασίζουν για το τι θα τρώει το παιδί τους, την ποσότητα που θα καταναλώνει, επίσης εποπτεύουν όλα τα γεύματα και περιορίζουν τη φυσική δραστηριότητα (γυμναστική). Κάνουν, δηλαδή, ό,τι θα συνέβαινε σε μια μονάδα εσωτερικής νοσηλείας.

Ο κύριος στόχος της θεραπείας FBT, ωστόσο, είναι να επιτρέψει στους ασθενείς να ανακάμψουν στο καθημερινό τους περιβάλλον με σύστημα υποστήριξής τους γύρω τους, αντί να τους αποκόπτει από τους γονείς τους στέλνοντάς τους σ’ ένα νοσοκομειακό θεραπευτικό πρόγραμμα. Τα αδέλφια έχουν υποστηρικτικό ρόλο στη θεραπεία, αλλά δεν αναλαμβάνουν γονεϊκό ρόλο σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση του βάρους και την μείωση των συμπτωμάτων.

Tι δείχνουν οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα του FBT

Οι μελέτες των τελευταίων 20 ετών αποδεικνύουν ότι σε 20-25 συνεδρίες το 90-95% των ασθενών έχει πλήρη αποκατάσταση στο βάρος του και άρση των συμπτωμάτων της διατροφικής διαταραχής. Πρόκειται λοιπόν για μια ελπιδοφόρα θεραπευτική μέθοδο για την ύπαρξη της οποίας κάθε γονιός θα πρέπει να είναι ενήμερος και που ίσως αντιστρέψει τα δυσοίωνα προγνωστικά της νόσου ιδιαίτερα για την ευαίσθητη αυτή ηλικιακή ομάδα.

WHO IS WHO

Μαρία Τσιάκα
Μαρία Τσιάκα

 

Η Μαρία Τσιάκα είναι οικογενειακή θεραπεύτρια, ψυχοθεραπεύτρια, διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών, ψυχοθεραπεύτρια και υποψήφια Διδάκτωρ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής Kings College. Έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια ασχολείται θεραπευτικά με γυναίκες που υποφέρουν από ψυχογενή βουλιμία – ανορεξία, καθώς και με την υποστήριξη των κοντινών προσώπων τους όπως γονείς, σύντροφοι, αδέλφια και φίλοι. Στόχος της μεταξύ άλλων είναι η ενημέρωση του κοινού για τις διατροφικές διαταραχές, καθώς και η υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας στη διαχείριση των συμπτωμάτων και συμπεριφορών που προκύπτουν από την νευρική ανορεξία και βουλιμία. Εφαρμόζει καινοτόμα προγράμματα για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, εκπαιδεύοντας άτομα με διατροφικές διαταραχές για την αποκατάσταση της σχέσης τους με την τροφή. Είναι μέλος διαφόρων Συλλόγων και Οργανισμών, όπως το European Family Therapy Association, το European Council on Eating Disorders, το Academy of Eating Disorders και το International Association for Eating Disorders Professionals.

Αγαπημένο