ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πότε και πώς θα γίνεις μαμά, αν ο χρόνος πιέζει

Ο ειδικός που σου εξηγεί τις εναλλακτικές που έχεις, αν είσαι άνω των 35 ή  δεν υπάρχει υποψήφιος μπαμπάς στον ορίζοντα.
5
'
μητρότητα γονιμότητα εξωσωματική shutterstock

Τικ τακ, τικ τακ, τικ τακ… Το βιολογικό σου ρολόι χτυπά όλο και πιο δυνατά, καθώς σβήνεις τα αυξανόμενα κεράκια της τούρτας σου;  Στο μυαλό σου έχει ήδη ξεκινήσει να στριφογυρίζει όλο και πιο έντονα η σκέψη ότι ναι, θα ήθελες κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον ή γιατί όχι και τώρα να γίνεις μαμά. Δυστυχώς υποψήφιος μπαμπάς δεν υπάρχει πουθενά στον ορίζοντα κι όσο η γονιμότητά σου χρόνο με το χρόνο φθίνει, τόσο η ανασφάλειά σου μεγαλώνει… Για να σε απαλλάξουμε όμως από το βασανιστικό ερώτημα -εγώ πότε επιτέλους θα γίνω μητέρα;- σου λέμε το εξής: keep calm, η επιστήμη είναι με το μέρος σου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως κι αν τα έχει φέρει η πορεία της ζωής σου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η επιστήμη είναι με το μέρος της γυναίκας,  υποστηρίζοντας το δικαίωμα να αποκτήσει παιδί, έστω και σε μεγαλύτερη ηλικία ή χωρίς να υπάρχει σύντροφος.

Μαζί με τον  Δρ. Γιάννη Ζερβομανωλάκη, Μαιευτήρα, Γυναικολόγου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης, Επιστημονικού Συνεργάτη της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Μητέρα εξετάσαμε όλες τις εναλλακτικές. Ορίστε τι συστήνει στις διάφορες περιπτώσεις που το βιολογικό σου ρολόι χτυπά.

Πλησιάζεις τα σαράντα;

Η σύσταση του ειδικού: Κάνε έγκαιρα ορμονικό έλεγχο

Αν διανύεις τα μέσα της δεκαετίας των τριάντα ή πλησιάζεις τα σαράντα και ο στόχος «παιδί» δεν διαγράφεται σύντομα στον ορίζοντα, ζήτα από τον γιατρό σου να κάνεις έναν ορμονικό έλεγχο για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο μιας πρόωρης εμμηνόπαυσης που μπορεί να παρουσιαστεί σε 1 στις 100 γυναίκες, γιατί σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να χρειαστεί να επισπεύσεις την απόφασή σου να αποκτήσεις οικογένεια. Επίσης, ενημέρωσε οπωσδήποτε τον γυναικολόγο σου, αν η μητέρα σου είχε μπει πρόωρα στην εμμηνόπαυση, επειδή είναι πιθανό να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

Προσπαθείς, αλλά δεν τα καταφέρνεις;

Η σύσταση του ειδικού: Στον ειδικό χωρίς καθυστέρηση

Αν είσαι κάτω των 35 χρόνων και προσπαθείς για 12 μήνες με τον σύντροφό σου να συλλάβετε αλλά δεν τα καταφέρνετε, μη χάνεις άλλο χρόνο. Καλό είναι να προγραμματίσετε μία επίσκεψη σε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας, για να διερευνηθούν τα πιθανά αίτια και να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία. Το διάστημα αυτό μειώνεται στους έξι μήνες, αν είσαι σαράντα και άνω. Είναι σημαντικό οποιοδήποτε πρόβλημα να διαγνωστεί νωρίς, αφού σε περίπτωση που χρειαστεί να καταφύγεις στη λύση της εξωσωματικής, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες όσο μικρότερη είναι η ηλικία σου.

Εικόνα
shutterstock
shutterstock

 

Είσαι στα μέσα των τριάντα και ελεύθερη;

Η σύσταση του ειδικού: Σκέψου την κατάψυξη ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί μια εναλλακτική, για να παρατείνεις τη γονιμότητά σου αν είσαι γύρω στα 35 και δεν έχεις βρει τον κατάλληλο σύντροφο για να ξεκινήσεις μαζί του οικογένεια. Γιατί να το κάνεις; Επειδή τα ωάριά σου, όσο μεγαλώνεις, μειώνονται σε αριθμό και αλλάζουν σε ποιότητα, καθιστώντας πιο χαμηλή την πιθανότητα γονιμοποίησης και εγκυμοσύνης. Καταψύχοντας όμως τα ωάριά σου σε νεότερη ηλικία, αυξάνεις την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία και μειώνεις τις πιθανότητες να χρειαστείς ωάρια δότριας για να αποκτήσεις παιδί, σε περίπτωση που καταφύγεις στη λύση της εξωσωματικής. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή: ακολουθείς σύντομη θεραπεία, προκειμένου να παράγεις περισσότερα από ένα ωάρια. Ακολουθεί η ωοληψία που είναι μια σχετικά σύντομη και απλή διαδικασία. Τα ωάρια καταψύχονται με μέσο όρο συντήρησης μια δεκαετία. Αποψύχονται, αν και όταν τα χρειαστείς, για να γονιμοποιηθούν με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι η καλύτερη ηλικία για να προχωρήσεις στη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων είναι μέχρι τα 35 ή 37 κι όχι αργότερα, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης στον χρόνο που θα επιλέξεις. Γενικά όμως, καλό είναι να θυμάσαι ότι είναι μια εναλλακτική που δεν εξασφαλίζει σε υψηλό ποσοστό τη δυνατότητα να αποκτήσεις κάποτε το βιολογικό σου παιδί. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η μέθοδος της υαλοποίησης έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης με τη γονιμοποίηση ωάριων που είναι σε κρυοσυντήρηση. 

