ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Νίνο Ξυπολιτάς: Η σπάνια ασθένεια από την οποία πάσχει και τον ταλαιπωρεί

Μάθετε ποιο είναι το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο Νίνο!
16.08.2022
2
'
Νίνο: Η σπάνια ασθένεια από την οποία πάσχει και τον ταλαιπωρεί Νίνο_Πρόβλημα υγείας

Ο Νίνο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές της γενιάς του. Ανατρεπτικός και αυθεντικός, έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια να αποκτήσει το δικό του φανατικό κοινό.

Σπάνια δίνει συνεντεύξεις, ωστόσο, όποτε επιλέγει να μιλήσει, είναι ειλικρινής και αυθόρμητος στις δηλώσεις του.

Αν θέλετε λοιπόν να μάθετε από ποια σπάνια ασθένεια πάσχει, συνεχίστε να διαβάζετε!

Νίνο Ξυπολιτάς: Πρόβλημα υγείας

Εικόνα
ΝΙΝΟ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

Ο Νίνο, σε μια εκ βάθους εξομολόγηση στο περιοδικό «Esquire» για το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια.

Συγκεκριμένα, είχε αποκαλύψει πως πάσχει από αθροιστική κεφαλαλγία.

«Ο κόσμος που σε βλέπει να φεύγεις τρέχοντας από την σκηνή, δεν ξέρει ότι έφυγες γιατί δεν ήθελες να σε δουν να καταρρέεις από τον πόνο μπροστά στα μάτια τους... ο κόσμος δεν ξέρει τι γίνεται πίσω από τις κάμερες ή πίσω από τις κουρτίνες της αυλαίας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίνο.

Όπως αποκάλυψε επίσης ο τραγουδιστής, χρειάζεται να έχει κάθε βράδυ δίπλα στο κομοδίνο του μια φιάλη οξυγόνου σε περίπτωση που τον πιάσει κρίση λόγω της ασθένειας.

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, η αθροιστική κεφαλαλγία από την οποία πάσχει ο Νίνο, προσβάλλει ένα άτομο στους 10.000 ανθρώπους.

Μάθετε ακόμη: Έλλη Κοκκίνου: Αυτή είναι η σπάνια ασθένεια από την οποία πάσχει

Αθροιστική κεφαλαλγία: Τι είναι

Εικόνα
ΝΙΝΟ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι μία σπάνια ασθένεια πονοκεφάλου η οποία χαρακτηρίζετε από αυστηρά μονόπλευρες πολύ δυνατές κρίσεις πόνου πάνω από την περιοχή των κροτάφων και των ματιών. Η έκφραση αθροιστική κεφαλαλγία επιλέγει, γιατί τις περισσότερες φορές αυτός ο πονοκέφαλος εμφανίζεται περιοδικά συγκεντρωμένος για εβδομάδες μέχρι και περισσότερους μήνες. Στην πλειοψηφία των ασθενών η αθροιστική κεφαλαλγία εμφανίζετε επαναλαμβανόμενα, συνήθως ανά σεζόν, την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Στο τέλος τέτοιων περιόδων οι ασθενείς είναι συχνά απελευθερωμένοι από τους πόνους για μήνες ή και χρόνια.

Οι δυνατές μονόπλευρες κρίσεις τις περισσότερες φορές διαρκούν μεταξύ 15 και 180 λεπτών. Αυτές οι κρίσεις εμφανίζονται συχνά τελείως απρόοπτα χωρίς κάποια εμφανής αφορμή. Συγχρόνως αυτές οι κρίσεις χαρακτηρίζονται συχνά από έναν χρονικό ρυθμό, δηλαδή παρουσιάζονται συχνά την ίδια ώρα, συχνά και μέσα από τον ύπνο. Επίσης υπάρχουν και κάποιες αφορμές που μπορούν να προκαλέσουν τις κρίσεις πονοκέφαλου. Αυτές είναι αλκοόλ (ακόμη και σε μικρές ποσότητες), συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. σκευάσματα που περιέχουν Νίτρο) και διαμονή σε μεγάλο ύψος. Κατά τη διάρκεια μιας περίοδος συσσωρευμένων κρίσεων αθροιστικής κεφαλαλγίας, οι κρίσεις εμφανίζονται με διαφορετική συχνότητα μεταξύ μίας φοράς ανά 2 ημέρες και μέχρι 8 κρίσεις την ημέρα. Οι κρίσεις του πονοκεφάλου πρακτικά δεν αλλάζουν ποτέ την πλευρά.

Ο χαρακτήρας του πονοκεφάλου περιγράφεται ως ανυπόφορα δυνατός, ακάθεκτος, διαπεραστικός και μερικές φορές ως καυστικός. Ο κύριος πόνος τις περισσότερες φορές είναι αισθητός γύρο από το μάτι ή πίσω από το μάτι. Μερικοί ασθενείς έχουν την εντύπωση, ότι ο πόνος προέρχεται από την σπονδυλική στήλη στην περιοχή του αυχένα. Ο πόνος μπορεί επίσης να ακτινοβολεί προς την άνω σιαγόνα.

