ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αυτό είναι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν τα ζευγάρια που οδηγούνται στο χωρισμό

Το λεξιλόγιο του χωρισμού!
23.03.2023
1
'
Αυτό είναι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν τα ζευγάρια που οδηγούνται στο χωρισμό Istock

Ο τρόπος έκφρασης αντικατοπτρίζει πολλές φορές και όσα συμβαίνουν στον ψυχικό μας κόσμο. Ο χωρισμός είναι μία από τις πιο επώδυνες διαδικασίες που βιώνει ένας άνθρωπος, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα αρνητικά συναισθήματα λοιπόν είναι έκδηλα όχι μόνο στη γλώσσα του σώματος, αλλά και στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε προκειμένου να επικοινωνήσουμε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν τα ζευγάρια που οδηγούνται στο χωρισμό, αρχίζει να διαφοροποιείται μήνες πριν το τέλος της σχέσης.

Εικόνα
χωρισμος

Τρεις Αμερικανοί ψυχολόγοι με έδρα το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν ανέλυσαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο δημοσιεύσεις από 6.800 χρήστες Reddit, στην κατηγορία «Χωρισμοί».

Αναλύοντας τις αναρτήσεις που έκαναν άτομα που εμπλέκονταν σε χωρισμούς παρατήρησαν ότι η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν άλλαζε τρεις μήνες πριν την διακοπή της σχέσης τους. Μάλιστα δεν επέστρεφε στο φυσιολογικό μέχρι τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον χωρισμό.

Δείτε επίσης: Πώς μια γυναίκα μπορεί να καταλάβει αν ένας άνδρας είναι ελεύθερος ή παντρεμένος μέσω της μυρωδιάς;

Οι άνθρωποι που πρόκειται να χωρίσουν χρησιμοποιούν πιο συχνά το «εγώ» και το «εμείς».

«Πρόκειται για σημάδια ότι κάποιος κουβαλά ένα βαρύ φορτίο», εξηγεί η Sarah Seraj, επικεφαλής της μελέτης.

Εικόνα
χωρισμος

Και στη συνέχεια, προσθέτει: «Οι άνθρωποι σκέφτονται και επεξεργάζονται κάτι έντονα και εστιάζουν περισσότερο στους εαυτούς τους».

Επίσης, με μεγάλη συχνότητα αναφέρονται σε καταστάσεις λέγοντας: «θα έπρεπε», «επειδή», «αποτέλεσμα», προσπαθώντας να ξεκαθαρίσουν όλα όσα συμβαίνουν.

Ακόμη χρησιμοποιούν λέξεις όπως «θα», «πρέπει», «γιατί» συχνότερα, επειδή προσπαθούν να επεξεργαστούν κάποια διαδικασία που δεν καταλαβαίνουν ενώ λένε περισσότερο «πολύ» και «πραγματικά» και τείνουν να καταφεύγουν σε λέξεις με αρνητικό φορτίο όπως «όχι» και «ποτέ».

«Φαίνεται ότι ακόμη και προτού οι άνθρωποι αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται να χωρίσουν, ο επικείμενος χωρισμός έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει την συμπεριφορά τους», λέει η Seraj.

Μάθετε ακόμα: 10 σημάδια που δείχνουν ότι έχει τελειώσει η σχέση σας

Αγαπημένο