Διάβασε ακόμα: 10 απαντήσεις που οπωσδήποτε πρέπει να ξέρεις για την κατάψυξη ωαρίων

Είσαι άνω των σαράντα και κάνεις εξωσωματική;

Η σύσταση του ειδικού: Ενημερώσου για μεθόδους που αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας

Αν έχεις κάνει ήδη κάποιες προσπάθειες εξωσωματικής που έχουν αποτύχει, πιθανό γι’ αυτό να ευθύνεται η κακή ποιότητα των ωαρίων ή ο μειωμένος αριθμός τους, ιδιαίτερα αν είσαι άνω των σαράντα. Ο προεμφυτευτικός έλεγχος είναι μια μέθοδος που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής, καθώς ελέγχονται και επιλέγονται τα πιο ποιοτικά ωάρια, πράγμα που μειώνει την πιθανότητα αποβολής λόγω χρωμωσωμικών ανωμαλιών. Ακόμα όμως κι αν δεν έχεις επαρκή αριθμό ωαρίων λόγω ηλικίας, υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσεις παιδί χρησιμοποιώντας ωάριο δότριας. Αυτό σημαίνει ότι θα βιώσεις τη χαρά της εγκυμοσύνης και την εμπειρία του τοκετού και του θηλασμού. 

Πέρασαν τα χρόνια κι είσαι ακόμα μόνη;

Η σύσταση του ειδικού: Μπορείς να αποκτήσεις παιδί με δότη σπέρματος

Σίγουρα είναι μια απόφαση που δεν πρέπει να πάρει επιπόλαια μια γυναίκα. Χρειάζεται να το σκεφτεί καλά, γιατί ουσιαστικά θα μεγαλώσει ένα παιδί μόνη της, ενώ παράλληλα θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθει αντιμέτωπη με τα εύλογα ερωτήματα του παιδιού για τον βιολογικό του πατέρα, ο οποίος με βάση το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα διατηρεί την ανωνυμία του. Απ’ την άλλη, καμία γυναίκα δεν πρέπει να στερείται το δικαίωμα στη μητρότητα και οι εναλλακτικές αυτές αφήνουν ένα περιθώριο για γυναίκες που θα ένιωθαν πραγματικά δυστυχισμένες αν έμεναν άτεκνες. Τι πρέπει να ξέρεις; Ότι ο δότης είναι ανώνυμος. Μπορείς να διαλέξεις δότη μόνο με βάση πληροφορίες για την εθνικότητά του, το μορφωτικό του επίπεδο και τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Ο αριθμός των παιδιών που μπορεί να προκύψουν από τον ίδιο δότη αλλά από διαφορετικές μητέρες είναι δέκα, κανόνας που ισχύει για την Ελλάδα. Σε άλλες χώρες ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. 

Διάβασε επίσης: 10 ερωτήσεις για την απόκτηση μωρού με δωρεά σπέρματος. 

Λάβε υπόψιν όλα αυτά όμως, μην επαναπαύεσαι!  

Παρόλο που η επιστήμη μπορεί να εξασφαλίσει μια σημαντική παράταση της γονιμότητας της γυναίκας παρέχοντας τις εναλλακτικές ώστε να αποκτήσει παιδί ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία με ή χωρίς σύντροφο, αυτές οι εναλλακτικές δεν θα πρέπει να αποτελέσουν μια ζώνη ασφαλείας για να αναβάλλεις τη μητρότητα ή ακόμα και να αποφεύγεις τις σχέσεις, εξηγεί ο Δρ. Ζερβομανωλάκης. Πράγματι, οι εξελίξεις της επιστήμης αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσεις παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, δεν μπορούν όμως να διασφαλίσουν με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα κρατήσεις το πολυπόθητο μωρό στην αγκαλιά σου. Αν λοιπόν οι προϋποθέσεις είναι κατάλληλες –δεν χρειάζεται να είναι και ιδανικές-, μην αναβάλλεις για πολύ την απόφαση!

Διάβασε επίσης: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τους ανωορρηκτικούς κύκλους

Αγαπημένο