ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ιωάννα Τούνη: Τι είναι η "γυροειδής αλωπεκία" από την οποία πάσχει;

Τα συμπτώματα του αυτοάνοσου νοσήματος από το οποίο πάσχει η Ιωάννα Τούνη!
2
'
Ιωάννα Τούνη: Τι είναι το αυτοάνοσο "τριχοφάγος" από το οποίο πάσχει; Ιωάννα_Τούνη

Η Ιωάννα Τούνη πρόσφατα αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει μέσα από τα stories που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.

Με αφορμή τους μαθητές Λυκείου που έχουν μπει στη διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων, η γνωστή influencer και επιχειρηματίας μοιράστηκε τη δική της ιστορία, ώστε να τονίσει πως πρέπει να αντιμετωπίζουν τη ζωή με περισσότερη αισιοδοξία, προσπάθεια και λιγότερο άγχος.

 

 

Αναφέρθηκε λοιπόν για πρώτη φορά στο αυτοάνοσο νόσημα που την ταλαιπωρεί. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως πάσχει από τριχοφάγο ή αλλιώς γυροειδή αλωπεκία, δείχνοντας μάλιστα και φωτογραφίες από το τριχωτό της κεφαλής της.

Εικόνα
ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΥΝΗ ΤΡΙΧΟΦΑΓΟΣ

«Ακόμα κι εγώ, που ενδεχομένως θεωρείς πως έχω την τέλεια ζωή και μηδέν προβλήματα... μάντεψε! Έχω άπειρες ατέλειες, κάνω photoshop στις φωτογραφίες της, βάζω φίλτρα, έχω αληθινά προβλήματα, στεναχώριες, στρες, πολλές μέρες ξυπνάω με mood καταθλιπτικό, έχω ψυχοσωματικά προβλήματα... Όπως ο τριχοφάγος που παθαίνω τα τελευταία χρόνια με όλες αυτές τις καταστάσεις που έχουν συμβεί στη δική μου ζωή», εξομολογήθηκε αρχικά η Ιωάννα Τούνη.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε, δείχνοντας τις φωτογραφίες από το τριχωτό της κεφαλής της: «Αυτά εδώ είναι στο δικό μου κεφάλι και σε κανενός άλλου κεφάλι. Τίποτα δεν είναι τόσο τέλειο όπως το φαντάζεστε και για να φτιάχνετε τέλεια την κάθε ημέρα σας πρέπει να δουλεύετε για αυτό. Να μην τα παρατάτε και να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Ο καθένας τραβάει τα δικά του θέματα και εστιάστε στον εαυτό σας!».

Δείτε επίσης: Κωστής Μαραβέγιας: Τι είναι η λεύκη από την οποία πάσχει και ποια τα συμπτώματά της

Τι είναι το αυτοάνοσο «τριχοφάγος» από το οποίο πάσχει η Ιωάννα Τούνη

Εικόνα
ΓΥΡΟΕΙΔΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Όπως συμβαίνει σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, έτσι και στον τριχοφάγο (ή γυροειδή αλωπεκία), ο οργανισμός επιτίθεται, για άγνωστους λόγους, στον εαυτό του.

Η λέξη Αλωπεκία σημαίνει “απώλεια του τριχωτού της κεφαλής” και η λέξη Γυροειδής σημαίνει “στρογγυλά”. Η Γυροειδής Αλωπεκία (ΓΑ) είναι μια συχνή, παθολογική, αυτοάνοση, μη μεταδοτική νόσος, που χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική απώλεια τριχών.

Η συχνότητα ανέρχεται από 1% με 2 % του γενικού πληθυσμού. Η ένταση της τριχόπτωσης ποικίλλει, μπορεί να αρχίσει με αργούς ρυθμούς ή να επεκταθεί ραγδαία, όπως και το μέγεθος της προσβεβλημένης περιοχής, μπορεί να αρχίσει σε μέγεθος μικρού κέρματος και με αργούς ή γρήγορους ρυθμούς να επεκταθεί.

O τριχοφάγος εμφανίζεται ξαφνικά, κυρίως σε παιδική ή νεαρή ηλικία, αλλά μπορεί και αργότερα και επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες, γι' αυτό και τα κενά (οι τρύπες που αφήνει) δημιουργούνται σε περιόδους έντονου στρες, ψυχολογικής πίεσης ή μετά από ένα σοκ.

Σπανιότερα αποδίδεται σε παθήσεις του ενδοκρινολογικού συστήματος.

Ο τριχοφάγος εκδηλώνεται στο τριχωτό του κεφαλιού, στα γένια, στα φρύδια, στις βλεφαρίδες ή σε όποιο άλλο σημείο του σώματος υπάρχει τριχοφυΐα.

Επίσης μπορεί να βρίσκεται σε έξαρση ή ύφεση, ανάλογα με την ψυχολογική φάση του πάσχοντος.

Αντιμετώπιση του τριχοφάγου

Εικόνα
ΓΥΡΟΕΙΔΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Η θεραπεία και η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από την έκταση που έχει λάβει. Όσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα, τόσο λιγότερο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.

Τις περισσότερες φορές οι εστίες ξαναποκτούν τρίχες, επειδή ο θύλακας της τρίχας υπάρχει και έτσι η τρίχα μπορεί να ξαναβγεί. Είναι πιθανό, ακόμη και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, το πρόβλημα να υποχωρήσει και οι τρίχες να ξαναφυτρώσουν. Επειδή όμως αυτό είναι σχετικό, οι ειδικοί συστήνουν θεραπεία.

Με την ειδική αγωγή, οι τρίχες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξαναφυτρώσουν και η ασθένεια να ελεγχθεί, ώστε να μην επεκταθούν ή αυξηθούν οι εστίες.

Συνήθως ο δερματολόγος συστήνει είτε τοπική αγωγή με κορτιζονούχες αλοιφές ή ενέσεις, είτε συνδυαστική θεραπεία.

Όταν η ασθένεια έχει λάβει μεγάλη έκταση οι ειδικοί μπορούν να προκαλέσουν και τεχνητή ευαισθητοποίηση, δηλαδή ευαισθητοποιείται ο οργανισμός σε μια συγκεκριμένη ουσία και έπειτα δίνονται μικρές δόσεις από την ουσία αυτή στα σημεία όπου δεν υπάρχουν τρίχες. Εκεί δημιουργείται αλλεργία και εκδηλώνεται έκζεμα και ως εκ τούτου το ανοσοποιητικό ασχολείται με την αντιμετώπιση της αλλεργίας και «ξεχνά» τις τρίχες που τις θεωρούσε πριν ξένο σώμα, με αποτέλεσμα αυτές να ξαναβγαίνουν.

Μάθετε ακόμη: Γιώργος Χρανιώτης: Ποιο είναι το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει και ποια τα συμπτώματά του;

Αγαπημένο