ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μην ξεχνάς όσους ξεχνούν!

Όλοι έχουμε στο περιβάλλον σας κάποιον που ξεχνά. Λιγότερο ή περισσότερο. Η άνοια ζει ανάμεσά μας και τα άτομα που πάσχουν (τα οποία είναι πάρα πολλά και αναμένονται να αυξηθούν λόγω της γήρανσης του πληθυσμού) χρειάζονται την υποστήριξή μας. Μια νέα μάλιστα παρέμβαση έφτασε στην χώρα μας ακριβώς για αυτό το λόγο.

16.11.2020
2
'
anoia

Η άνοια συνιστά νευροεκφυλιστική νόσο που οδηγεί σε σταδιακή έκπτωση και απώλεια της νοητικής λειτουργίας με την εξέλιξή της να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι άνθρωποι που ζουν με Άνοια ανέρχονται σήμερα στα 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, ενώ στη χώρα μας ξεπερνούν τους 200.000, αριθμός που προβλέπεται να υπερβεί τους 600.000 το 2050.

Παρόλο που η πορεία της άνοιας είναι μη αναστρέψιμη και δυνητικά επιδεινούμενη για την επιβράδυνση της άνοιας συστήνονται μεταξύ άλλων ο ασθενής να διατηρεί την κοινωνικότητά του και να συμμετέχει σε προγράμματα που περιλαμβάνουν νοητικές ασκήσεις.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα και με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών έχουν διαμορφωθεί αρκετές εφαρμογές για την εξάσκηση των νοητικών λειτουργιών. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές είναι στην αγγλική γλώσσα. Ένα νέο ηλεκτρονικό εργαλείο, όμως, έκανε πρόσφατα στην είσοδο.

Τι είναι το SOCIABLE

Το SOCIABLE είναι πρώτη διαδραστική με τον γιατρό παρέμβαση για την Άνοια, που είναι στα ελληνικά.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό εργαλείο για τη νοητική ενδυνάμωση των ατόμων με Ήπια Νοητική Έκπτωση και Άνοια αρχικού σταδίου. Είναι μια καινοτόμα εξατομικευμένη υπηρεσία που έχει τη μορφή λογισμικού,  λειτουργεί σε περιβάλλον διαδικτύου (web based software tool). Αναπτύχθηκε από την εταιρεία SingularLogic που στηρίζει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία ELPEN.

Η ανάπτυξη του SOCIABLE βασίστηκε στα ευρήματα επιστημονικών μελετών, σύμφωνα με τα οποία οι πολυδιάστατες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών ενισχύουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των φαρμακευτικών θεραπειών, επιβραδύνοντας σημαντικά την εξέλιξη της νόσου στα άτομα που βρίσκονται σε προανοϊκό στάδιο. Ο σχεδιασμός του έγινε από επαγγελματίες υγείας και ειδικούς πληροφορικής, οι οποίοι προχώρησαν στη δημιουργία «παιχνιδιών» για την ενδυνάμωση των νοητικών λειτουργιών.

Τι περιλαμβάνει το SOCIABLE

Περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα ασκήσεων διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, το SOCIABLE στοχεύει στην ενίσχυση της μνήμης, της αντίληψης, της γλώσσας, της οπτικο-χωρικής ικανότητας, του προσανατολισμού, των εκτελεστικών ικανοτήτων, των κατασκευαστικών ικανοτήτων, της προσοχής και της λογικής.

Είναι εύκολο στη  χρήση ακόμη κι από άτομα, που δεν είναι εξοικειωμένα με το  ψηφιακό περιβάλλον. Η διαμόρφωσή του στη χώρα μας αποτελεί συνέχεια του ομώνυμου Ευρωπαϊκού Προγράμματος (www.sociable.gr), που  υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή της εταιρείας SingularLogic, του Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και άλλων οργανισμών από τέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι αποτελεσματικό;

Στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του πραγματοποιήθηκε μελέτη σε 348 γνωστικά υγιή άτομα. Tα ευρήματά της έδειξαν, πως ενισχύει τη μνήμη και τις νοητικές λειτουργίες όχι μόνο των ατόμων με έκπτωση γνωστικών ικανοτήτων, αλλά και των γνωστικά υγιών ηλικιωμένων. Το ηλεκτρονικό αυτό εργαλείο αποτελεί επίσης ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο και για τον γιατρό, καθώς του προσφέρει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την πρόοδο των ασθενών και να προσαρμόζει το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
 

Αγαπημένο