ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποια είναι η φυσική σου κατάσταση; Ένας πανεύκολος τρόπος να το διαπιστώσεις!

Θέλεις να διαπιστώσεις ποια είναι η φυσική σου κατάσταση; Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος για την τεστάρεις!
02.11.2021
2
'
γυναίκα κάνει γυμναστική istockphoto

Η φυσική κατάσταση είναι δείκτης της καλής βιολογικής κατάστασης και αποτελεί τη συνισταμένη πολλών παραγόντων. Η καλή φυσική κατάσταση εξαρτάται από την ικανότητα κάποιου να τρέχει χωρίς να κουράζεται, να διαθέτει αυτό που λέμε αερόβια αντοχή. Ο όρος αυτός όμως έχει να κάνει με παραπάνω από μια φυσικές ικανότητες. Η φυσική κατάσταση αποτελείται από πέντε φυσικές ικανότητες:

  • Δύναμη: Η ικανότητα των μυών να υπερνικούν αντιστάσεις.
  • Ταχύτητα: Η ικανότητα των μυών να παράγουν έργο στη μονάδα του χρόνου.
  • Αντοχή: Η ικανότητα των μυών να αντιστέκονται στην κόπωση.
  • Ευλυγισία: Η ικανότητα των μυών να διατείνονται.
  • Ευκαμψία: Η ικανότητα των αρθρώσεων να λειτουργούν σε όλο το εύρος κίνησης.

Για τη βελτίωση των παραπάνω φυσικών ικανοτήτων απαιτείται εξειδικευμένη και στοχευμένη μέθοδο προπόνησης για την καθεμία χωριστά αλλά και των συνδυασμό κάποιων από αυτών. 

Διάβασε ακόμη: Πώς και γιατί η άσκηση ωφελεί στην ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών

Εικόνα
ασκηση

Πώς θα διαπιστώσεις ποια είναι η φυσική σου κατάσταση;

Κάνε αυτό το έξυπνο κόλπο: κάθισε στο πάτωμα οκλαδόν και μετά προσπάθησε να σηκωθείς από το πάτωμα, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου. Σε έρευνα βρέθηκε ότι αυτός είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση. Γι’ αυτό σταμάτα να αγχώνεσαι για το πόσο γρήγορα τρέχεις ή πόσες κάμψεις μπορείς να κάνεις. Τα στοιχεία του μη αερόβιου fitness, όπως η ευλυγισία, η ισορροπία και η μυϊκή δύναμη, βοηθούν στην εκτέλεση των καθημερινών κινήσεων.

Δες περισσότερα: 7 +1 οφέλη που έχει το σχοινάκι στο σώμα σου

Αν δεν τα καταφέρεις στο τεστ χωρίς χέρια ή αν χάνεις την ισορροπία σου μέχρι να σηκωθείς, πρόσθεσε στις προπονήσεις σου ασκήσεις που δυναμώνουν τον μέσο κορμό, όπως για παράδειγμα σανίδα, περπάτημα στα τέσσερα, γέφυρα γλουτών. Επιπλέον για να αυξήσεις τη φυσική σου κατάσταση προσπάθησε να γυμνάζεσαι καθημερινά επί μία τουλάχιστον ώρα με ένταση 50-90% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Το είδος της άσκησης ποικίλλει (τρέξιμο, περπάτημα, κολύμβηση) και είναι οτιδήποτε ενεργοποιεί τις μεγάλες μυϊκές ομάδες. Εάν επιλέξεις αναερόβια γυμναστική, όπως τα βάρη, πρέπει να γυμνάζεσαι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για 15 λεπτά περίπου, όταν ακολουθεί και αερόβια προπόνηση, ή 30-40 λεπτά όταν γίνεται μόνο αναερόβια προπόνηση.

Διάβασε κι αυτό: 8 fitness μύθοι που πρέπει να διαλύσεις


 

Αγαπημένο