ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Running mind: Το μυαλό που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς. Μήπως είναι το δικό σου;

Πώς και γιατί ένα μυαλό που δεν ησυχάζει ποτέ οδηγεί σε αϋπνία.
3
'
running mind shutterstock

Την ίδια ώρα που ο σύντροφός σου ροχαλίζει στα πέντε πρώτα λεπτά που θα ξαπλώσει το κεφάλι του στο μαξιλάρι, εσένα, τα πιο απίθανα πράγματα που θα περάσουν από το μυαλό σου, δεν θα σου επιτρέψουν να αποκοιμηθείς γρήγορα. Οι εκκρεμότητες στη δουλειά, τα οικονομικά προβλήματα, θέματα με τον γάμο σου, μια προληπτική εξέταση για θέμα υγείας, ακόμα ίσως και το ότι δεν ξέρεις τι θα μαγειρέψεις αύριο… Το μυαλό σου τρέχει και δεν σταματά κι αυτό που δεν γνωρίζεις είναι ότι όχι μόνο δεν συμβαίνει σε σένα μόνο αυτό, αλλά αποτελεί κι ένα χαρακτηριστικό κάποιων ανθρώπων.

Ρωτήσαμε τον Χαράλαμπο Μερμίγκη, Πνευμονολόγο - Ειδικό Ύπνου, για να μας πει περισσότερα για το running mind και τον τρόπο που αυτό δυσκολεύει τον ύπνο μας.

Κύριε Μερμίγκη, τι ακριβώς είναι το running mind;

Με απλά λόγια, είναι ο αγχώδης εγκέφαλος. Κάποιοι άνθρωποι έχουν το λεγόμενο running mind. Ανήκουν συνήθως στον τύπο προσωπικότητας Α. Είναι αγχώδης και τελειομανής. Σε αυτά τα άτομα το μυαλό δεν ησυχάζει ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια της ημέρας ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Και μπορεί να δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Η αϋπνία είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Διάβασε κι αυτό: Τελικά έχεις ή δεν έχεις αυπνία; 

Είναι πιο συχνή η φαρμακευτική αγωγή για τον ύπνο στα άτομα με running mind;

Ναι, πολύ συχνά είναι τόσο έντονο το άγχος τους που χρειάζονται κάποιο φάρμακο για να ηρεμήσουν και να αποκοιμηθούν.  Δυστυχώς η πανδημία δημιούργησε αύξηση της αϋπνία και μαζί αυξήθηκε κατά 50% η συνταγογράφηση υπναγωγών. Οι αγχωτικές σκέψεις που «τρέχουν» στο μυαλό αυτήν την περίοδο σίγουρα συντέλεσε σ’ αυτό. Μάθε επίσης τι είναι η κορονοαυπνία, η ανησυχητική παρενέργεια της πανδημιας.

Τη νύχτα οι σκέψεις μπορεί να είναι πιο μαύρες και απαισιόδοξες από ό,τι οι ίδιες σκέψεις τη μέρα; Γιατί;

Φυσικά ότι σκεφτόμαστε το βράδυ που πέφτουν οι άμυνές μας μπορεί να μας φαίνεται πιο απειλητικό ή τα αδιέξοδα να μεγεθύνονται. Αυτό που βοηθάει είναι να σκεφτούμε πως τα προβλήματα θα υπάρχουν και την άλλη ημέρα, ότι δεν θα λυθούν τη νύχτα και ότι θα τα αντιμετωπίσουμε τότε με πιο καθαρό μυαλό και με πιο ξεκούραστο σώμα. Αν είναι οι υποχρεώσεις τις άλλης μέρας που τριγυρίζουν στο μυαλό μας και δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε, μπορεί να γράψουμε σε ένα χαρτί τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε και να το αφήσουμε σε ένα άλλο δωμάτιο, για να το βρούμε το πρωί με την παρότρυνση προς τον εαυτό μας: θα ασχοληθώ αύριο με αυτά. Αυτό βοηθάει να κάνουμε unplug. Να κλείσουμε το ταμείο της ημέρας με τη δέσμευση ότι αύριο είναι μια καινούργια ημέρα.

Μερικές φορές το άγχος μας προκαλεί και αγχώδη όνειρα.

Το βασικό στάδιο του ύπνου που αποφορτίζεται το συναίσθημα είναι ο ονειρικός ύπνος. Είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης τα όνειρα κι αν καταφέρουμε να έχουμε ένα ονειρικό ύπνο, εκτονώνουμε το άγχος μας. Δεν πρέπει να μας αγχώνουν τα κακά όνειρα (εκτός αν πρόκειται για επαναλαμβανόμενους εφιάλτες). Λειτουργούν σαν ψυχοθεραπεία για να αποφορτιστεί το συναίσθημά μας.

Διάβασε κι αυτό: 7 περίεργες αλλά αληθινές πληροφορίες για τα όνειρα.

Γιατί κάποιοι βιώνουμε με τόσο άγχος τη δυσκολία ύπνου;

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει βιώσει μια λευκή νύχτα στη ζωή του. Έτσι όπως ζει ο σύγχρονος άνθρωπος, που ξέρει ότι την άλλη ημέρα έχει τόσες πολλές υποχρεώσεις να ολοκληρώσει, που πρέπει να είναι ευχάριστος στη δουλειά του ή που είναι αντιμέτωπος με προβλήματα ανησυχεί ότι δεν θα τα καταφέρει να ανταπεξέλθει. Αν δεν κοιμηθείς το βράδυ, δεν σημαίνει ότι δεν θα είσαι παραγωγικός ή ότι θα πάει κάτι στραβά. Το θέμα είναι σε χρόνια βάση τι συνέπειες φέρνει η αϋπνία. Η αύπνία είναι ένα παιχνίδι του μυαλού. Όσο πιστεύεις ότι είναι ένας ανίκητος εχθρός τόσο βυθίζεσαι στον φαύλο κύκλο της. Το θέμα είναι να μη σε φοβίζει η αϋπνία και να μην την σκέφτεσαι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν όμως τα συμπτώματα της αυπνίας επιμένουν δεν θα πρέπει να καθυστερήσουμε να ζητήσουμε τη συμβουλή του ειδικού για την σωστή αντιμετώπιση της. 

Διάβασε ακόμη: Πώς και γιατί η έλλειψη ύπνου αυξάνει τους καβγάδες στη σχέση

Αγαπημένο