ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τα αναψυκτικά δημιουργούν κυτταρίτιδα;

Τι λένε τα μέχρι τώρα ερευνητικά δεδομένα
3
'
kitaritida-prokaleitai-apo-anapsiktika

Βλέποντας αυτή την όψη φλοιού πορτοκαλιού στην κοιλιά, τους μηρούς και τους γλουτούς μας πιάνει συνήθως μία απογοήτευση, αλλά η κυτταρίτιδα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και παρουσιάζεται στις 9 από τις 10 γυναίκες, είτε πιο ήπια, είτε πιο έντονα σε κάποιο στάδιο της ζωής μας, ανεξάρτητα μάλιστα από το σωματικό βάρος ή από το πόση γυμναστική κάνουμε. Δεν πρόκειται για κάποια δυσλειτουργία το σώματος και σε μεγάλο ποσοστό έχει γενετική προδιάθεση!

Διάβασε ακόμα: Πες αντίο στην κυτταρίτιδα με 8 σωτήρια tips

Επί της ουσίας προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα. Κάποιες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση, αλλά πέρα από τη γενετική προδιάθεση, υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που μπορεί να βελτιώσουν ή να επιδεινώσουν τη μορφολογία του δέρματος και αυτοί οι παράγοντες είναι το ποσοστό λίπους, η ηλικία, το ορμονικό προφίλ, η εγκυμοσύνη, καθώς και το πάχος του δέρματος και η ελαστικότητά του, σε συνδυασμό με το κολλαγόνο.

Ως προς το θέμα της διατροφής, αρκετά τρόφιμα έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί ότι προκαλούν κυτταρίτιδα, όπως η ζάχαρη, το λευκό αλεύρι, ο καφές, τα γλυκά, το αλάτι και τα αναψυκτικά. Είναι όμως κάποια από αυτές τις κατηγορίες βάσιμη;

kitaritida-anapsiktika-mithos

Τα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα ή όχι τελικά;

Με τα μέχρι στιγμής ερευνητικά δεδομένα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι τα αναψυκτικά ή κάποιο άλλο τρόφιμο σχετίζονται με την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, καθώς, όπως αναφέρθηκε, η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο.

Πώς προέκυψε αυτός ο μύθος;

Η συσχέτιση της κυτταρίτιδας με τα αναψυκτικά βασίζεται στη ζάχαρη που αυτά περιέχουν, καθώς η μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, άρα και επακόλουθα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία ευνοεί την εναπόθεση λίπους στην κοιλιά, τους γλουτούς και τους μηρούς. Αυτή η εναπόθεση λίπους μπορεί να συσχετισθεί με την όψη του φλοιού πορτοκαλιού και να επιδεινώσει τη μορφολογία του δέρματος. Όμως κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί ερευνητικά, καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μην ξεχνάμε ότι η κυτταρίτιδα έχει και γενετική προδιάθεση!

Υπάρχουν βέβαια και τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, τα οποία δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη ή την ινσουλίνη. Μάλιστα, λόγω του ότι η διατροφή μας φαίνεται πως περιέχει περισσότερα απλά σάκχαρα από τις συστάσεις της ισορροπημένης διατροφής, τα αναψυκτικά είναι σημαντικό να είναι περιορισμένα, με πρώτη επιλογή αυτά χωρίς ζάχαρη. Άρα μπορείς να αφαιρέσεις τη σκέψη της κυτταρίτιδας από τις ενοχές σου, την επόμενη φορά που θα απολαύσεις ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη! Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το νερό είναι το ιδανικότερο «ρόφημα», καθώς πέρα από την ενυδάτωση που είναι σημαντική για το δέρμα, δεν περιέχει ζάχαρη και βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξινών και στην καλύτερη λεμφική ροή, κάτι που φαίνεται πως παίζει ρόλο στη βελτίωση της όψης του δέρματος!

Διάβασε ακόμα: Χάσε βάρος, κάνε detox και νίκησε την κυτταρίτιδα 

Αγαπημένο