ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

KaterinaStikoudi

Η ιδιαίτερη σχέση με τη μητέρα μου

Η σχέση μαμάς - κόρης είναι πραγματικά μοναδική και ασύγκριτη!
4
'
Κατερίνα Στικούδη σχέση με τη μητέρα της

Έχετε δει τη μητέρα μου; Είναι πολύ γλυκιά. Συχνά πυκνά ανεβάζω στα social media φωτογραφίες μας, δεν την πειράζει. Μας λένε ότι μοιάζουμε πολύ. Θεωρώ ότι μοιάζουμε περισσότερο στο ταμπεραμέντο, στη φλόγα που λέμε, και αυτό κάνει τον κόσμο να νομίζει ότι έχουμε πολλά κοινά.

Εικόνα
Κατερίνα Στικούδη σχέση με τη μητέρα της

Η σχέση μου με τη μητέρα μου είναι πολύ ιδιαίτερη. Η μαμά μου ήταν και η δασκάλα μου στο δημοτικό. Ήταν ένας από τους λόγους που έχω αυτή την προσήλωση στη δουλειά, δε με άφηνε ποτέ σε ησυχία. Κολυμβητήριο, διάβασμα και βέβαια με ώθησε από μικρή στις τέχνες. Ήταν – και είναι – όμως πολύ αυστηρή! Με την έννοια που όλα τα κορίτσια αντιλαμβάνεστε. Και στην εφηβεία είχαμε πολλές συγκρούσεις όχι απαραίτητα για το τι ρούχα θα φόραγα, αλλά γιατί ίσως είχε λίγο παραπάνω άγχος για τον κόσμο «εκεί έξω». Τον οποίο αντιμετώπισα πια μόνη μου όταν έφυγα για σπουδές και δουλειά μετά το σχολείο.

Και έτσι ήρθε η απόσταση. Μπορεί να μειώθηκαν οι εντάσεις αλλά μειώθηκαν και οι επαφές. Όταν πέφτεις με τα μούτρα στη δουλειά, όταν σε τρώνε οι δρόμοι και το άγχος, συχνά ξεχνάς να πάρεις ένα τηλέφωνο, να δεις τι κάνουν οι γονείς. Οι ίδιοι οι γονείς πια πολλές φορές δε θέλουν να νιώθουν ότι ενοχλούν ή γίνονται φόρτωμα. Και τα χρόνια περνάνε και οι συναντήσεις γίνονται πιο σποραδικές, οι κουβέντες πιο φευγαλέες και μπορεί και πιο τυπικές. Σιγά σιγά μπορεί να αλλάζει η εικόνα της μητέρας, αλλά πάντα είναι μια άγκυρα  από την οποία μπορώ να κρατηθώ.

Εικόνα
Κατερίνα Στικούδη σχέση με τη μητέρα της

 

Τα τελευταία όμως χρόνια πήρα μια πολύ μεγάλη απόφαση, με βοήθησαν και κάποιες συνθήκες, και έχω κάνει σημαντικές αλλαγές στη σχέση μου με τη μητέρα μου. Αρχικά – το έχω ξαναπεί - οι γονείς μου είναι πλέον κοντά μας στην Αθήνα και αυτό αλλάζει όλα τα δεδομένα. Λες και ξαφνικά μπορούμε να μιλάμε πιο συχνά (ενώ και πριν το τηλέφωνο ήταν το ίδιο μέσο με τώρα), αλλά και να συναντιόμαστε. Στα πλαίσια αυτά προσπαθώ να εστιάζω στα κοινά που έχουμε, σε αυτά που μπορούμε να συζητάμε χωρίς να επέρχονται οι ανούσιες συγκρούσεις για πράγματα που στην ουσία δύσκολα θα αλλάξουν όπως παγιωμένες απόψεις, συνήθειες και αντιλήψεις.

Ξέρω πολύ καλά ότι πολλοί άνθρωποι στην ηλικία μου αντιμετωπίζουν το ίδιο θέμα που προκύπτει από τον τρόπο και το περιβάλλον που μεγάλωσαν οι γονείς μας σε σύγκριση με το συνεχώς εξελισσόμενο τοπίο στο οποίο μεγαλώσαμε εμείς. Αυτό το χάσμα όμως το καλύπτει η αγάπη, η αλληλεγγύη και καθώς μεγαλώνουμε η φιλία. Η μαμά μου είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος που της αρέσει να περνάει χρόνο μαζί μου. Ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης μας με έχει ανανεώσει πάρα πολύ και ελπίζω να με βοηθήσει τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά.

Εικόνα
Κατερίνα Στικούδη σχέση με τη μητέρα της

Η συμβουλή μου λοιπόν σε όλους όσους έχουν δημιουργήσει ή έχουν αφήσει να δημιουργηθεί μια απόσταση ανάμεσα σε αυτούς και τους γονείς τους είναι απλή. Η ζωή είναι πολύ σύντομη για μικρότητες, τσακωμούς, έριδες και παρεξηγήσεις. Για να περνάς τον χρόνο ανούσια και όχι με ανθρώπους που σε αγαπάνε και σε σκέφτονται. Μπορεί και συ αύριο να είσαι στη θέση τους. Σίγουρα δεν θα θες αυτή η απόσταση να μεταφερθεί και σε σένα.

Αγαπημένο