ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Που οφείλεται το πρωινό άγχος;

Αναρωτιέσαι γιατί ξυπνάς και νιώθεις ένα βάρος αλλά και αίσθημα άγχους; Συνέχισε να διαβάζεις για να βρεις τις απαντήσεις στο ερώτημα σου!
07.12.2022
1
'
Που οφείλεται το πρωινό άγχος; Photo/Istock

Το πρωινό ξύπνημα με άγχος, σίγουρα δεν είναι το καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας για κανέναν. Η ανησυχία τις πρωινές ώρες κάνει δυσκολότερο τόσο το ξύπνημα, όσο και την ψυχολογία σου για την υπόλοιπη μέρα.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει κανείς, είναι ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους, ανά χρονικές περιόδους.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρειΑυτό είναι το κόλπο των 3′ που θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος σου!

Από τι προέρχεται το πρωινό άγχος;

Ως προς το τεχνικό κομμάτι το πρωινό άγχος δεν είναι ιατρικός όρος, αλλά ένας γενικός τρόπος για να περιγράψεις το άγχος που έχεις όταν ξυπνάς.

Πιθανοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στο ότι ξυπνάς ανήσυχος, προέρχονται από διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας ή διαταραχές στον ύπνο σου.

Εικόνα
 Που οφείλεται το πρωινό άγχος;

Ως αποτέλεσμα το άγχος μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα που θα δημιουργηθούν, είτε θα ξανά εμφανιστούν. Είναι πλήρως φυσιολογικό να υπάρχουν περίοδοι προσωρινού άγχους το πρωί, κάτι που μπορεί να είναι και η απάντηση σε αυτό που συμβαίνει στη ζωή σου.

Σε κάθε περίπτωση, όταν το άγχος παραμένει σταθερό υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για γενικευμένη αγχώδης διαταραχή. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα έχουν μία υπερβολική ανησυχία για καθημερινά πράγματα και δυσκολία στον βραδινό ύπνο, όπως και προβλήματα συγκέντρωσης.

Γιατί το άγχος είναι χειρότερα τα πρωινά;

Εικόνα
 Που οφείλεται το πρωινό άγχος;

Η γνωστή ορμόνη του στρες που ονομάζεται κορτιζόλη, μεγεθύνεται τα πρώτα 30 με 45 λεπτά, μετά το πρωινό ξύπνημα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αύξηση της κορτιζόλης, ενισχύει τον εγκέφαλο στο να προετοιμαστεί για τις δραστηριότητες που θα αντιμετωπίσει την ίδια μέρα.

Βέβαια δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, το υποκείμενο στρες και άγχος σου, να κάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης να αυξηθούν.

Επιπροσθέτως, η διαχείριση ενός ή περισσοτέρων στρεσογόνων παραγόντων, όπως ανησυχίες για τα χρήματα ή δυσαρέσκεια στην δουλειά, μπορεί να προσθέσει άγχος. Έτσι τα επίπεδα κορτιζόλης είναι ανεβασμένα κάθε φορά που αγχώνεσαι.

Σημαντικό ρόλο στο άγχος καθιστά ο σωστός ύπνος το βράδυ. Επίσης με την κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο, υπάρχουν πιθανότητες να ενισχύεται το πρωινό άγχος.

Τέλος το καλύτερο είναι πριν το βραδινό σου ύπνο να ακολουθείς μία ρουτίνα, ώστε να βοηθήσεις στο να είσαι πιο ήρεμος το βράδυ και να σηκώνεσαι με καλύτερη διάθεση το πρωί.

Ρίξε μια ματιά: Μήπως είσαι αγχωμένη και ξεσπάς στο φαγητό; 5 δοκιμασμένα τρικ για να σταματήσεις

Αγαπημένο