ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες μπορεί να σου προσφέρει ένα αυγό την ημέρα;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα αυγά και την διατροφική τους αξία
29.03.2023
1
'
Τι θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες μπορεί να σου προσφέρει ένα αυγό την ημέρα; Photo/Istock

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα πάνω στην κατανάλωση αυγών, υποστηρίζεται ότι ένα ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς και προσφέρει θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν την υγεία.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των υγιών μεταβολιτών στο αίμα, που σε συνέχεια ρέουν στην καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Από τι αποτελούνται όμως τα αυγά;

  • Πηγή ποιοτικών πρωτεϊνών.
  • Περιέχουν ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) και φολικό οξύ (βιταμίνη Β9).
  • Βιταμίνες  A, D και E που βρίσκονται στον κρόκο του αυγού.
  • Σελήνιο: που αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μηχανισμού.

Διάβασε επίσης: Αυτές είναι οι 6 τροφές που προστατεύουν από το κρυολόγημα

Τα δύο τμήματα που χωρίζεται το αυγό:

Ο κρόκος: που αποτελεί περίπου το 80% των θερμίδων του αυγού και σχεδόν όλα τα λίπη που υπάρχουν σε αυτόν.

Επίσης περιέχει δύο κυρία αντιοξειδωτικά αυτά της λουτεϊνης και της ζεαξανθίνης, που βοηθούν στην υγεία των ματιών και ιδιαίτερα στην πρόσληψη των εκφυλιστικών νοσημάτων και του καταρράκτη!

Ένα άλλο συστατικό που περιέρχεται στον κρόκο είναι και η χολίνη, η οποία συμβάλλει θετικά σε όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες καθώς και ενισχύει την μνήμη.

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/diatrofi/nea/ypofereis-apo-aypnies-ta-5-froyta-poy-tha-boithisoyn-apotelesmatika-na-beltioseis

Το Ασπράδι: Περιέχει κυρίως νερό και πρωτεΐνες.

Μύθοι κατά τα χρόνια για τα αυγά:

Για πολλά χρόνια υπήρχε η αντίληψη ότι τα αυγά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Μελέτες πάνω στο θέμα από ειδικούς έχουν ανακαλύψει τις διατροφικές αιτίες της καρδιακής νόσου και δεν συνδέονται με την κατανάλωση αυγών (μέχρι και έξι εβδομαδιαίως). Αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις των ανθρώπων που είχαν προϋπάρχουσα υψηλή χοληστερόλη!

Ένα βραστό αυγό 50 γραμ. περιέχει 77,5 kcal, 6,3 γραμ. πρωτεΐνης, 5,3 γραμ. λίπους, 0,56 γραμ. υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης. Όσο για το ασπράδι του αυγού αποτελείται από 45% πρωτεΐνη, ανώτερη όλων των άλλων τροφών!

Να σημειωθεί ότι εμπεριέχει επίσης αλβουμίνη και ένα αυγό μεσαίου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μίας γυναίκας.

Μάθε ακόμα: Υποφέρεις από αϋπνίες; Τα 5 φρούτα που θα βοηθήσουν αποτελεσματικά να βελτιώσεις τον ύπνο σου!

Φωτογραφικά πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο