ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

«Πώς να μην χάνω την ψυχραιμία μου»; Όλοι οι τρόποι για να αντιδράς με ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις

Να θυμάσαι ότι παραμένοντας ήρεμος όμως και διατηρώντας την ψυχραιμία σου, έχεις να κερδίσεις πάρα πολλά.
3
'
πως να μην χάνεις την ψυχραιμία σου

Το να μπορείς να παραμείνεις ήρεμος ακόμα και όταν προκύπτουν πολύ δύσκολες καταστάσεις αποτελεί μια πολύ σημαντική δεξιότητα. Είναι αρκετές οι φορές που νιώθεις ότι έχεις δίκιο και αυτό σε πνίγει. Προσπαθείς να εκτονωθείς με λάθος τρόπους όπως βάζοντας τις φωνές ή εκφράζοντας έντονα τον θυμό σου. Τέτοιοι τρόποι αντίδρασης σίγουρα σε βοηθούν να εκτονωθείς, όμως έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν πραγματικά λειτουργούν προς το συμφέρον σου; Με μία τέτοια συμπεριφορά σίγουρα δεν βρίσκεις το δίκιο σου. Ίσα ίσα το χάνεις κιόλας και όλη αυτή η ένταση σε τρώει εσωτερικά, σου προκαλεί ένταση και αδυνατείς να την εκτονώσεις. Παραμένοντας ήρεμος όμως και διατηρώντας την ψυχραιμία σου, έχεις να κερδίσεις πάρα πολλά.

Ποια τα οφέλη της ψυχραιμίας

Με το να παραμένεις ήρεμος κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις καλύτερα τις διάφορες καταστάσεις και να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματα σου. Διατηρώντας τον έλεγχο, μπορείς να εκφραστείς πολύ πιο εύκολα και να δηλώσεις και να διεκδικήσεις αυτό που θες.

Για να μπορέσεις να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει να ξέρεις ποιος είσαι και πού βρίσκεσαι, δηλαδή θα πρέπει να έχεις συνείδηση του εαυτού σου αλλά και της κατάστασης. Πολλές φορές είναι δύσκολο αυτό ειδικά όταν δεν έχεις ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλεις στη ζωή σου.

pos-na-min-xano-tin-psixraimia-mou-ofeli

Πώς να μάθεις να είσαι ήρεμος

  • Εντόπισε τις αδυναμίες σου

Είναι σημαντικό να τις αναγνωρίσεις και φυσικά να τις αποδεχτείς. Αν ξέρεις ποια είναι τα ελαττώματά σου, τότε δεν θα θίγεσαι ούτε θα θυμώνεις όταν θα στα επισημαίνουν. Αυτό θα σε βοηθήσει γιατί θα μπορείς να σκεφτείς πιο καθαρά όταν βρίσκεσαι υπό πίεση. Η ηρεμία θα σου δώσει διαύγεια στη σκέψη σου και θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις υπομονή. Όσο θα παραμένεις σε έλεγχο θα διαπιστώσεις ότι τα προβλήματα σου λύνονται πιο εύκολα, το οποίο είναι λογικό αν σκεφτείς ότι πλέον θα είσαι πιο συγκεντρωμένος όταν θα ψάχνεις για λύσεις.

  • Ανάπνεε σωστά

Όταν είμαστε εκνευρισμένοι έχουμε την τάση να κρατάμε την αναπνοή μας. Γι’ αυτό ιδιαίτερα όταν είσαι αντιμέτωπος με μία δύσκολη κατάσταση φρόντισε να αναπνέεις βαθιά. Αυτό θα σε βοηθήσει αμέσως και θα σου δώσει τη δυνατότητα να σκεφτείς, να αντιδράς και να μιλάς με σαφήνεια και βεβαιότητα.

  • Χαμογέλα

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν χαμογελάμε, κυριολεκτικά αλλάζουμε τη διάθεσή μας προς το καλύτερο. Το χαμόγελο αυτό καθαυτό μπορεί να μεταμορφώσει τη συναισθηματική σου κατάσταση και να σε κάνει να νιώθεις πιο ευτυχισμένος. Και το αντίστροφο, αν μείνεις σκυθρωπός για λίγα λεπτά, πιθανότατα να μην νιώσεις και τόσο καλά.

pos-na-min-xano-tin-psixraimia-mou-tips

  • Ασκήσου

Τα συναισθήματά μας δεν υπάρχουν μόνο μέσα στο μυαλό μας αλλά και σε κάθε κύτταρο, σε κάθε όργανο και σε κάθε μυ του σώματός μας. Αν θες να εξασφαλίσεις μακράς διάρκειας συναισθηματική ισορροπία και ηρεμία,

  • Ασχολήσου με τη γιόγκα

ή κάποια άλλη μορφή άσκησης που εξασφαλίζει μυϊκη έκταση (stretching) ή γενικότερα με οποιοδήποτε είδος γυμναστικής σου αρέσει. Οι μυς μας στηρίζουν τα συναισθήματα μας και οι ψυχολογικές εντάσεις απελευθερώνονται μαζί με τις σωματικές.

Αν πάντως έχεις διαπιστώσει ότι χάνεις συχνά τον έλεγχο, ρώτα τον εαυτό σου τα εξής:

  • Τι σε κάνει να χάνεις τον έλεγχο;
  • Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατάσταση ή άτομο που το πετυχαίνει αυτό;
  • Με ποιο τρόπο αντιδράς και γιατί;
  • Πως σε επηρεάζουν οι αντιδράσεις σου;
  • Θα μπορούσες να αντιδράσεις διαφορετικά;

Μέσα από τις απαντήσεις που θα δώσεις στις παραπάνω ερωτήσεις θα μάθεις να εντοπίζεις την αιτία του προβλήματος και να διατηρείς τον έλεγχο.

Αγαπημένο