Δίπλα στον χρονικό ρυθμό των κρίσεων, τα ακόλουθα συμπτώματα που τις συνοδεύουν είναι άκρως χαρακτηριστικά για την αθροιστική κεφαλαλγία:

  • Κοκκίνισμα του ματιού
  • Δακρυσμένο μάτι
  • Ένα πεσμένο βλέφαρο (βλεφαρόπτωση)
  • Καταρροή και/ή βουλωμένη μύτη
  • Ίδρωμα στην περιοχή του μετώπου ή του προσώπου
  • Νευρικότητα (τριγυρίζοντας, ταλαντεύοντας με το άνω μέρος του σώματος

Για τη διάγνωση απαιτείται τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα στην πλευρά στην οποία προέρχεται ο πόνος. Επί πλέον όμως πολλοί ασθενείς παραπονιούνται επίσης για τυπικά συμπτώματα ημικρανίας όπως ναυτία, ευαισθησία στο φώς και τον θόρυβο.

 Τα λεγόμενα συνοδευτικά συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά για την ομάδα των ονομαστών τρίδυμο-αυτόνομων πονοκέφαλων. Αυτή είναι μία ταξινομημένη ομάδα μέσα στη διεθνή ταξινόμηση πονοκεφάλων. Σε αυτή την ομάδα υπάρχουν και άλλα άκρως σπάνια σύνδρομα πονοκεφάλου όπως οι παροξυσμικές ημικρανίες ή το σύνδρομο „SUNCT“. Αυτά τα σπάνια σύνδρομα πονοκεφάλου χαρακτηρίζονται από κρίσεις μικρότερης διάρκειας, οι οποίες όμως εμφανίζονται συχνότερα. Επίσης δεν ανταποκρίνονται στην κλασική θεραπεία της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

Εικόνα
ΝΙΝΟ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ

Ποια είναι η αιτία της αθροιστικής κεφαλαλγίας;

Μέχρι σήμερα η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να αποδείξει κάποια αιτία για την αθροιστική κεφαλαλγία. Υπάρχουν ενδείξεις, ότι ένα συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου, ο υποθάλαμος, παίζει σπουδαίο ρόλο στην δημιουργία της αθροιστικής κεφαλαλγίας. Ο υποθάλαμος θεωρείται ως το ’’εσωτερικό ρολόι’’ του ανθρώπινου σώματος και είναι πιθανών υπεύθυνος για τον χρονικό ρυθμό των κρίσεων και την εποχική συσσώρευση των επεισοδίων. Συγχρόνως διεγείρονται συγκεκριμένοι άξονες πόνου του τρίδυμου νεύρου και του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Το τρίδυμο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αίσθηση του κρανίου και του πρόσωπου.

Πώς εξελίσσεται η αθροιστική κεφαλαλγία;

Η αθροιστική κεφαλαλγία εξελίσσεται στην πλειονότητα των ασθενών επεισοδιακά με τα επεισόδια να διαρκούν εβδομάδες ή μήνες. Σπάνια η αθροιστική κεφαλαλγία εξελίσσεται σε χρόνια μορφή. Όταν ένα επεισόδιο αθροιστικής κεφαλαλγίας διαρκεί πάνω από ένα χρόνο ή διακόπτεται μόνο για λιγότερο από έναν μήνα, τότε θεωρείται ως χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία. Πρωτεύων χρόνιες μορφές παρουσιάζονται στο 10% των ασθενών, δευτερεύων χρόνιες μορφές, εξελισσόμενες από την επεισοδιακή μορφή της αθροιστικής κεφαλαλγίας, παρουσιάζονται σε περίπου 5% των ασθενών.

Ποια είναι η θεραπεία της αθροιστικής κεφαλαλγίας;

Η θεραπευτική της αθροιστικής κεφαλαλγίας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των οξέων κρίσεων και τη προληπτική θεραπεία για την μείωση της συχνότητας εμφάνισής της:

Για την αντιμετώπιση των οξέων κρίσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί η χορήγηση οξυγόνου με μάσκα σε μεγάλη συγκέντρωση (συνήθως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών) ή ειδικών φαρμάκων (τριπτάνες) σε μορφή spray ή ενέσιμη.

Ως προληπτικά φάρμακα μπορεί κατά περίπτωση να χρησιμοποιηθούν η κορτιζόνη (πρεδνιζόνη), το βαλπροϊκό οξύ, η βεραπαμίλη ή το λίθιο.

Δείτε επίσης: Κατερίνα Καινούργιου: Η αποκάλυψη που έκανε για την εμπειρία της με τις κρίσεις πανικού

Αγαπημένο