ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Χώρισες αλλά τον σκέφτεσαι ακόμα; Μάθε το γιατί και πώς θα τον ξεπεράσεις

Η σχέση σου μπορεί να μην επιβίωσε αλλά υπάρχουν τρόποι να επιβιώσεις εσύ μετά τον χωρισμό και να προχωρήσεις παρακάτω.
5
'
χωρισμός σπάσιμο istockphoto

Μήπως ήρθε η ώρα να το πάρεις απόφαση, να αφήσεις πίσω σου ό,τι σε βαραίνει και να ξεπεράσεις τον πρώην σου; Αν και το «τραύμα» του χωρισμού δεν ξεπερνιέται τόσο εύκολα, υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις για να σταματήσεις να τον σκέφτεσαι συνεχώς, ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις τη ζωή που έχεις τώρα.

Γιατί σκέφτεσαι ακόμα τον πρώην σου

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν οι ψυχολόγοι με τους χωρισμένους πελάτες τους είναι να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους, ώστε να μπορούν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν. Επίσης, ομαλοποιούν αυτό που συμβαίνει: Το να έχουμε μόνιμα συναισθήματα για έναν πρώην είναι πολύ συνηθισμένο και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό.

Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεπεράσουν έναν χωρισμό επειδή έχουν συναισθήματα ενοχής, θυμού, λύπης ή πόνου που τους κρατούν στο παρελθόν. Μπορεί να έχουν συναισθηματικές εκκρεμότητες και να μην έκλεισαν την πόρτα τελειωτικά όταν τελείωσε η σχέση τους.

Κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να σκέφτονται τον πρώην τους για μήνες, ή ακόμα και χρόνια μετά τη λήξη της σχέσης, λόγω ανασφαλειών ή συγκρίσεων που κάνουν - ακόμα και υποσυνείδητα. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ο πρώην σου έχει προχωρήσει πριν από εσένα. Αυτό που χρειάζεται από εσένα είναι να επικεντρωθείς στην τόνωση της αυτοπεποίθησής σου.  

Ωστόσο «το πιο ύπουλο είδος προσκόλλησης στον πρώην σου είναι αυτό που σχετίζεται με τη βιολογία σου: Όταν δεν καταλαβαίνεις πώς παραμένεις κολλημένη στον πρώην σου σε νευρολογικό επίπεδο, μπορεί να κολλήσεις για χρόνια-ακόμα κι αν θέλεις απεγνωσμένα να προχωρήσεις» λέει η dr. Lisa Marie Bobby, συγγραφέας του βιβλίου «Exaholics: Breaking Your Addiction to An Ex Love».

 

Εικόνα
istockphoto

 

Τι προβλήματα προκαλεί ο χωρισμός;

Θα είμαστε ειλικρινείς: είναι δύσκολο να σταματήσεις να σκέφτεσαι τον πρώην σου, αλλά είναι επίσης απαραίτητο. Το να μην μπορείς να προχωρήσεις συναισθηματικά μετά από έναν χωρισμό ή ένα διαζύγιο μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σου με σημαντικούς τρόπους, όπως:

  • Αισθήματα απελπισίας ή αδυναμίας
  • Απώλεια ή αύξηση βάρους, αλλαγή όρεξης
  • Πολύς ή ελάχιστος ύπνος
  • Απώλεια ευχαρίστησης και ενδιαφέροντος
  • Αισθήματα αναξιότητας
  • Αίσθημα θλίψης ή κενού
  • Κόπωση και έλλειψη ενέργειας
  • Νωθρότητα
  • Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Ο χωρισμός μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία και την ευεξία σου. Όχι μόνο το τέλος μιας σχέσης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή στα οικονομικά και τις καταστάσεις της ζωής, αλλά οι χωρισμοί δημιουργούν επίσης μεγάλη συναισθηματική αναταραχή. Δες πώς μπορείς να ξεπεράσεις τον πρώην σου.

Διάβασε και αυτό: Χωρισμοί σαν πανδημία - Αυτοί είναι οι διάσημοι που χώρισαν το 2021 που δεν το περιμέναμε

Επέτρεψε στον εαυτό σου να θρηνήσει

Πάρε τον χρόνο σου, ξάπλωσε στο κρεβάτι τρώγοντας παγωτό ή σοκολάτα, αλλά μόνο για λίγο. Χρειάζεται περίπου ο μισός χρόνος που ήσουν σε μια σχέση για να θρηνήσεις πλήρως για την απώλεια και τον χωρισμό. Θρήνησέ το λίγο λίγο. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο να επουλώσει το «τραύμα». Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι θα χρειαστείς χρόνο για να τον ξεπεράσεις. Θα έχεις καλές μέρες, κακές μέρες και μέρες όπου θα νιώθεις ότι δεν έκανες καμία πρόοδο. Αλλά εμπιστεύσου τη διαδικασία: αυτές οι μικρές ρωγμές είναι που σε βοηθούν να δεις τον ορίζοντα, από μέσα τους μπαίνει φως. Και μια μέρα, θα ξυπνήσεις και θα συνειδητοποιήσεις ότι θα έχεις περάσει ώρες, μέρες, εβδομάδες χωρίς να σκεφτείς τον πρώην σου.

Η αποδοχή είναι το ήμισυ του παντός

Περιμένεις να εξουδετερώσεις όλα τα θετικά συναισθήματα που έχεις απέναντι στον πρώην σου; Ακόμα τον αγαπάς και δεν μπορείς να πας μπροστά; Η κοινωνία μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε «απλά να το ξεπεράσουμε» επειδή «δεν ήταν καλός για εσένα», αλλά δεν είναι τόσο απλό. Ποιος το έκανε «κακό» να αγαπάμε έναν άνθρωπο, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε πια σχέση μαζί του;

Τι θα συνέβαινε αν απλά αποδεχόσουν ότι νιώθεις αγάπη γι’ αυτόν ΚΑΙ ότι η σχέση έχει τελειώσει; Μπορείς να ηρεμήσεις στην ταυτόχρονη αναγνώριση και των δύο πλευρών; Όταν το παραδεχτείς θα νιώσεις μεγάλη ανακούφιση και θα αποδεχτείς ότι η σχέση τελείωσε αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάψεις και να τον αγαπάς.

