ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ξεκινάει το παιδί σου νηπιαγωγείο; Πώς θα μειώσεις τις πιθανότητες να βάλει τα κλάματα

Τι να κάνεις φέτος το καλοκαίρι με το παιδί σου, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένο αν πρόκειται να ξεκινήσει νηπιαγωγείο το φθινόπωρο.
3
'
Πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο istock

Είναι το άγχος κάθε γονιού. Η ημέρα που θα αφήσει το παιδί του για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο. Θα τα καταφέρει άραγε σε αυτή την μετάβαση χωρίς να αγχωθεί, να ζοριστεί ή να βάλει τα κλάματα είναι ο φόβος των περισσότερων. 

Αν το μικρό σου πρόκειται να ξεκινήσει για πρώτη φορά νηπιαγωγείο, να θυμάσαι ότι η σωστή προετοιμασία είναι σίγουρα απαραίτητη για μία ομαλή μετάβαση. 

Κάθε αρχή ισοδυναμεί με ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του παιδιού. Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην προετοιμασία αλλά και στην εξέλιξη του παιδιού στο σχολείο εξηγεί ο  Δημήτρης Πομόνης, Κλινικός Λογοθεραπευτής- Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας, Γνωσιακός Συμπεριφορικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Ολιστικών Προσεγγίσεων τ. επιστημονικός συνεργάτης Παιδοψυχιατρικού Τμήματος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λογοθεραπευτής  Κ.Ψ.Υ. Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, επισημαίνοντας ότι ο ρόλος του γονιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός και συνεχίζει λέγοντας:

«Το παιδί πλέον στα πέντε του χρόνια ξεκινά υποχρεωτικά το νηπιαγωγείο. Το νηπιαγωγείο με τον παιδικό σταθμό παρουσιάζει μια ποιοτική διαφορά, καθώς το παιδί μπαίνει επίσημα στο χώρο της εκπαίδευσης.  Στόχος του νηπιαγωγείου είναι να αναπτύξει τη δημιουργικότητα του παιδιού, την αυτονομία του, ενεργοποιώντας τη σκέψη  και επιτρέποντας να βιώσει τη χαρά και την απόλαυση που του προσφέρει η κατάκτηση της γνώσης». Για να τα καταφέρει καλύτερα σε αυτή την μετάβαση ο κύριος Πομόνης συστήνει τα εξής βήματα.

Ενίσχυσε τη αυτονομία του

Είναι σημαντικό το παιδί που ξεκινά νηπιαγωγείο να μπορεί αυτοεξυπηρετηθεί, να είναι αυτόνομο και να έχει κατακτήσει κάποιες βασικές δεξιότητες. Η νηπιαγωγός θα ενθαρρύνει και θα επιβραβεύσει την αυτονομία του παιδιού στις καθημερινές  δραστηριότητες, καθώς αυτές σηματοδοτούν την κατάκτηση βασικών δεξιοτήτων και στάσεων. Για να το προετοιμάσεις καλύτερα:

·    Εκπαίδευσέ το να χειρίζεται αποτελεσματικά την τσάντα και τα πράγματα που έχει μέσα.

·    Βοήθησέ το το να μάθει να ανοίγει μόνο του το κουτί που θα του βάζεις μέσα  το κολατσιό, να απλώνει και διπλώνει την πετσετούλα του.

·    Ενθάρρυνε το παιδί όχι μόνο να βγάζει αλλά να βάζει τα ρούχα του μόνο του.

·    Όσον αφορά στα παπούτσια, προτίμησε αυτά που δεν έχουν κορδόνια και φοριούνται εύκολα.

Διάβασε κι αυτό: Πώς να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου

Ένταξε τη ζωγραφική στο ημερήσιο πρόγραμμα

Η ζωγραφική δεν είναι μια απλή ασχολία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στη ζωγραφική παρατηρείται -μεταξύ άλλων- και η αναπτυξιακή πορεία του παιδιού. Ξεκινώντας από το στάδιο της μουτζούρας μέχρι το τέλος του νηπιαγωγείου κάθε παιδάκι είναι σε θέση να απεικονίσει  συνήθως ανθρωπάκια, ζωάκια αλλά και σπιτάκια. Δεν έχει τόσο σημασία αν το παιδί τα καταφέρνει καλά στη ζωγραφική όσο αν δείχνει ενδιαφέρον για το έργο, δηλαδή να αφιερώνει χρόνο, ενέργεια και συνέπεια χωρίς να τα αφήνει στη μέση,  απολαμβάνοντας τη χαρά της δημιουργίας. Για να το προετοιμάσεις καλύτερα:

·    Φρόντισε να υπάρχει στο σπίτι μία γωνιά όπου μπορεί να πειραματιστεί για να ζωγραφίσει με διαφορετικά υλικά κηρομπογιές, μαρκαδόρους, νερομπογιές. Η ζωγραφική με κηρομπογιές μάλιστα επειδή απαιτούν περισσότερη δύναμη είναι ένα καλός τρόπος εξάσκησης του χεριού.

·    Ενθάρρυνε το να περιγράφει τη ζωγραφιά του ή να πει μια ιστορία για αυτά που ζωγράφισε.

·    Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία με διάφορες χειροτεχνίες, έτσι ώστε να εξασκήσεις το παιδί στη χρήση του ψαλιδιού που θα βελτιώσει τις λεπτές κινήσεις του χεριού και το συντονισμό χεριού – ματιού. Αυτή η δεξιότητα  μπορεί να βοηθήσει το παιδί να χειρίζεται το μολύβι καλύτερα στην πρώτη δημοτικού.

