ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σοκάρουν οι αριθμοί των βιασμών στην χώρα μας- Ποια είναι τα ποσοστά τι δείχνουν οι έρευνες;

Συγκλονίζουν οι αριθμοί περιστατικών στην χώρα μας!
3
'
Βιασμοί_Ελλάδα Istock

Σοκαριστικοί είναι οι αριθμοί που αναφέρουν οι έρευνες σχετικά με τα περιστατικά βιασμών στην χώρα μας, που καθημερινά πλήττουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, περίπου 4.000 βιασμοί, σεξ χωρίς συναίνεση, διαπράττονται ετησίως στην Ελλάδα, δηλαδή 10 κατά μέσο όρο την ημέρα. Αριθμός που πραγματικά συγκλονίζει.

Ένα στα 24 περιστατικά βιασμών, εντός και εκτός των «οικιακών» τειχών, καταγγέλλεται στις αστυνομικές αρχές, ωστόσο περίπου 200 καταγγέλλονται ετησίως στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Αυτά είναι μερικά από τα σοκαριστικά στοιχεία για τους βιασμούς στην Ελλάδα, τα οποία είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τον Ιανουάριο του 2021.

Δες και αυτό: Γυναικοκτονία: Η νέα πανδημία

Εικόνα
istock

 

Περιστατικά βιασμών και απόπειρες τα τελευταία 11 χρόνια

Στην Ελλάδα τα τελευταία 11 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., είχαν δηλωθεί 1.781 βιασμοί, 792 απόπειρες. Είχε εξιχνιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό, δηλαδή οι 1.618 από αυτούς, καθώς οι δράστες προέρχονταν από το οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον των θυμάτων.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ήταν 2.675, εκ των οποίων τα 2.377 ήταν γυναίκες και τα 298 άνδρες.

Χρονιά "ρεκόρ" ήταν το 2010 όπου είχαν καταγραφεί 215 βιασμοί, 77 απόπειρες, 214 είχαν εξιχνιαστεί, ενώ τα θύματα ήταν 263 γυναίκες και 32 άνδρες. Η επόμενη χρονιά με "μεγάλα νούμερα" ήταν το 2019, όπου είχαν καταγραφεί 182 περιπτώσεις βιασμών, 75 απόπειρες, είχαν εξιχνιαστεί οι 70, ενώ τα θύματα ήταν 217 γυναίκες και 49 άνδρες.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών μόνο δέκα έχουν νόμους που ορίζουν ως βιασμό το σεξ χωρίς συγκατάθεση. Οι υπόλοιπες έχουν δομήσει τους νόμους τους με βάση τη βία, την απειλή βίας, τον εξαναγκασμό ή την αδυναμία υπεράσπισης του εαυτού.

Δες ακόμη: Πόσες γυναίκες σκοτώνονται καθημερινά από τον οικείο σύντροφό τους

Εικόνα
istock

 

Οι 10 χώρες με τους περισσότερους βιασμούς

  • Μποτσουάνα
  • Αυστραλία
  • Lesotho (Χώρα της Νότιας Αφρικής)
  • Νότια Αφρική
  • Βερμούδες (Νησί στον Ατλαντικό Ωκεανό)
  • Σουηδία
  • Suriname (Χώρα στη Νότια Αμερική)
  • Κόστα Ρίκα
  • Nicaragua (Βρίσκεται ανάμεσα στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό Ωκεανό)
  • Grenada (Νησί της Καραϊβικής)

Διάβασε και αυτό: Τι κάνουμε όταν η βία χτυπάει την πόρτα μας

Μια στις 22 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί

Σε πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται ότι μία στις 22 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί, ενώ μία στις 12 έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική βία. Το 90% των γυναικών και γενικά των θυμάτων δεν καταγγέλλουν τον βιασμό τους.

Ειδικοί, ψυχολόγοι και αστυνομικοί αναφέρουν ότι τα χαμηλά ποσοστά καταγγελιών βιασμών στη χώρα μας οφείλονται σε έναν μεγάλο βαθμό στο «βασανιστήριο» της ακροαματικής διαδικασίας. Σε μια δικαστική αίθουσα οι ερωτήσεις δικαστών και συνηγόρων προκαλούν μια καταρράκωση, ταπείνωση και εξευτελισμό των θυμάτων, σαφώς δυσανάλογα συναισθήματα, όταν μάλιστα οι ποινές των δραστών είναι χαμηλές συγκριτικά με τη σοβαρότητα του αδικήματος.

Μάθε τα σημάδια της κακοποίησης και πώς μπορείς να βοηθήσεις

Υπάρχουν πολλές μορφές κακοποίησης και όλες μπορεί να έχουν σοβαρές σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις. Εάν ανησυχείς για κάποια φίλη που μπορεί να βιώνει βία ή να αισθάνεται ανασφαλής κοντά σε κάποιον, μάθε τα σημάδια της κακοποίησης και πώς να τη βοηθήσεις να βρει ασφάλεια και υποστήριξη. Εάν πιστεύεις ότι κάποιος σε κακοποιεί, υπάρχει βοήθεια. Δεν είσαι μόνη. Η βία έχει πολλές μορφές. Είναι σωματική, συναισθηματική, οικονομική, σεξουαλική. Το μόνο εύκολο είναι να ξεστομίσεις την ατάκα «ας πάνε να πούνε αυτό που τους συμβαίνει, γιατί δεν πάνε;». Γιατί δεν μπορούνε. Η κακοποίηση κρύβεται καλά κάτω από τίτλους σπουδών, καριέρες, ωραία ρούχα και στυλ. Δεν είναι χαρακτηριστικό των γυναικών που «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα». Δεν αφορά τους άντρες που αναζητούν ένα «μεροκάματο» κι έχουν νεύρα λόγω ανέχειας κι κρίσης. Είναι αρκετά πιο περίπλοκο και συμβαίνει σε πολλές πόρτες δίπλα μας.

Εικόνα
istock

 

  • 15900 Γραμμή ΣΟΣ για Ενδοοικογενειακή βία
  • 80111 16000 Γραμμή Ελπίδας για Ενδοοικογενειακή βία
  • 1110 γραμμή βοήθειας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας της περιφέρειας Αττικής
  • /www.isotita.gr/emfyli-via/

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Σεξουαλική κακοποίηση: Πώς θα θωρακίσουμε τα παιδιά

 

Αγαπημένο