Σταμάτα να τον ελέγχεις

Ελέγχεις συνεχώς το προφίλ του στο Facebook ή ρωτάς φίλους γι’ αυτόν; Αυτές οι κινήσεις δεν σε αφήνουν να προχωρήσεις. Σε τελική ανάλυση, δεν μπορείς να φτιάξεις τη ζωή σου όταν αφιερώνεις χρόνο εμμονικά στο πώς περνάει τη δική του.

Ακόμα κι αν ο χωρισμός ήταν... πολιτισμένος, ήρθε η ώρα να τον κάνεις unfriend στο Facebook, να πάρεις μια διαφορετική διαδρομή για το σπίτι (αυτόν που δεν οδηγεί στα μέρη του) και να προγραμματίσεις νέα πράγματα για συζήτηση όταν συναντάς παλιούς κοινούς φίλους.

 

Εικόνα
istockphoto

 

Κάνε λίστα

Η ζωή είναι μια σειρά από σκαλοπάτια και χρησιμοποιούνται μόνον για να μετακινηθείς προς τα πάνω. Σκέψου πώς μπορεί αυτή η σχέση να ανέβει ένα σκαλοπάτι προς κάτι καλύτερο, μεγαλύτερο και πιο οικείο κλπ.Τι έμαθες από αυτήν την σχέση; Κάνε μία λίστα με τα χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει η επόμενη σχέση σου. Αυτό που θα κερδίσεις είναι μεγάλη διαύγεια. Μην αφήνεις τη ζωή σου στην τύχη, πιάσε χαρτί και μολύβι και κάνε τη δική σου λίστα ξεκάθαρη.

Δώσε σημασία στην αυτοβελτίωση

Χρησιμοποιώντας τη λίστα με τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που θα ήθελες στην επόμενη σχέση σου, σκέψου ποιος θα προσελκύσει αυτό το άτομο. Ποια χαρακτηριστικά μπορείς να αναπτύξεις μέσα σου για να τα εφαρμόσεις; Επειδή όλη μας η ζωή βασίζεται σε σχέσεις, αν μπορείς να εντοπίσεις μερικά χαρακτηριστικά που θα ήθελες να βελτιώσεις μέσα σου ή να αναπτύξεις, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες παντού γύρω σου. Θέσε μια νέα πρόκληση στον εαυτό σου για να εφαρμόσεις αυτά τα χαρακτηριστικά στις φιλίες σου και τις εργασιακές σου σχέσεις. Μπορείς να ξεπεράσεις τον χωρισμό σου εάν διαπιστώνεις μέρα με την ημέρα ότι ο εαυτός σου αναπτύσσεται, εξελίσσεται και γίνεται όλο και πιο ευτυχισμένος, εκπληρωμένος και ελκυστικός σε όλες τις σχέσεις.

Σε ενδιαφέρει: Οι 10 πιο κοινές αιτίες διαζυγίου

Οραματίσου τον μελλοντικό σου εαυτό

Είναι μια φανταστική πρακτική να ζεις εκ των προτέρων το μέλλον και να μην ξαναζείς το παρελθόν. Τώρα που ξέρεις τι θέλεις και πώς θα βελτιωθείς αφιέρωσε λίγα λεπτά καθημερινά ζώντας αυτό το νέο όραμα σαν μια ταινία, που βλέπεις με τα δικά σου μάτια και νιώσε πώς είναι. Άλλωστε, δεν είναι η ίδια η σχέση που θέλεις, αλλά το πώς σε έκανε να ΝΙΩΘΕΙΣ.

Δοκίμασε αυτήν την άσκηση

Όταν νιώθεις ότι κολλάς και τον σκέφτεσαι συνεχώς, νιώθοντας την απώλεια και τα δάκρυα να κυλούν, χρησιμοποίησε αυτήν την άσκηση. Βρες πρώτα έναν ήσυχο χώρο και μείνε μόνη σου. Πάρε μία αναπνοή και συμπλήρωσε το κενό, "νιώθω___". Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Μπορεί να νιώσεις αυτό το συναίσθημα κάπου στο σώμα σου; Είναι στην κοιλιά, στο λαιμό ή στο στήθος σου; Εντόπισέ το. Αποδέξου αυτό που νιώθεις, χωρίς αντίσταση. Συνειδητοποίησε ότι αυτό που αισθάνεσαι είναι μια εμπειρία. Δεν σε καθορίζει ως άτομο και θα περάσει. Δημιούργησε μια θετική επιβεβαίωση όπως «αγαπάω άνευ όρων». Με αυτή τη σοφία, πάρε βαθιές αργές αναπνοές σε εκείνο το χώρο και νιώσε το συναίσθημα να απελευθερώνεται με κάθε αναπνοή σου.

Αναζήτησε επαγγελματική υποστήριξη

Οι φίλες που θα σε αφήσουν να κλάψεις στους ώμους τους και να κοιμηθείς στον καναπέ τους όταν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις κάτι μόνη σου είναι αληθινοί θησαυροί. Αλλά για να καταλάβεις πώς να ξεκινήσεις τη νέα σου ζωή και να εντοπίσεις τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σου, είναι καλύτερα να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή.

Διάβασε ακόμη: Το εμβόλιο της αυτοεκτίμησης

Αγαπημένο