ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποιος τύπος άσκησης αυξάνει την ανθεκτικότητα στο στρες

Γιατί πρέπει να ασκείσαι αν είσαι αγχώδης τύπος
4
'

 

Τι λέει η επιστήμη

Ξέρουμε από πάρα πολλές έρευνες ότι η γυμναστική επηρεάζει το ορμονικό μας σύστημα, διατηρώντας μια ισορροπία, πράγμα που μπορεί να παίξει θετικό ρόλο, μεταξύ άλλων, και στη ρύθμιση του άγχους. Μην ξεχνάς ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει κάποια επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό σου, ενώ κάποιες ορμόνες (βλέπε κορτιζόλη και ντοπαμίνη) αυξάνονται όταν αγχώνεσαι.

Διάβασε ακόμα: Αναπνοή και άσκηση: H σημασία της στην υγεία και την απόδοσή σου

Η γυμναστική, ακριβώς επειδή εξασφαλίζει καλύτερη ισορροπία στο ορμονικό σου σύστημα, αποτελεί μια καλή ασπίδα προστασίας για τα απότομα σκαπανεβάσματα των ορμονών που προκαλούνται λόγω άγχους. Να λοιπόν γιατί, ιδιαίτερα αν είσαι αγχώδης χαρακτήρας, πρέπει να γυμνάζεσαι. Όχι μόνο για να εκτονώνεις, μεταξύ άλλων, και το άγχος σου αλλά και για να κρατάς καλύτερα ρυθμισμένο τον οργανισμό σου.

Tι υποστηρίζει η νέα έρευνα

Μια νέα έρευνα, ωστόσο, έρχεται να γίνει πιο συγκεκριμένη σχετικά με την αγχολυτική επίδραση της γυμναστικής. Ρωτήσαμε τον Γιάννη Μπιτζούνη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, να σχολιάσει τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας. Όπως εξηγεί ο κ. Μπιτζούνης, σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neuroscience» από τους ερευνητές David Weinshenker και Rachel Tillage, αποδείχτηκε ότι η άσκηση ενισχύει πραγματικά την αντοχή του εγκεφάλου στο άγχος. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη του εγκεφάλου έδειξε ότι η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους, επειδή επιτρέπει την αύξηση σε μια κρίσιμη νευρωνική πρωτεΐνη που ονομάζεται γαλανίνη, σύμφωνα με τη μελέτη. Η άνοδος των επιπέδων της συγκεκριμένης πρωτεΐνης φαίνεται ότι επηρεάζει τα επίπεδα άγχους, την κατανάλωση τροφής, τη γνώση και τη διάθεση. Επομένως, το όφελος είναι δεδομένο όχι μόνο για τους αγχώδεις τύπους που θέλουν να κρατήσουν το στρες τους υπό έλεγχο, αλλά επιπλέον και για όσους είναι σε δίαιτα, σπουδάζουν ή επιθυμούν να έχουν μια σταθερή και καλή διάθεση.

Διάβασε επίσης: Γυμναστική ή χρήματα για shopping; Eσύ τι από τα δύο προτιμάς;

Ποια άσκηση να προτιμήσεις;

Μάθε ακόμα

Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, οι ερευνητές λένε ότι η αεροβική άσκηση (όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι) έχει πιθανώς μεγαλύτερη επίδραση στην ανθεκτικότητα στο στρες από τη μη αεροβική άσκηση (όπως π.χ. η άρση βαρών). Δεν χρειάζεται, όμως, να λαμβάνεις υπόψη τόσο αυτή την πληροφορία, επειδή το ποια άσκηση λειτουργεί πιο κατευναστικά στο άγχος σου θα το καταλάβεις από μόνος σου. Επίλεξε κάτι που σου ταιριάζει και αγαπάς να επαναλαμβάνεις μέσα στην εβδομάδα χωρίς να νιώθεις αίσθημα αγγαρείας.

Μην ξεχνάς τη μουσική!

Ο συνδυασμός γυμναστικής και μουσικής θα σου φτιάξει και την ημέρα και τη διάθεση και θα ταξιδέψει το μυαλό σου μακριά από τα όποια άγχη.

Διάβασε επίσης: Ποια είναι η κατάλληλη μουσική για να γυμναστείς αποδοτικότερα

Αγαπημένο