ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μήπως είσαι αγχωμένη και ξεσπάς στο φαγητό; 5 δοκιμασμένα τρικ για να σταματήσεις

Μάθε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να σταματήσεις την υπερφαγεία όταν έχεις στρες
30.05.2022
1
'
Μήπως είσαι αγχωμένη και ξεσπάς στο φαγητό; 6+ δοκιμασμένα τρικ για να σταματήσεις eating

Το άγχος είναι κομμάτι της ζωής, με το οποίο ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι. Ο καθένας από εμάς έχει έναν διαφορετικό τρόπο εκτόνωσης! Άλλοι «τρώνε» τα νύχια τους, άλλοι έχουν εκρήξεις θυμού, άλλοι δεν τρώνε τίποτα ενώ πολλοί το ρίχνουν στο φαγητό.

Η κατανάλωση του φαγητού που προκαλείται από συναισθηματική πίεση αποτελεί έναν κοινό τρόπο αντιμετώπισης του στρες. Μπορεί όμως το στρες να αποχωρεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα αλλά υπάρχει πιθανότητα να επιβαρυνθεί η υγεία μας.

Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν ότι αν δεν εντοπιστούν οι αιτίες του άγχους προκειμένου το άτομο να επιλύσει το πρόβλημα, μπορεί να οδηγηθεί σε διατροφικές διαταραχές. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μάθουν να αναγνωρίζουν την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική ανάγκη.

Πολλές φορές όμως οι συνθήκες δεν μας ευνοούν με αποτέλεσμα η συναισθηματική ανάγκη να ξεπερνά την βιολογική, και έτσι το άτομο  έρχεται αντιμέτωπο με την παχυσαρκία αλλά και διάφορα προβλήματα υγείας.

Δες αυτό: Άγχος: 4 φυσικές θεραπείες για να το αντιμετωπίσετε

Έχετε και εσείς άγχος και το ρίχνετε στο φαγητό; Τότε είστε στο σωστό άρθρο! Μάθετε λοιπόν μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την υπέρφαγεια και το αίσθημα του στρες.

Εικόνα
stress

Τρόποι για να ξεπεράσετε την υπερφαγεία και το άγχος 

Τρόφιμα με ελάχιστες θερμίδες:

Καλό είναι να περιορίζεται η αποθήκευση ή η αγορά γλυκών, λιπαρών και αλμυρών εδεσμάτων, τα όποια έχει κάποιος την τάση να καταναλώνει, σε στιγμές  συναισθηματικής υπερφαγίας.

Πηγαίνετε μια βόλτα:

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το να πάει κάποιος για περπάτημα είναι το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει για να καταπολεμήσει το στρες που προκαλεί υπερφαγία.

Το περπάτημα αποσπά τον εγκέφαλό από τις λιγούρες και προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών. Οι ενδορφίνες αποτελούν τις ορμόνες της χαράς, οι οποίες βοηθούν στην άντληση ευχαρίστηση από μία βόλτα και όχι από ένα σνακ...

Ακόμα και 10 λεπτά περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απομάκρυνση του άγχους αυξάνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο. Με αυτό τον τρόπο δίνετε χρόνο στον εαυτό σας να αποτραβηχτεί από τις κακές συνήθειες και να τις αντικαταστήσει την επιθυμία για φαγητό.

Εικόνα
walking

Μουσική:

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μια λίστα με τα αγαπημένα σας τραγούδια και αυτό που σας χαλαρώνουν διότι είναι ο ιδανικός τρόπος συναισθηματικής αποφόρτισης.

Επιλέξτε τραγούδια που ξέρετε ότι σας χαλαρώνουν ή νέα τραγούδια που θα σας αποσπάσουν την προσοχή από το φαγητό. Μελέτη Γερμανών επιστημόνων διαπίστωσε ότι η μουσική του Mozart και του Strauss μείωσε σημαντικά το άγχος, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εικόνα
music

Ύπνος:

Το άγχος στη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και ανθυγιεινές επιλογές φαγητού στο δείπνο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.

Ένας καλός ύπνος όμως μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του στρες. Η ξεκούραση του σώματος και του μυαλού βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν απρόοπτα στην εργασία και καθιστά λιγότερο πιθανό να καταφύγουν σε υπερκατανάλωση φαγητού το βράδυ, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το άγχος στην εργασία είναι συνδεδεμένο με την αρνητική διάθεση των εργαζομένων, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με ανθυγιεινές επιλογές φαγητού το βράδυ! Όλα είναι θέμα ψυχολογίας λοιπόν.

Εικόνα
sleep

Διάβασε ακόμη: Το πρωινό γεύμα που θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το άγχος σου

Κλείστε το κινητό:

Μπορεί το κινητό να σας αποσπά την προσοχή, αυξάνει όμως τα επίπεδα άγχους. Τα e-mail, τα μηνύματα ή κάποιες δυσάρεστες ειδήσεις μπορεί να προκαλέσουν άγχος και τελικά να σας οδηγήσουν και πάλι στο φαγητό. Είναι επίσης σημαντικό να μην βλέπετε το κινητό σας την ώρα που τρώτε, αφού η απόσπαση της προσοχής δεν σας επιτρέπει να καταλάβετε τι και πόσο τρώτε και είναι πιθανό να φάτε πολύ περισσότερο.

Όταν κάποιος έχει άγχος, ο οργανισμός του εκκρίνει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ωθεί το σώμα να ζητά ζάχαρη. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν έχουμε άγχος ο οργανισμός επιζητά κάτι γλυκό.

Αγαπημένο