ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κινητό στο αθόρυβο: Διώχνει ή αυξάνει το άγχος;

Νέα έρευνα απαντά στο αν μας βοηθάει να έχουμε το κινητό μας στο αθόρυβο ή μας προκαλεί περισσότερο στρες!
2
'
Κινητό στο αθόρυβο: Διώχνει ή αυξάνει το άγχος; Κινητό_Αθόρυβο

Η τεχνολογία αδιαμφισβήτητα έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας. Από τη μία, μας προσφέρει πολλά οφέλη, ωστόσο από την άλλη παρουσιάζονται πολλοί κίνδυνοι από τη χρήση της.

Συχνά μάλιστα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, περνάμε αρκετή ώρα πάνω από το κινητό μας τσεκάροντας τις εφαρμογές και τις ειδοποιήσεις μας.

Κάποιοι λοιπόν, προκειμένου να μειώσουν το χρόνο που χρησιμοποιούν το κινητό τους, επιλέγουν να το βάλουν στο αθόρυβο, ώστε να μην το ανοίγουν με κάθε νέα ειδοποίηση που λαμβάνουν.

Πρόκειται ωστόσο για μία λύση με θετικά αποτελέσματα ή στην πραγματικότητα είναι μια τακτική που εντείνει το στρες;

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της νέας έρευνας, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Computers in Human Behavior», οι άνθρωποι τείνουν να κοιτούν περισσότερο το κινητό τους όταν είναι στο αθόρυβο, παρά όταν βρίσκεται σε λειτουργία ήχου, καθώς αντιμετωπίζουν το «φόβο της απώλειας», δηλαδή νιώθουν έντονο άγχος στο ενδεχόμενο να χάσουν κάτι που συνέβη.

Εικόνα
ΚΙΝΗΤΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης: Ανάποδος ανανάς: Το πονηρό μήνυμα πίσω από το τροπικό φρούτο - Τι πρέπει να ξέρετε αν το συναντήσετε

«Όταν ξέρουν ότι δεν θα ακούσουν τον ήχο των ειδοποιήσεων, οι άνθρωποι κυριεύονται περισσότερο από τον φόβο ότι κάτι θα ”χάσουν”, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τη συσκευή τους ακόμη περισσότερο», εξηγεί η Meng Qi Liao, συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτωρ Σπουδών Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Penn State.

Η δρ. Liao διεξήγαγε τη μελέτη με 138 χρήστες iPhone. Εξ αυτών, το 42% είχε σταθερά το τηλέφωνο ρυθμισμένο στη δόνηση, το 8,7% στο αθόρυβο, ενώ οι υπόλοιποι διατήρησαν τη συσκευή στη λειτουργία ήχου για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Προηγήθηκε η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου από όλους τους συμμετέχοντες, ώστε να διαπιστωθεί εάν «υπέφεραν» από το φόβο της απώλειας. Παράλληλα, όλοι ανεξαιρέτως ενεργοποίησαν στη συσκευή τους το εργαλείο χρόνου οθόνης, ώστε οι ερευνητές να λαμβάνουν ακριβή δεδομένα χρήσης των τηλεφώνων των χρηστών κατά την περίοδο μελέτης.

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε πως όσοι είχαν το κινητό τους στο αθόρυβο, περνούσαν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ άνοιγαν το κινητό τους με μεγαλύτερη συχνότητα συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν ενεργοποιήσει την αθόρυβη λειτουργία.

Εικόνα
ΚΙΝΗΤΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

«Αντί να απενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις ή να βάζουν στο αθόρυβο το κινητό, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τον φόβο της απώλειας θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις των ειδοποιήσεων, ώστε να λαμβάνουν επιλεκτικά κάποιες από αυτές», προτείνει η δρ. Liao και συστήνει στους χρήστες να ενεργοποιήσουν, για παράδειγμα, τις ειδοποιήσεις συγγενών και φίλων.

Ενώ επίσης, προσέθεσε: «Ελπίζουμε η μελέτη μας να αποτελέσει την αφορμή να σχεδιαστούν από τις εταιρείες πιο προσωποποιημένες ρυθμίσεις ειδοποιήσεων, ώστε να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών κινητών τηλεφώνων, καταργώντας το απλό μοτίβο του «μην ενοχλείτε» για όλες ανεξαιρέτως τις ειδοποιήσεις».

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί αναφέρουν πως χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα για να ελέγξουμε το φόβο της απώλειας και προτείνουν να απενεργοποιούμε το κινητό μας. Ενώ, άλλοι υποστηρίζουν πως θα δώσουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα μόνο εάν ανακαλύψουμε τη βαθύτερη ρίζα του φόβου μας.

Η παιδοψυχολόγος του Ιατρικού Κέντρου και βοηθός καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Lovern Moseley έχει αναφέρει χαρακτηριστικά για το εν λόγω θέμα: «Ο φόβος της απώλειας είναι εντονότερος στους νεότερους ασθενείς, τους εφήβους και τη νεολαία, όμως πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε μια εμμονική σχέση με το κινητό και αναγνωρίζουμε την ανάγκη να μειώσουμε τον χρόνο που ξοδεύουμε σε αυτό».

Παράλληλα, τόνισε πως η χρήση του κινητού χαρακτηρίζεται από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα εξίσου: «Μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμα, γιατί μας εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, αλλά μπορούν το ίδιο εύκολα να αποδειχθούν εχθρός για τις κοινωνικές μας σχέσεις, από τη στιγμή που μένουμε προσκολλημένοι σε αυτό».

Μάθετε ακόμη: Αυτές είναι οι εφαρμογές που σας πληρώνουν για να...περπατάτε

Αγαπημένο