ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Post Vacation Blues: Ποιοι είναι πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη μετά τις διακοπές

Γιατί η κατάθλιψη μετά τις διακοπές συνδέεται με ψυχική ανωριμότητα. Τι πραγματικά κρύβεται από πίσω.
4
'
Καλοκαιρινή νοσταλγία shutterstock

Ανήκεις κι εσύ σε εκείνους που ονειρεύονται ένα αιώνιο καλοκαίρι; Που η σκέψη «μήπως να τα παρατήσω όλους και όλα και να μείνω για πάντα στο νησί» κατακλύζει το μυαλό λίγο πριν την επιβίβαση στο πλοίο της επιστροφής; Και ας παν στην ευχή αφεντικά, φουσκωμένοι λογαριασμοί, καθημερινό μποτιλιάρισμα και η μάνα σου που σου  καίει τον εγκέφαλο...

Σκέψη πειρασμός -δεν λέω. Και ποιος από εμάς, εξάλλου, δεν θα ήθελε να κάνει αυτή τη σκέψη πραγματικότητα. Έλα όμως που οι φίλοι μας οι ψυχολόγοι έρχονται να μας χαλάσουν το όνειρο.

Πιθανόν κάτι δεν πάει καλά, σύμφωνα με την άποψη της ψυχολογίας, με όσους παθαίνουν μελαγχολία μετά τις διακοπές και ιδιαίτερα με εκείνους που εξιδανικεύουν τον τρόπο ζωής κατά τη θερινή τους απόδραση.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν πως τα άτομα που παθαίνουν κατάθλιψη μετά τις διακοπές είναι εκείνα που:

Δεν ζουν μια ικανοποιητική ζωή κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Οι  γρήγοροι ρυθμοί της ζωής συχνά δεν επιτρέπουν σε πολλούς από εμάς να χαλαρώσουμε και να χαρούμε τις μικρές απολαύσεις της ζωής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διακοπές να βιώνονται ως αίσθηση ελευθερίας, την οποία μελαγχολούμε όταν χάνουμε, ξαναγυρνώντας στον καθημερινό τρόπο ζωής. Πολύ συχνά πάντως, άτομα που εξιδανικεύουν το καλοκαίρι ως ιδέα είναι άτομα που βιώνουν αίσθημα κενού και ματαιότητας στη ζωή τους. Κι αυτό είναι μάλλον ένα φιλοσοφικό και λιγότερο ψυχολογικό ζήτημα. Η ζωή όμως είναι ή πρέπει να είναι ωραία όλες τις εποχές του χρόνου κι όχι μόνο το καλοκαίρι. 

Προσπαθούν να ξεφύγουν από κάτι

Όπως το να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους περιμένουν μετά την επιστροφή τους. Με λίγα λόγια, οι διακοπές εκλαμβάνονται σε αυτή την περίπτωση ως φυγή από αυτά οπότε είναι λογικό να εκδηλώνεται η απροθυμία επιστροφής. Αυτού του είδους η στάση είναι περισσότερο πιθανή σε άτομα στα οποία προϋπάρχει κατάθλιψη, κάποια αγχώδη διαταραχή ή κάποια ψυχική ασθένεια. Γενικά, υποδηλώνει μια ανωριμότητα και ψυχική αστάθεια.

Κάνουν πολλές μέρες διακοπές

Αν οι διακοπές υπερβαίνουν τις δεκαπέντε μέρες, είναι πολύ πιθανό η συνήθεια στο ρυθμό των διακοπών να γίνει τόσο βιωματική που τους δυσκολεύει να γυρίσουν πίσω στο προγενέστερο ρυθμό εργασίας και ζωής, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Tι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης μετά τις διακοπες

Ο  Dr. Frank Farley, Kαθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Temple της Φιλαδέλφεια, έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν όσους βιώνουν  έντονο πρόβλημα προσαρμογής στην καθημερινότητα, μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

Φρόντισε να επιστρέψεις τουλάχιστον 2 ημέρες πριν επιστρέψεις στη δουλειά

Αυτό το μένω στο νησί μέχρι την τελευταία ημέρα της άδειας και ξαφνικά την άλλη μέρα βρίσκομαι στο γραφείο πραγματικά δεν είναι καλή ιδέα. Ο εγκέφαλός σου θα πάθει σοκ και δικαιολογημένα. Χρειάζεσαι μια δυο μέρες να προσαρμοστείς στο σπίτι σε χαλαρούς ρυθμούς και να ξεκουραστείς από το ταξίδι πριν επιστρέψεις στην ξέφρενη καθημερινότητα.

Ξεκίνα με χαλαρό ρυθμό το πρόγραμμα σου

Δηλαδή, με λίγα λόγια μην πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά προγραμματίζοντας αμέσως συναντήσεις από την πρώτη μέρα και προσπαθώντας να ολοκληρώσεις project που έχουν μείνει πίσω λόγω της άδειάς σου. Έχεις όλο τον χρόνο μπροστά σου για να τα κάνεις αυτά.

Κάνε μέσα στη μέρα κάτι που σε ευχαριστεί

Δώσε έμφαση σε αυτό. Να κολυμπήσεις στην πιο κοντινή πισίνα; Να πας για καφέ με τη φίλη σου; Να απολαύσεις την αγαπημένη σου μουσική στη βεράντα σου; Να απολαύσεις μια ταινία με το αγαπημένο σου πρόσωπο σε θερινό σινεμά; Αν δεν εντάξεις μικρές ευχάριστες οάσεις στην καθημερινότητά σου, η μελαγχολία σου θα είναι πιο έντονη.

Ίσως σε ενδιαφέρει κι αυτό: Πάλι τη συγχώρεσες; Πότε είναι καιρός να αφήσεις μια φιλία πίσω σου. 

Προγραμμάτισε μικρές αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα

Σου δίνουν την αίσθηση παράτασης του καλοκαιριού στον γλυκό φθινοπωρινό καιρό της χώρας μας και εξασφαλίζουν τις απαραίτητες ανάσες που χρειάζεσαι για να αποφορτίζεσαι από τις πιέσεις της καθημερινής ζωής.

Μην σκέφτεσαι πράγματα που θέλεις να ξεκινήσεις

Το παθαίνουμε όλοι το φθινόπωρο: να ξεκινήσω γυμναστήριο, να παρακολουθήσω αυτό το σεμινάριο, να γραφτώ σε αυτή τη σχολή, να ανακαινίσω το σαλόνι ή την κουζίνα… Χαλάρωσε. Έχεις χρόνο. Αν και δεν θα ήταν κακή ιδίεα να διαβάσεις πώς η διακόσμηση μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία σου. 

Στην πραγματικότητα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς τι μπορείς να πετάξεις από την καθημερινότητά σου και πως μπορείς να ελαφρύνεις το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να έχεις λιγότερες υποχρεώσεις και να ζεις έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής που σου εξασφλίζει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να απολαμβάνεις πράγατα που σου αρέσουν. Γιατί είμαι σίγουρη ότι ζεις με έναν μάλλον πιεστικό και γρήγορο ρυθμό. Πού το ξέρω; Δεν θα διάβαζες αυτό το άρθρο, αν ζούσες χαλαρά κι ανέμελα. Ούτε οι καλοκαιρινές σου διακοπές θα ήταν το μόνο πράγμα που δίνει νόημα στη ζωή σου. Έτσι δεν είναι;

Διάβασε ακόμα: Τι πιστεύουν πραγματικά οι άλλοι όταν βλέπους τις φωτογραφίες των αναρτήσεών σου

 

 

Αγαπημένο