ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν δώσεις τέλος σε μια σχέση

Αν αναρωτιέσαι αν πρέπει να χωρίσεις ή όχι, αυτές οι ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να πάρεις μία απόφαση.
18.11.2021
2
'
διαζύγιο χωρισμός και τέλος της σχέσης istockphoto

Ίσως σου πάρει μήνες να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις και να αποφασίσεις αν αξίζει να σώσεις τη σχέση σου – και ίσως πάρει μήνες για να τη σώσεις κιόλας. Αλλά να θυμάσαι ότι το να προσπαθήσεις να σώσεις μια σχέση που ήδη έχει λήξει είναι σχεδόν αδύνατο.

Διάβασε ακόμα: Να χωρίσεις ή να μη χωρίσεις; 

1. Μήπως βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα;

Αν είσαι πεπεισμένη ότι ο σύντροφός σου είναι το πρόβλημα και ειδικά αν διαπιστώνεις ότι του λες επανειλημμένως και με δύστροπο τρόπο όλους τους λόγους για τους οποίους στέκεται εμπόδιο στην ευτυχία σου, τότε καλύτερα να γράψεις τις σκέψεις σου σε χαρτί. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον επιπλήττεις για 18 σελίδες, μπρος και πίσω! 

"Το θέμα είναι ότι μόλις απομακρυνθείς από τους συνηθισμένους καβγάδες σας, θα μπορέσεις να παραδεχθείς το δικό σου μερίδιο ευθύνης στην κατάσταση – τα στενά οικονομικά, την πίεση στη δουλειά, τα αισθήματα κατάθλιψης ή εξάντλησης λόγω του νοικοκυριού και των παιδιών." λέει η ψυχολόγος οικογενειακή σύμβουλος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου. Αυτό εξυπηρετεί δύο σκοπούς: του δείχνεις τι σε αναστατώνει στ’ αλήθεια και ταυτόχρονα το συνειδητοποιείς κι εσύ.

Εικόνα
istockphoto

 

2 Πόσο μεγάλο είναι το κενό ανάμεσά μας;

Όλες ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ο πρίγκιπας του παραμυθιού. Κι όμως, θεωρούμε τις προσδοκίες μας ρεαλιστικές. Ωστόσο, οι ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας (Υπάρχει ακόμα πάθος; Τον βρίσκω ελκυστικό;) συνήθως είναι πολύ επιφανειακές.

"Οι ρωγμές που επέρχονται με τον καιρό λόγω της έλλειψης ικανοποίησης από τη σεξουαλική ζωή, της έλλειψης επικοινωνίας ή της ασυμφωνίας χαρακτήρων δεν είναι απαραίτητα ανεπανόρθωτες"  Πολλά απ’ αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυηθούν αν το θέλουν και οι δύο, αν ο ένας σέβεται το δικαίωμα του άλλου να διαφωνεί και αν δείχνει λίγη ευελιξία." λέει η ψυχολόγος.

Δες αυτό: Τα στάδια ενός χωρισμού στους άντρες. Πόσο διαφέρουν σε σχέση με τις γυναίκες; 

3. Έχω κάνει σύντομες διακοπές... μόνη μου;

Δεν μπορείς ν’ αλλάξεις τον σύντροφό σου σε καμία περίπτωση. Δες το σαν τον Φρεντ Αστέρ και την Τζίντζερ Ρότζερς: αν η Τζίντζερ πάει προς άλλη κατεύθυνση, ο χορός φαίνεται διαφορετικός. Προσπάθησε λοιπόν να κάνεις κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα, μπορεί να πάρετε «παροδικό διαζύγιο» και να δραπετεύσεις από την οικογένεια ή τον σύντροφό σου για μερικές μέρες (αν δεν είναι δυνατόν, κάνε μια μεγάλη βόλτα).

"Ένα διάλειμμα, έστω και σύντομο, θα σου δώσει την ευκαιρία να σκεφτείς πώς θα κάνεις τις αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή σου." λέει η ειδικός. Η επαφή με φίλους, ο περιορισμός των σχολικών δραστηριοτήτων με τα παιδιά ή τα μαθήματα αναρρίχησης μπορεί να σε βοηθήσουν να διώξεις την ένταση από πάνω σου και από τη σχέση σου.

Εικόνα
istockphoto

 

4. Πόσο σημαντικές θα είναι οι επιπτώσεις;

Είναι γνωστό ότι κάποιες γυναίκες νομίζουν ότι η ζωή θα είναι καλύτερη Χωρίς Εκείνον. Ίσως οραματίζεσαι ότι θα μπορείς να αποφασίζεις τι να κάνεις και πότε να το κάνεις. Ίσως ακόμα και να έχεις σκεφτεί τα αρνητικά μιας τέτοιας καθημερινότητας: θα είναι πιο δύσκολο να πληρώνεις τους λογαριασμούς ή δεν θα έχεις χρόνο για σένα. Αλλά έχεις σκεφτεί όντως τη ζωή σου μετά το το τέλος της σχέσης;

Καταρχάς, ο σύζυγός σου μπορεί να θέλει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις αποφάσεις που πριν άφηνε πάνω σου, όπως τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών.

Δεύτερον, τα ραντεβού δεν είναι όπως όταν ήσουν 25. Είσαι 30 ή 40 και πάνω και φαντάζεσαι πάρτι γεμάτα έξυπνους, αστείους και γοητευτικούς άντρες; Δεν έχεις άδικο. Μόνο που αυτοί οι άντρες συνήθως είναι παντρεμένοι ή δεσμευμένοι ή συνέρχονται και οι ίδιοι από ένα δύσκολο διαζύγιο. Καλύτερα να σκεφτείς κάθε πλευρά των ονειροπολήσεών σου και να τις συγκρίνεις με ό,τι έχεις: έναν σύντροφο. "Το ζήτημα είναι πως είναι εύκολο να λέμε στον εαυτό μας ότι έχουμε σκεφτεί καλά την άλλη μας ζωή. Και είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε τα ψεγάδια αυτού με τον οποίο είμαστε μαζί χρόνια. Αλλά δεν είναι δίκαιο για εκείνον (ούτε και για σένα)." λέει η ειδικός.

Διάβασε ακόμη: Χωρισμός: Don't! Να τι δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να κάνεις!




 
Αγαπημένο