ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μάθετε για ποιους λόγους είναι επιθετικό το παιδί σας και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Επιθετική συμπεριφορά των παιδιών: Πώς αξιολογείται και ποιοι είναι οι τρόποι για να την περιορίσετε;
20.06.2022
2
'
See the video
Μάθετε για ποιους λόγους είναι επιθετικό το παιδί σας και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε Επιθετική_συμπεριφορά παιδιών

Η ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Καβαλλιεράτου αναλύει στην «Ελένη» την επιθετική συμπεριφορά των παιδιών και πώς μπορείτε να την περιορίσετε.

Το συναίσθημα του θυμού είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα και είναι απόλυτα φυσιολογικό για τα παιδιά.

Πολλές φορές αυτό που είναι αρνητικό είναι η διαχείρισή του, εφόσον εκδηλώνουν το θυμό μέσα από την επιθετικότητα.

Τα παιδιά θυμώνουν όταν αισθάνονται αδικία, απογοήτευση, ανασφάλεια ή δεν έχουν βρει έναν κατάλληλο τρόπο για να εκφραστούν.

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος που έχει μάθει το παιδί να επικοινωνεί στους γονείς τα συναισθήματά του. Μπορεί δηλαδή να έχει λάβει το μήνυμα πως μόνο με την έντονη εκδήλωση των συναισθημάτων μπορεί να σας έχει κοντά του και να το καταλάβετε.

Αν παρατηρήσετε λοιπόν σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς θα πρέπει να το βοηθήσετε να μάθει έναν διαφορετικό τρόπο να εκφράζει το θυμό του.

Συγκεκριμένα, πρέπει να κάνετε αντιληπτό πως δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούμε άσχημες λέξεις, να χτυπάμε άλλους, να καταστρέφουμε και να διαλύουμε αντικείμενα.

Από την άλλη, είναι αποδεκτό να φωνάξουμε μόνοι μας στο δωμάτιο μας αν το έχουμε ανάγκη και να αξιοποιήσουμε άλλα μέσα όπως είναι η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, η επικοινωνία με κάποιο φίλο.

Πρέπει επίσης να αποδεχτείτε το θυμό του παιδιού σας, έτσι ώστε να το βοηθήσετε να το αντιμετωπίσει με ηρεμία. Βοηθήστε το να καταλάβει πως ο θυμός είναι φυσιολογικός. Παράλληλα, εστιάστε σε αυτό που κρύβεται πίσω από την έκρηξη θυμού και φροντίστε να νιώσει ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί ό,τι αισθάνεται.

Τέλος, θα πρέπει να θέσετε όρια. Το παιδί θα πρέπει να μάθει πως ο θυμός είναι αποδεκτός, αλλά η επιθετική συμπεριφορά όχι, ενώ σε όλη τη διαδικασία είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι.

Αν βλέπετε πως η κατάσταση δε διορθώνετε, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό.

Μάθετε ακόμη:

Αγαπημένο