ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν σε έχει κυριεύσει το άγχος!

Οι διατροφικές επιλογές που επηρεάζουν την ψυχολογία!
02.03.2023
1
'
Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν σε έχει κυριεύσει το άγχος! Photo/Istock

Είναι γνωστό ότι το άγχος κυριεύει καθημερινά αρκετό κόσμο και είναι μία αντίδραση του οργανισμού όταν κάποιος βιώνει στρεσογόνες καταστάσεις.

Σημαντικός παράγοντας στην καταπολέμηση του άγχους αποτελεί και η διατροφή, η οποία με ορισμένες τροποποιήσεις μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Μάθε επίσης: 4 τρόποι για να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φούσκωμα στο στομάχι!

Πως όμως το φαγητό επηρεάζει τη διάθεση;

Ένα τυπικό διατροφικό μοτίβο που συμπεριλαμβάνει ένοχες τροφές μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην διάθεση αλλά και την ψυχολογία μας. Η διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη και πρόσθετα σάκχαρα, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που μπορεί να επιβαρύνει την ψυχολογία.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά και μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς τον Ιανουάριο του 2017 και δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, η αντικατάσταση της παραπάνω διατροφής με φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη, είναι ιδανική για την αποφυγή συμπτωμάτων κοινών ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη!

Εικόνα
Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν σε έχει κυριεύσει το άγχος!

Αυτά είναι λοιπόν τα 4 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις άγχος

1. Καφές

Η επίδραση του καφέ επηρεάζει τον εγκέφαλο, προσθέτοντας άγχος μέσω της ενίσχυσης ορμονών όπως η κορτιζόλη, η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη και η αδενοσίνη.

Σχετική έρευνα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2021 και συμμετείχαν 114 φοιτητές που έπιναν τακτικά καφέ, έφτασε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στους φοιτητές που κατανάλωναν συχνά καφεΐνη.

Εικόνα
Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν σε έχει κυριεύσει το άγχος!

2. Επεξεργασμένα κρέατα

Η συχνή και τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο κατάθλιψης όπως έδειξε και έρευνα το Σεπτέμβριο του 2020 που κοινοποιήθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health‌.

Δεν επίσης λίγα τα επεξεργασμένα κρέατα που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, που θα πρέπει να καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες!

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/ygeia/nea/afrikaniki-skoni-poso-epikindyni-einai-telika-gia-tin-ygeia-mas

3. Ανθρακούχα ποτά

Τα ανθρακούχα ποτά είναι σίγουρα γευστικά και πολλές φορές μπορεί να ικανοποιήσουν το αίσθημα της δίψας, αλλά σίγουρα δε βοηθούν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου!

Αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα, η οποία συνδέεται με τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, όπως έδειξε και σχετική ανασκόπηση τον Αυγούστου του 2019 στο ‌Neuroscience and Biobehavioral Reviews‌.

Εικόνα
Οι 4 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν σε έχει κυριεύσει το άγχος!

4. Αλκοόλ

Ένα αλκοολούχο ποτό ίσως συνοδεύσει το κλείσιμο μιας δύσκολης μέρας! Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ λεπτές οι γραμμές στην ισορροπία ανάμεσα στην φυσιολογική και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Σίγουρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο απόδρασης από το στρες, αφού θα έχει ίσως τα αντίθετα αποτελέσματα, με περισσότερο άγχος!

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/ygeia/nea/afrikaniki-skoni-poso-epikindyni-einai-telika-gia-tin-ygeia-mas

Διάβασε ακόμα: Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά για την υγεία μας;

Φωτογραφικά πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο