ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Food Combo: Αραβική πίτα ολικής με χούμους και λαχανικά

Γιατί μαζί είναι καλύτερα!
3
'
xoumous_araviki_pita

Τα τελευταία χρόνια τόσο η αραβική πίτα, όσο και το χούμους, έχουν προστεθεί στις διατροφικές συνήθειες χορτοφάγων και κρεατοφάγων, και μπορούν να καταναλωθούν με πολλές διαφορετικές συνταγές και συνδυασμούς. Αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές ομάδες τροφών: η αραβική πίτα ολικής ανήκει στα ολικής άλεσης σιτηρά/ δημητριακά και το χούμους προκύπτει από την πολτοποίηση του ρεβιθιού, συνεπώς ανήκει στα όσπρια. Λόγω του ότι κάθε τρόφιμο αποδίδει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, ο συνδυασμός τους ενισχύει την απορρόφηση αυτών των συστατικών και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ένα επιπρόσθετο και σημαντικό όφελος από το συνδυασμό των σιτηρών με τα όσπρια...

Ποιά είναι τα οφέλη από τον συνδυασμό οσπρίων και σιτηρών

Το κυριότερο όφελος προκύπτει από το περιεχόμενό τους σε αμινοξέα, κάτι που κάνει αυτό το συνδυασμό ιδιαίτερα πολύτιμο για τους χορτοφάγους. Πιο συγκεκριμένα, το σώμα μας χρησιμοποιεί 20 αμινοξέα για να συνθέσει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, από τα οποία τα 10 δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνο του το σώμα και πρέπει να τα προσλάβει από τη διατροφή. Τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα έχουν αυτά τα αμινοξέα. Τα φυτικής όμως προέλευσης, περιέχουν κάποια από αυτά. Έτσι, ενώ τα σιτηρά έχουν έλλειψη στο αμινοξύ λυσίνη, τα όσπρια έχουν λυσίνη. Ενώ τα όσπρια μειονεκτούν σε μεθειονίνη, τα σιτηρά την περιέχουν. Επομένως, καταναλώνοντάς τα μαζί προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε και τελικά η πρωτεΐνη που προσλαμβάνουμε είναι ανάλογη της ζωικής πρωτεΐνης, δηλαδή πλήρης και καλά αφομοιώσιμη!

Ποιοί άλλοι συνδυασμοί δημιουργούν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας;

Ο συνδυασμός οποιουδήποτε δημητριακού/ σιτηρού με οποιοδήποτε όσπριο μας παρέχει αυτά τα απαραίτητα αμινοξέα. Μπορούμε για παράδειγμα να φτιάξουμε φακόρυζο, σούπα με ρεβίθια ή φασόλια και κριθαράκι ή όποιο άλλο ζυμαρικό και όσπριο επιθυμούμε, να συνοδέψουμε τα όσπρια με μία φέτα ψωμί ολικής, να προσθέσουμε κρουτόν ή παξιμάδι σε σαλάτα με όσπρια ή ακόμα και να φτιάξουμε μεξικάνικη τορτίγια με φασόλια, λαχανικά και κόκκινη σάλτσα.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι κερδίζουμε από αυτό το συνδυασμό:

Τρόφιμο                                         Θερμίδες  Πρωτεΐνη

Αραβική πίτα ολικής μεγάλη (83γρ)  220kcal   29,3g

Χούμους (3κσ)                                   80kcal    9g

Σύνολο  300kcal  38,3g

Με μόλις 300 θερμίδες, συν τις λίγες θερμίδες που έχουν τα λαχανικά που μπορούμε να προσθέσουμε στην πίτα, λαμβάνουμε 38,3 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Σε μία μέση διατροφή των 2000 θερμίδων, η συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης είναι χοντρικά στα 100γρ. Με αυτό το χαμηλοθερμιδικό σνακ λοιπόν, προσλαμβάνουμε το 40% της πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε και μάλιστα χωρίς να καταναλώσουμε κάποιο ζωικό τρόφιμο! Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, εάν λάβουμε υπόψη την υπερκατανάλωση κρέατος που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη διατροφή και τελικά τις παθήσεις που σχετίζονται με αυτή τη διατροφική συμπεριφορά.

Πέρα μάλιστα από την απορρόφηση καλής πρωτεΐνης, ο συνδυασμός οσπρίων με κάποιο σιτηρό ή δημητριακό έχει φανεί ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη, καλή διαχείριση του σωματικού βάρους και καλή γαστρεντερική λειτουργία! 

Καλή απόλαυση!

Αγαπημένο