ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Social Media και ψυχική υγεία, ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Ποιο φύλο επηρεάζεται περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικύωσης και γιατί
01.04.2022
2
'
Social Media και ψυχική υγεία, ποιοι επηρεάζονται περισσότερο social_media

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν σχετικά με την σχέση των social media και τους έφηβους αλλά και τους ενήλικες. Παρά τις χρόνιες έρευνες εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα όσο αναφορά την επιρροή των μέσων στην ψυχολογία μας και την καθημερινότητα μας.

Αρχικά η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ατόμου που παίρνει πολλά διαφορετικά ερεθίσματα και προετοιμάζεται για την ενηλικίωση. Άρα η πρόσβαση στα social media μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κάθε έφηβο, σε διαφορετική χρονική περίοδο και διαφορετικό τρόπο.

Επομένως η επιρροή μπορεί να γίνει έκφυλη εφόσον διαφέρει από κορίτσι σε αγόρι. Συγκεκριμένα, στα κορίτσια η αρνητική επίπτωση των κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, το Instagram γίνεται αισθητή στις ηλικίες των 11 έως 13 ετών. Ενώ στα αγόρια στα 14 έως 15 χρόνια, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται σε ορμονικές αιτίες, καθώς τα κορίτσια συνήθως μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα.

Εικόνα
media

Φαίνεται πως οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στην έκθεση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με νέες μελέτες των νευροεπιστημόνων, οι έφηβοι που είναι ήδη κάτω του μέσου όρου ικανοποιημένοι από τη ζωή τους λόγω υπαρχόντων ψυχολογικών και άλλων προβλημάτων, χρησιμοποιούν περισσότερο τα social media.

Δείτε επίσης: Πως επηρεάζουν τα social media την ψυχική μας υγεία;

Η μελέτη δείχνει πάντως ότι δεν επηρεάζει μόνο η χρήση social media αρνητικά την ψυχική υγεία, αλλά ισχύει επίσης και το αντίστροφο, δηλαδή η εκ των προτέρων μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι είναι προς το παρόν αδύνατο να προβλεφθεί ποιοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να επηρεασθούν αρνητικά από τα social media, π.χ. εμφανίζοντας άγχος, κατάθλιψη ή διαταραχές ύπνου.

Ποιοι επηρεάζονται όμως περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Οι γυναίκες ή οι άντρες;

Εικόνα
media

 

Η απάντηση είναι οι γυναίκες! Οι γυναίκες από τη φύση τους είναι πιο συναισθηματικές και θα λέγαμε πως προσπαθούν περισσότερο από τους άντρες να είναι αρεστές σε συναγωνισμό με το ίδιο φύλο αλλά και ελκυστικές προς το αντίθετο.

 Διάβασε εδώ :Τα social media οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές;

Άρα με την χρήση των social media παρακολουθούν καθημερινά πολλούς διαφορετικούς χρήστες που κατά πάσα πιθανότητα όσα προβάλουν να είναι πλασματικά με αποτέλεσμα μια έφηβη να «χορεύει στο ρυθμό» των γνωστών σε όλους μας influencers και να προσπαθεί να «αντιγράψει» ή να μιμηθεί έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία μιας νέας κοπέλας ή οποία δεν έχει τη δυνατότητα να ζήσει όπως το instagramικο της είδωλο!

Η επιρροή των social media θα λέγαμε πως δεν έχει ηλικία απλώς ο βαθμός που επηρεάζει το κάθε άτομο είναι υποκειμενικός και εξαρτάται και από τον χαρακτήρα. Ας μην εστιάζουμε όμως μόνο στα αρνητικά!

Τα social media μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για μερικούς. Ορισμένοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα social media για να συνδεθούν με φίλους ή να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα ή επειδή δεν έχουν κανέναν για να μιλήσουν σχετικά με κάτι που τους απασχολεί ή για το πώς νιώθουν! Για όλους αυτούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική «υποστήριξη».

Αγαπημένο