ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι τρόποι πρόληψης και οι θεραπείες που σβήνουν ουλές και χηλοειδή σημάδια

Νέοι τρόποι αντιμετώπισης για τα πιο δύσκολα σημάδια.

5
'
χηλοειδή σημάδια

Θυμάσαι την τελευταία φορά που χρειάστηκε να κάνεις ράμματα και η τομή εξελίχθηκε σε κάτι εξαιρετικά αντιαισθητικό; Κι αναρωτιέσαι αν χρειαστεί να κάνεις μια οποιαδήποτε επέμβαση αν θα φέρει το ίδιο αποτέλεσμα. Κι όμως υπάρχουν τρόποι πρόληψης ακόμα κι αν πρόκειται για ένα απλό χτύπημα για το οποίο ίσως ανησυχείς ότι δεν θα έχει καλή επούλωση.

Τι είναι η χηλοειδής ουλή;

Κάθε τραυματισμός μικρός ή μεγάλος μπορεί να δημιουργήσει κατά την επούλωση ουλή και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν έχουμε κάποια τομή ή κόψιμο ή και έγκαυμα. Η τελική εξέλιξη και εμφάνιση όμως μιας ουλής εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Κάποιες ουλές, μπορεί να είναι πιο έντονες σε σχέση με το μέσο όρο οπότε θεωρούνται υπερτροφικές ενώ υπάρχει και μια επιπλοκή επούλωσης στην ουλή που λέγεται χηλοειδές. Πρόκειται για μια έντονη ουλή που προεξέχει από την επιφάνεια του δέρματος και έχει την τάση να είναι πιο εξαπλωμένη σε σχέση με τα αρχικά της όρια. Επιπλέον υπάρχει ερεθισμός, κνησμός, μούδιασμα, και δυσμορφία. Kαι φυσικά ανάλογα με το σημείο που δημιουργείται, μπορεί να προβληματίζει ιδιαίτερα τον παθόντα.

Ο πλαστικός χειρουργός Θεόδωρος Βουκίδης δίνει απαντήσεις στις βασικές ερωτήσεις που χρειάζεται να γνωρίζεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβληματικών αυτών των ουλών. 

Μια ουλή ή ένα χηλοειδές πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως ή είναι καλύτερα να περιμένουμε να ξεφουσκώσει;

Συνήθως το μόνο που αλλάζει με τον χρόνο είναι το χρώμα της. Γίνεται δηλαδή πιο άσπρη από κόκκινη που είναι στην αρχή. Η άποψη ότι πρώτα αντιμετωπίζεται το τραύμα από τον οποιοδήποτε γιατρό και μετά εφόσον δημιουργηθεί άσχημη ουλή ή χηλοειδές απευθυνόμαστε στον πλαστικό, είναι λανθασμένη. Στην πραγματικότητα ο πλαστικός θα πρέπει να επεμβαίνει από την αρχή σε συνεργασία με τον όποιας άλλης ειδικότητας γιατρό. Το ζελέ σιλικόνης και τα αυτοκόλλητα σιλικόνης για παράδειγμα είναι μια θεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί πάνω σε μια ουλή που μόλις έχει σχηματιστεί και να συντελέσει σε γρηγορότερη και  μια καλύτερη τελική εικόνα της ουλής.

Διάβασε και αυτό: Ποια βιταμίνη προστατεύει το δέρμα σου από τη φωτογήρανση του καλοκαιριού

Ποιοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υπερτροφική ουλή ή χηλοειδές σημάδι;

Εξαρτάται από την ηλικία, (όσο πιο μικρή ηλικία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος,) από το χρώμα του δέρματος (όσο πιο σκούρο τόσο πιο πολύ εύκολα θα δημιουργηθούν χειλοειδή), από την ιδιαιτερότητα του δέρματος και την περιοχή του σώματος. Τομές ή τραύματα στο θώρακα, στον ώμο κατά κανόνα θα δημιουργήσουν χειλοειδή. Επίσης  στην πλάτη αλλά και στα άκρα κάνουν χειρότερες ουλές από άλλες περιοχές του σώματος. Το λοβίο του αυτιού έχει πιο μεγάλη τάση να δημιουργεί χειλοειδή ενώ το πρόσωπο δεν έχει αυτή την τάση. H κληρονομικότητα παίζει επίσης ρόλο.

Παίζει ρόλο αν μια επέμβαση δεν γίνει με νυστέρι και γίνει με laser;

Όχι γιατί το laser χρησιμοποιείται σε μία επέμβαση σαν νυστέρι. Δηλαδή κόβει κι επομένως δημιουργεί τομή τραυματισμό, λύση της συνέχειας του δέρματος, που απαιτεί επούλωση. Οπότε δεν αποκλείεται η πιθανότητα δημιουργίας ουλής-χηλοειδούς.

Διάβασε επίσης: Ποια σημάδια στο δέρμα δείχνουν πρόβλημα στον θυρεοειδή;

Χρησιμοποιείται όμως και θεραπευτικά το laser στην περίπτωση των ουλών;

Ναι μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για τη λείανση μιας ουλής  ή ενός χηλοειδούς έτσι ώστε να μην είναι τόσο εξογκωμένο το δέρμα.

Δεν γίνεται ένα χηλοειδές σημάδι να αφαιρεθεί χειρουργικά;

Όχι γιατί εφόσον το δέρμα έχει αυτή την τάση, αναμένουμε στη θέση του να δημιουργηθεί άλλο χηλοειδές, πιθανότατα πολύ πιο έντονο.

Τι άλλο υπάρχει σε επίπεδο θεραπείας για τα χηλοειδή σημάδια;

Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε τις ενέσεις κορτιζόνης. Πλέον χρησιμοποιούνται και οι ενέσεις botox μαζί με άλλα συστατικά όπως ήπια κυτταροστατικά και βιταμίνες. Έχουμε διαπιστώσει ότι φέρνουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα στην εικόνα ενός χειλοειδούς.

Διάβασε ακόμα: 8 πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις για την αυξητική χειλιών

Οι ενέσεις botox μπορεί να εφαρμοστούν και σε παλιά χηλοειδή ή είναι καλύτερα να εφαρμόζονται σε πρόσφατα;

Πρόσφατα ή παλιά χηλοειδή χρήζουν της ίδιας αντιμετώπισης.

Υπάρχουν τρόποι πρόληψης;

Να αποφεύγονται οι τομές στο σώμα αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Επίσης να αποφεύγεται το piercing και ασφαλώς το τατουάζ  που πέραν του τραυματισμού από την βελόνα είναι επιβαρυντικός παράγοντας και το χρώμα αυτό καθ’ αυτό, ιδιαίτερα αν είναι προέλευσης από ορυκτό και ιδιαίτερα στα σημεία που προαναφέρονται.

Αν όμως κάποιος θέλει να κάνει μια πλαστική επέμβαση και γνωρίζει ότι έχει προδιάθεση να κάνει χηλοειδή; Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Τι συστήνει ο πλαστικός;

Γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης διήθηση με κορτιζόνη και μετά στην επούλωση χρησιμοποιούνται κρέμες με κορτιζόνη και οπωσδήποτε κρέμες σιλικόνης.

Διάβασε ακόμα: Τα σημεία που δε φαντάζεσαι ότι προδίδουν την ηλικία σου

Αγαπημένο