ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουμε τελικά από τα εισαγόμενα κρούσματα;

Η πορεία του επιδημιολογικού φορτίου λόγω του τουρισμού.  
3
'
πόσο κινδυνεύουμε από τον τουρισμό istock

Όπως ήταν αναμενόμενο καθώς αυξήθηκε το κύμα τουρισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφάνισε μία σχετική αύξηση, με κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων.

Αυτό φαίνεται και από τον δείκτη θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργούνται σε δομές υγείας, ο οποίος παραμένει σταθερά υψηλός αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής είναι κάτω από τα όρια του 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αναφορικά με τα τεστ που έγιναν την εβδομάδα 4-11 Αυγούστου, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,3% στην επικράτεια, με σημαντικές όμως αυξομειώσεις μιας και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.  

Ο Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο τόνισε σχετικά με αυτό το θέμα τα εξής: Οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας βρίσκονται στο επίπεδο 3 και κάποιες στο επίπεδο 4, ενώ ο δείκτης θετικότητας ανήλθε σημαντικά σε κάποια από τα νησιά μας. Να επισημάνω για άλλη μία φορά ότι η τάση στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας είναι αυξητική, ελαφρώς αυξητική, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα μέσω του τουρισμού – και πρέπει να το πούμε αυτό – εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, γύρω στο 0,59%, πράγμα που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού ποσοστού των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας, όσο και στον αποτελεσματικό διαγνωστικό έλεγχο που γίνεται.

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι μέχρι στιγμής το στοίχημα του τουρισμού, που ήταν από τα μεγάλα στοιχήματα στην χώρα μας, φαίνεται ότι κερδίζεται και ελπίζω να συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό και στη συνέχεια τον Αύγουστο.

Η αξία των τεστ σε αυτή τη φάση της πανδημίας

Πέραν αυτών, ένα άλλο σημαντικό επιδημιολογικό στοιχείο αποτελεί η επικράτηση της παραλλαγής Δ και μάλιστα νωρίτερα από ότι αναμενόταν, έχει φτάσει στο επίπεδο του 79,1%, ενώ τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι σύντομα θα επικρατήσει και σε ένα ποσοστό μάλιστα που θα φτάσει το 90%.

Υπενθυμίζουμε ότι η καταγραφή των παραπάνω επιδημιολογικών δεδομένων χρησιμοποιεί ως εργαλείο τα τεστ, τα μοριακά, τα αντιγονικά και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, η χρησιμοποίηση των οποίων στη φάση στην οποία βρισκόμαστε τώρα είναι μεγάλης σημασίας. Όπως τόνισε και ο κύριος Γώγος πρέπει να παραμείνει στο οπλοστάσιο μας απέναντι στον ιό, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας για την διάγνωση, την έγκαιρη διάγνωση, την απομόνωση, την επιδημιολογική και γονιδιωματική επιτήρηση, δεδομένου ότι έχουμε την παραλλαγή Δ, αλλά και των πολιτών για την προστασία της υγείας τους, αλλά και τη διασφάλιση της υγείας των συνανθρώπων τους με τους οποίους συναναστρέφονται και βέβαια για την καλή πορεία της επιδημίας στην χώρα μας.

Διάβασε ακόμα: Ποιο εμβόλιο εξασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία στα νέα στελέχη του κορονοϊου

Αγαπημένο