ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

KaterinaStikoudi

Δικαιολογίες... Τέρμα! Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Εσύ ακόμα να ξεκινήσεις γυμναστική;
4
'
Κατερίνα Στικούδη γυμναστική

Ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας αλλά και γενικότερα της οικονομίας επιστρέφει στη δράση από Δευτέρα 31 Μαϊου. Τα γυμναστήρια ανοίγουν, με όλα τα απαραίτητα μέτρα, και με το άνοιγμά τους φεύγουν και οι τελευταίες δικαιολογίες για όλους μας, που είχαμε τον περιορισμό αυτό ως ύστατη, εύκολη και βολική πρόφαση για το ότι όχι μόνο δε χάνουμε, αλλά βάζουμε κιλά, για την έλλειψη κινήτρου και για οτιδήποτε άλλο αρνητικό στη ζωή μας.

Εδώ και χρόνια με ρωτάτε, τι γυμναστική κάνω, ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για να χάσει κάποιος κιλά, διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την επιλογή τρόπου και μεθόδου γυμναστικής. Αρχικά να υπενθυμίσουμε, ότι η άσκηση, ακόμα και με τη μορφή περπατήματος, τρεξίματος ή οτιδήποτε άλλο εμπειρικά γνωρίζουμε (έχοντας μήνες ή δεκαετίες γυμναστηριακής ζωής) μπορούσε και έπρεπε να είναι κομμάτι της ζωή μας όλο αυτό το διάστημα που τα γυμναστήρια ήταν σε αναστολή. Και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις για ψυχολογικούς λόγους, αφού ο εγκλεισμός (και καλά θα κάνετε να πιστέψετε ότι πολλοί άνθρωποι δεν έβγαιναν από τα σπίτια τους για διάφορους λόγους, παρά την κίνηση στους δρόμους και την αίσθηση που υπήρχε) έχει και ψυχοσωματικές συνέπειες.

Εικόνα
Κατερίνα Στικούδη Γυμναστική

 

Ένα δεύτερο που – για άλλη μια φορά – θέλω να υπενθυμίσω είναι ότι το μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση γυμνασμένου σώματος, αδυνατίσματος, αλλαγής εικόνας, ή διατήρησης μια επιθυμητής κατάστασης είναι η ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Με κεφαλαία παρακαλώ. Και είναι το πρώτο πράγμα που θα σας πουν οι προπονητές σας. Και προφανώς και το πιο δύσκολο και απαιτητικό, αφού ας μην ξεχνάμε πως έχει ανοίξει και η εστίαση, μας έχουν λείψει οι παρέες και οι έξοδοι με φίλους, και το καλοκαιράκι, όλο και κάποιες παρασπονδίες θα κάνουμε…

Έχω πει επανειλημμένα ότι το στυλ γυμναστικής που με εκφράζει καλύτερα εδώ και περίπου 6 χρόνια είναι το crossfit. Και μην αρχίσετε αντιδράσεις του τύπου «είναι πολύ δύσκολο», «έχει τραυματισμούς», «είναι για πρωταθλητισμό». Προφανώς έχει πιο πολλές απαιτήσεις, αλλά με σωστή καθοδήγηση από τον coach, με υπομονή και διάθεση, ούτε τραυματισμούς έχει ούτε τίποτα. Και έχει και γρήγορα αποτελέσματα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθεί κανείς. Ακόμα και ένας αθλητής που έχει καθημερινή επαφή, τα προγράμματα είναι τόσο διαφορετικά, συνδυάζουν τόσα πράγματα, που αλήθεια δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει.

Εικόνα
Κατερίνα Στικούδη Γυμναστική

 

Για πάρα πολλά χρόνια, ήμουν η κοπέλα που επισκέπτονταν καθημερινά το «συμβατικό» γυμναστήριο. Είναι μια σταθερή αξία. Ειδικά για ανθρώπους που έχουν τη ρουτίνα τους, τον δοκιμασμένο τρόπο άθλησης, την επιθυμητή κοινωνικοποίησή τους… όλα αυτά είναι αναντικατάστατα. Πολλά γυμναστήρια έχουν και διάφορους τρόπους να ωθούν σε εξειδικευμένη άσκηση, για παράδειγμα το spinning, που και το έχω δοκιμάσει, και πολύ αποτελεσματικό μου είχε φανεί.

Οι τρόποι άσκησης που δεν έχω μεγάλη προσωπική εμπειρία, αλλά η μικρή μου επαφή μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, είναι το TRX και οι μέθοδοι ευκαμψίας (yoga καλλισθενική κλπ). Είναι ανερχόμενες μορφές στη χώρα μας και βλέπω όλο και πιο πολλούς γνωστούς μου να στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, ξέρω πολύ κόσμο, κυρίως άντρες, που η εικόνα και ο χώρος του γυμναστηρίου τους απωθεί, η ατομική άσκηση είναι κάτι που αποφεύγουν , αλλά συνεχίζουν αν είναι λάτρεις των ομαδικών αθλημάτων. Μπάσκετ ή μπάλα με φίλους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όχι μόνο είναι μια καλή λύση, αλλά είναι ότι πιο fun σε μια εποχή απομόνωσης και απομάκρυνσης όλων μας. Βέβαια η χώρα μας έχει μεγάλα κενά σε πολλές περιοχές στο κομμάτι του μαζικού αθλητισμού και εγκαταστάσεων, αλλά νομίζω ότι βρίσκουμε τρόπο.

Συνήθως γυμνάζομαι 4 φορές την εβδομάδα, εκτός από συγκεκριμένες περιόδους που έχω κάποια σημαντική υποχρέωση ή εμφάνιση (clip) οπότε και μπορεί να κάνω μέχρι και διπλές προπονήσεις για 6 μέρες τη βδομάδα. Το crossfit μου προσφέρει μια εναλλαγή στην άσκηση, αερόβιο, βάρη ακόμα και flexibility. Η πρωινή γυμναστική, αν και δε μου άρεσε πιο παλιά, διαπιστώνω ότι είναι η πιο αποτελεσματική. Σημαντική είναι η προθέρμανση αλλά και η αποθεραπεία. Προφανώς και προσέχω τους υδατάνθρακες, τρώω αρκετή πρωτεϊνη, καθόλου τηγανητά και γλυκά, μπόλικα φρούτα και λίγους ξηρούς καρπούς και προσπαθώ να καταναλώνω 3 λίτρα νερό την ημέρα, αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά και το ψωμί.

Εικόνα
Κατερίνα Στικούδη Γυμναστική

 

Να θυμάστε ότι όσον αφορά στην άσκηση υπάρχει η κατάλληλη λύση και μέθοδος για κάθε άνθρωπο, σε κάθε ηλικία, με κάθε ιδιαιτερότητα, με κάθε ξεχωριστό στόχο. Η γυμναστική είτε είναι κομμάτι της ζωής μας και πρέπει να μείνει, είτε δεν είναι και επιβάλλεται να γίνει. Όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά κυρίως για λόγους ΥΓΕΙΑΣ. Αφήστε κατά μέρος τις δικαιολογίες, λοιπόν, βρείτε έστω και λίγο χρόνο στο 24ωρό σας και πάμε!

Κατερίνα Στικούδη

Αγαπημένο