Εικόνα
istock

Εξερευνήστε μαζί το περιβάλλον

Τα μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους περίεργα. Τους αρέσει να περιεργάζονται και να παρατηρούν, κάνουν πολλές ερωτήσεις για το καθετί που κεντρίζει την προσοχή τους. Το περιβάλλον προσφέρει πολλά ερεθίσματα, προσελκύει την προσοχή τους και προσφέρεται για πειραματισμούς και διερευνήσεις.

§  Προέτρεψε το παιδί να παρατηρεί όσα υπάρχουν γύρω του, ενεργοποιώντας τις αισθήσεις (θέλεις να μυρίσεις το λουλούδι, τι χρώμα έχει;)

§  Παίξε μαζί του το παιχνίδι του μικρού εξερευνητή με δραστηριότητες όπως μαζεύουμε κουκουνάρια, φύλλα, βότσαλα, κοχύλια και τα παρατηρούμε. 

§  Άδραξε την ευκαιρία μέσα από την παρατήρηση του περιβάλλοντος για να επικοινωνήσεις με το παιδί.

Διάβασε κι αυτό: Γιατί είναι σημαντικό να δώσεις στο παιδί σου εμπειρίες αντί για αμέτρητα παιχνίδια

Ενίσχυσε τη γλωσσική του ανάπτυξη

Το παιδί μεταξύ 4 και 5 πρέπει να μιλάει καθαρά και σχεδόν κατά το πρότυπο των ενηλίκων. Θα πρέπει λοιπόν να προβληματιστείς και να απευθυνθείτε στον ειδικό, αν το παιδί δεν γίνεται κατανοητό από τους άλλους, δεν αρθρώνει σωστά φωνολογικά όλους τους ήχους της γλώσσας, χρησιμοποιεί μικρές και όχι σωστά οργανωμένες προτάσεις σε επίπεδο γραμματικής και σύνταξης, δεν μπορεί να διηγηθεί καθημερινά γεγονότα ή παραμύθια μετά από διήγηση ενός ενήλικα. Για να το προετοιμάσεις καλύτερα:

§  Να κάνεις παύσεις στην ομιλία σου για να δώσεις στο παιδί σου την ευκαιρία να συνεχίσει το ίδιο τη συζήτηση.

§  Να επεκτείνεις τις προτάσεις χρησιμοποιώντας επιθετικούς προσδιορισμούς π.χ.  το μικρό γατάκι είναι πάνω στο κόκκινο αυτοκίνητο.

·    Να το παροτρύνεις να μεταδίδει απλά μηνύματα σε άλλους.

·    Να του κάνεις ερωτήσεις που απαιτούν μικρή διήγηση όπως τι έκανες στην παιδική χαρά;

·    Να χρησιμοποιείς τις καθημερινές δραστηριότητες για να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιο του παιδιού.

·    Να κατηγοριοποιείς τις λέξεις π.χ. φρούτα, ζώα της ζούγκλας κλπ.

·    Να απαντάς πάντα στα γιατί του παιδιού σας όσο κι αν αυτό μπορεί να γίνει κάποιες φορές κουραστικό.

Εικόνα
istock

Βοήθησέ το στην οπτική αρίθμηση

Σε αυτή τη φάση δεν έχει τόση σημασία να ξέρει το παιδί να μετρά όσο να κατανοεί ποσοτικά την έννοια της αρίθμησης, να μπορεί δηλαδή να σου πει πόσα είναι έστω και λίγα αντικείμενα (δύο , τρία).  Περισσότερη σημασία έχει να μπορεί να αντιλαμβάνεται την ποσότητα, το μέγεθος και έννοιες όπως περισσότερα από ή λιγότερα από..  Για να το προετοιμάσεις καλύτερα:

·    Βοήθησέ το να καταλάβει με ποσοτικά παραδείγματα, π.χ. με τα γεμάτα με νερό  ποτήρια, την έννοια του περισσότερου και λιγότερου.

·    Προέτρεψε το παιδί να σου δείχνει συχνά παραδείγματα που υποδεικνύουν τη διαφορά μεταξύ του μεγάλου και του μικρού. 

·    Παρότρυνέ το σε κάθε ευκαιρία να μετράει οπτικά π.χ. ρώτησε το για παράδειγμα «πόσοι είμαστε στο δωμάτιο;».

Με την σωστή προετοιμασία κάθε μετάβαση μπορεί να είναι πιο εύκολη. Λάβε όμως υπόψη ότι κάθε παιδί έχει τον δικό του αναπτυξιακό ρυθμό και χαρακτήρα και φυσικά τα δικά του βιώματα, πράγμα που σημαίνει ότι μια μετάβαση μπορεί να είναι εύκολη για ένα παιδί και για άλλο όχι. Η συμβουλή του ειδικού για κάθε δυσκολία που προκύπτει είναι σίγουρα πολύτιμη.

Τι να θυμάσαι ακόμα

Αν πρόκειται να γράψεις το παιδί σε ολοήμερο νηπιαγωγείο, με διευρυμένο δηλαδή ωράριο,  θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προετοιμασμένο, ιδιαίτερα αν δεν έχει πάει ποτέ παιδικό σταθμό. Η εξάσκηση σε όλα τα παραπάνω σίγουρα θα βοηθήσει σε μια πιο ομαλή μετάβαση του παιδιού.

Διάβασε ακόμα: Πώς να βοηθήσει στη μελέτη το παιδί σου χωρίς φωνές

Αγαπημένο