ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Έρευνα: Χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη - Πώς συνδέονται

Κι όμως πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις!
3
'
xamili-aftoektimisi-kai-katathlipsi

Αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι η διάθεσή σου έχει πέσει τελευταία και όχι άδικα. Έρευνα που έγινε σε μαθητές Λυκείου στο Βιετνάμ έδειξε την στενή σχέση χαμηλής αυτοεκτίμησης με ψυχολογικές ασθένεις όπως η κατάθλιψη αλλά και το χρόνιο άγχος. 

Τι αναφέρει η έρευνα για την κατάθλιψη και την χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η έρευνα έγινε με σκοπό να αποδειχθεί ότι εκτός από το DNA μας, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία μας ή την προδιάθεση μας να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή ψυχολογικά προβλήματα. Φυσικά, οι νεαροί ενήλικες είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο, αφού συνήθως η χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση παρατηρείται κυρίως στην μετεφηβική ηλικία.

xamili-aftoektimisi-kai-katathlipsi-erevna

Έτσι λοιπόν, 1,149 μαθητές Πανεπιστημίου και Λυκείου πήραν μέρος στην έρευνα, εκ των οποίων αυτοί που είχαν γενικότερα χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, είχαν 19,4% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη ή και χρόνιο άγχος στην ζωή τους. 

Πώς να ανεβάσεις την αυτοεκτίμησή σου

Σαφώς, θέλει ιδιαίτερη δουλειά από εσένα τον ίδιο το να αγαπήσεις τον εαυτό σου, το να βρεις τα θετικά σου στοιχεία και να βελτιώσεις ή να συμβιβαστείς με εκείνα που δεν αγαπάς και τόσο στον εαυτό σου. Ένα καλό πρώτο βήμα ωστόσο, είναι να κάνεις μια λίστα (με αντικειμενικότητα) στην οποία θα αναφέρεις τα υπέρ σου και τα κατά σου. Κατά πάσα πιθανότητα, θα βρεις πολλά περισσότερα προτερήματα από όσα αρχικά νόμιζες πως έχεις.

xamili-aftoektimisi-kai-katathlipsi-sindesi

Κάτι άλλο που επίσης μπορείς να κάνεις, είναι να προσπαθήσεις να κοινωνικοποιηθείς και να γίνεις πιο εξωστρεφής, αφού τα άτομα με διευρυμένο κύκλο σύμφωνα με έρευνες, έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Τέλος, είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό αν δεις πως παρά τις προσπάθειές σου, τα άσχημα συναισθήματα παραμένουν. Να θυμάσαι πάντα, ότι ο εαυτός μας είναι ο καλύτερος μας φίλος και πρέπει να σε προσέχεις. 

Αγαπημένο