Ντολμαδάκια γιαλαντζί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια!
26.02.2023
1
'Ντολμαδάκια γιαλατζί με αμπελόφυλλα, μια πολίτικη, εύκολη συνταγή που θυμίζει μανούλα και πεθερά μαζί!
Ντολμαδάκια γιαλατζί από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου:
Υλικά
Για τα ντολμαδάκια
- 80 αμπελόφυλλα (400γρ.)
- 2 φλ. ρύζι καρολίνα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι
- 1 ντομάτα τριμμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σως γιαουρτιού
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1/2 λεμόνι (χυμό)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. κρύο νερό
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- Αλάτι
Εκτέλεση
Για τα ντολμαδάκια γιαλατζί
- Μουσκεύουμε τα πρώτα το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα.
- Έπειτα, το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο.
- Το στραγγίζουμε καλά.
- Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ.
- Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι για τα ντολμαδάκια γιαλαντζί και ανακατεύουμε.
- Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3 με 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε στη συνταγή για ντολμαδάκια το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.
- Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά του.
- Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
- Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.
Για τα αμπελόφυλλα
- Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό.
- Τα στραγγίζουμε.
- Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του κληματόφυλλου.
- Για το τύλιγμα
- Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.
- Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
Για το μαγείρεμα
- Στρώνουμε τον πάτο από μία κατσαρόλα με αμπελόφυλλα.
- Τοποθετούμε ανάμεσα κοτσάνια από τα μυρωδικά που βάλαμε στη γέμιση.
- Τα τοποθετούμε σειρά-σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά-κοντά το ένα με το άλλο.
- Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί με το υπόλοιπο λάδι και σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ξετυλιχτούν κατά το βράσιμο.
- Πάνω στο πιάτο ακουμπάμε ένα βάρος.
- Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.
- Σιγοβράζουμε τα ντολμαδάκια γιαλατζί μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν τα ντολμαδάκια από την Αργυρώ σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 20 λεπτά.
- Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα για 10 λεπτά εκτός φωτιάς και μετά σερβίρουμε.
Για το σερβίρισμα
- Σερβίρονται σκέτα σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο λεμόνι.
- Προαιρετικά τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, σερβίρονται κρύα με σως γιαουρτιού.
- Για τη σως γιαουρτιού
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σως.
- Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.
Μυστικά
- Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό. Εκτός από καρολίνα, μπορείτε να βάλετε και ρύζι νυχάκι.
- Το λεμόνι και η ντομάτα εκτός από γεύση κρατούν το ρύζι σπυρωτό.
- Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα.
- Τα μπόλικα μυρωδικά, καθώς και τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), δίνουν απίστευτη γεύση.
- Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχα.
- Φροντίστε τα αμπελόφυλλα που θα χρησιμοποιήσετε, να είναι τρυφερά με απαλή σχεδόν μεταξένια υφή.
- Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται ελάχιστο ζεμάτισμα.
- Επίσης πριν τα χρησιμοποιήσετε σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ραντισμένα.
Δείτε και αυτό: Εύκολη συνταγή για Pancakes από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου