ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Πόσο προστατευμένος είναι κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί από την ανοσία αγέλης;

Πόσοι έχουν συνολικά εμβολιαστεί στη χώρα μας.
3
'
Πόσοι έχουν εμβολιαστεί istock

Πολλή συζήτηση στην χώρα μας για την εμβολιαστική κάλυψη, καθώς η υγειονομική κρίση εξακολουθεί να είναι εδώ, ο ιός είναι παρών και ο αγώνας διαρκής, επίμονος και αναπροσαρμοζόμενος στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα του ιού και της πανδημίας, τα οποία αυτή τη στιγμή φαίνονται προβληματικά σε παγκόσμια κλίμακα.

Ποια είναι τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας έχουν εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση περί τα 6 εκατομμύρια άτομα και με δύο δόσεις περίπου 5,5 εκατομμύρια άτομα.

Όπως σχολιάζει ο Καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αξιοσημείωτο μεν, απέχει όμως αρκετά από το αναγκαίο για τη διασφάλιση της σημαντικής συλλογικής ανοσίας που χρειάζεται για τη μείωση της διασποράς. Φαίνεται δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι.

Υπενθύμισε επίσης ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποδεικνύεται ότι το 99% είναι ανεμβολίαστοι και μόνο 1% εμβολιασμένοι.

Πώς κινδυνεύεις να κολλήσεις ακόμα κι από κάποιον εμβολιασμένο

Δύο επιδημιολογικά δεδομένα που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη και η ενδιάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78. Σημαντικό επιδημιολογικό στοιχείο αποτελεί η επικράτηση της παραλλαγής Δ και μάλιστα νωρίτερα από ότι αναμενόταν. Η παραλλαγή Δ σύμφωνα με τον καθηγητή έχει φτάσει στο επίπεδο του 79,1%, ενώ τα δεδομένα που έχουμε δείχνουν ότι σύντομα θα επικρατήσει και σε ένα ποσοστό μάλιστα που θα φτάσει το 90%.

Τόνισε επίσης ότι το Δ στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό και οι εμβολιασμένοι θετικοί παρότι λίγοι, σαφώς λιγότεροι από τους ανεμβολίαστους, μπορούν σε ένα ποσοστό να μεταδώσουν τον ιό έχοντας μερικές φορές και σημαντικό ιικό φορτίο. Επομένως οι ανεμβολίαστοι είναι σε κίνδυνο ανεξάρτητα από το πόσοι είναι οι εμβολιασμένοι γύρω τους.

Σημαντικό, λοιπόν, μήνυμα αποτελεί η έκκληση για άμεσο εμβολιασμό των ευάλωτων πολιτών με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν σπεύσει ακόμα να εμβολιαστούν και που αποτελούν, όπως γνωρίζουμε όλοι, τον κύριο στόχο του ιού.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι ακόμα και σε περίπτωση νόσησης ενός εμβολιασμένου ατόμου η νόσος διαδράμει ήπια και οι επιπτώσεις τόσο στην προσωπική του υγεία όσο και στην πίεση στο σύστημα Υγείας είναι πολύ χαμηλή.

Διάβασε ακόμα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια για το στέλεχος Δ

Αγαπημένο