ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι τροφές που "κρύβουν" σαλμονέλα και πρέπει να προσέξετε- Δεν είναι μόνο το κοτόπουλο!

Οι τροφές που πρέπει να προσέχετε
28.10.2022
1
'
Οι τροφές που "κρύβουν" σαλμονέλα και πρέπει να προσέξετε- Δεν είναι μόνο το κοτόπουλο! Photo/ Istock

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο το οποίο προκαλεί φλεγμονή και εντοπίζεται στο γαστρεντερικό σύστημα. Τα βακτήρια ζουν στον εντερικό σωλήνα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων.

Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα που θα κολλήσουν σαλμονέλα και ανοίκουν σε αυτές τις ομάδες ασθενών:

  • Ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου
  • Ασθενείς που λαμβάνουν συχνά αντιόξινα
  • Ασθενείς που έκαναν πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών
  • Ασθενείς με διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Κορονοϊός: Εάν μολύνθηκε κάποιος που μένει στο ίδιο σπίτι με εσάς θα κολλήσετε σίγουρα τον ιό;

Εικόνα
Ποια τρόφιμα «κρύβουν» την σαλμονέλα και Εσερίχια κόλι ;

Συμπτώματα Σαλμονέλας:

  • Ναυτία
  • Έμετος
  • Κοιλιακές κράμπες
  • Διάρροια
  • Πυρετός
  • Ρίγη
  • Πονοκέφαλος
  • Αίμα στα κόπρανα
Εικόνα
Ποια τρόφιμα «κρύβουν» την σαλμονέλα και Εσερίχια κόλι ;

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας διαρκούν συνήθως από 4-7 ημέρες, ενώ κάποια βακτήρια της σαλμονέλας ενδέχεται να οδηγήσουν σε τυφοειδή πυρετό.

Επιπλοκές:

  • Αφυδάτωση
  • Βακτηριαιμία (ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα, οστεομυελίτιδα)
  • Αντιδραστική αρθρίτιδα (αρθραλγία, ερεθισμός των οφθαλμών και επώδυνη ούρηση)

Πως αντιμετωπίζεται:

  1. Αντιδιαρροϊκά σκευάσματα
  2. Λήψη αντιβιοτικών
  3. Ενυδάτωση
Εικόνα
Ποια τρόφιμα «κρύβουν» την σαλμονέλα και Εσερίχια κόλι ;

Πρόληψη:

  • Προσοχή στην προετοιμασία των τροφίμων (όχι χρήση κοινών επιφανειών κοπής για πουλερικά, λαχανικά)
  • Αποφυγή κατανάλωσης ωμού κρέατος και αυγών
  • Καθαριότητα χεριών

Έρευνα σε συνεργασία με τρείς αμερικάνικους ομοσπονδιακούς οργανισμούς που ένωσαν τις δυνάμεις τους παρουσίασαν τις συνηθέστερες πηγές μόλυνσης από σαλμονέλα και Εσερίχια κόλι (E. coli).

Συγκεκριμένα συμπεριλήφθηκαν μέλη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων και της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Ελέγχου των Τροφίμων του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Εικόνα
Ποια τρόφιμα «κρύβουν» την σαλμονέλα και Εσερίχια κόλι ;

Η νεότερη έκθεση ως τώρα δείχνει ότι πάνω από το 80% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων μόλυνσης από το βακτήριο E. coli οφείλονται στην κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος και λαχανικών.

Η σαλμονέλα φάνηκε να μεταδίδεται κυρίως από τους σπόρους:

  • των λαχανικών,
  • τα αβγά,
  • τα φρούτα,
  • το κοτόπουλο,
  • το χοιρινό και
  • το μοσχαρίσιο κρέας.
Εικόνα
Ποια τρόφιμα «κρύβουν» την σαλμονέλα και Εσερίχια κόλι ;

Οι τρεις οργανισμοί εξέτασαν σχεδόν 1.000 περιστατικά τροφιμογενούς λοίμωξης προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα πώς εξαπλώνονται ορισμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Σκοπός του πρότζεκ αυτού, η πληρέστερη ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των καταναλωτών, σχετικά με θέματα ασφάλειας των τροφίμων για την αποφυγή όσων περισσότερων περιστατικών είναι δυνατό.

Ρίξε μια ματιά: Οι 5 τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα

Αγαπημένο