ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

5 βήματα για να διαφυλάξεις τη γονιμότητά σου

Οι συμβουλές που ισχύουν όποια κι αν είναι η ηλικία σου.
3
'
pregnancy test shutterstock

Μπορεί οι ειδικοί να επιμένουν ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι βιολογικά στην καλύτερη ηλικία για να κάνει παιδί μέχρι τα 35, πόσες όμως είναι έτοιμες να γίνουν μαμάδες; Σπουδές, καριέρα, οικονομική αβεβαιότητα αλλά και οι δυσκολίες στις σχέσεις είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να σπαταλήσεις τα χρόνια της πρώτης σου νιότης, αναβάλλοντας τη μητρότητα.

Εν αντιθέσει όμως με τους άνδρες, με το πέρασμα του χρόνου η γυναικεία γονιμότητα φθίνει σταδιακά μετά τα 35 κι ακόμα περισσότερο μετά τα 40. Αυτό σημαίνει ότι πλησιάζοντας τα 40 αυξάνονται οι πιθανότητες να δυσκολευτείς να αποκτήσεις παιδί. Παρόλα αυτά στα 40 μπορεί να είσαι πιο συνειδητοποιημένη και ώριμη και ως εκ τούτου να γίνεις καλύτερη μαμά. 

Ο Δρ. Ζερβομανωλάκης Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μητέρα είναι ο ειδικός που σου δίνει 5 συμβουλές για να διαφυλάξεις την γονιμότητά σου όποια κι αν είναι η ηλικία σου ενώ για τις εναλλακτικές που θα πρέπει να γνωρίζεις αν είσαι άνω των 35, πλησιάζεις τα σαράντα ή θέλει να γίνεις μαμά αλλά δεν υπάρχει υποψήφιος σύντροφος θα πρέπει να διαβάσεις εδώ.

Μην αμελείς τον γυναικολογικό έλεγχο

Γυναικολογικές φλεγμονές και άλλα προβλήματα γυναικολογικής φύσεως, όπως τα ινομυώματα, οι κύστες ωοθηκών ή η ενδομητρίωση αποτελούν παράγοντες που μπορούν να απειλήσουν την αναπαραγωγική σου ικανότητα.  Η έγκαιρη όμως διάγνωση και η σωστή τους αντιμετώπιση μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο.

Μάθε ακόμα πότε τα ινομυώματα απειλούν την γονιμότητα

Στόχευσε στο ιδανικό βάρος

Το 6% περίπου των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται στην παχυσαρκία. Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να χάσεις κιλά, αν έχεις επιπλέον βάρος.  Κι ένα βάρος όμως που είναι κάτω από το φυσιολογικό μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, καθώς επιδρά αρνητικά στον κύκλο σου και ως εκ τούτου στη γονιμότητά σου. Γι’ αυτό μην το παρακάνεις με τις δίαιτες.

Μάθε επίσης ποιες είναι οι τροφές που αυξάνουν την γονιμότητα.

Μακριά απ’ το τσιγάρο

Το κάπνισμα, μεταξύ των άλλων αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία σου, επηρεάζει και τη φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών, οπότε μπορεί να μειώσει την πιθανότητα  να συλλάβεις. Επίσης, είναι παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Διάβασε επίσης: Ποιοί καπνίζουν περισσότερο.

Βάλε μέτρο στο αλκοόλ

Οι γυναίκες που καταναλώνουν σε περιορισμένη ποσότητα αλκοόλ είναι δύο φορές πιο πιθανό να συλλάβουν σε σχέση με εκείνες που καταναλώνουν περισσότερο (δηλαδή πάνω από 5 ποτά την εβδομάδα). Γι’ αυτό καλύτερα να αποφύγεις ή να περιορίσεις στο ελάχιστο την κατανάλωση αλκοόλ.

Μην ξεχνάς το προφυλακτικό

Σε προστατεύει από τη μετάδοση αφροδίσιων νοσημάτων κάποια από τα οποία, όπως για παράδειγμα τα χλαμύδια, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητά σου. Όπως επίσης και ο ιός ΗPV ένα ακόμα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που σχετίζεται με το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μάθε πως σε προστατεύσει το εμβόλιο.

Διάβασε επίσης: Άσκηση και γονιμότητα, ποιά η μεταξύ τους σχέση.

Αγαπημένο