ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Covid-19: Εξακολουθεί να σας ταλαιπωρεί ο βήχας; Τι πρέπει να προσέξετε

Βήχας μετά τον κορονοϊό; Τι τον προκαλεί, πως θα τον αντιμετωπίσετε και πότε είναι ανησυχητικός!
07.04.2022
1
'
Covid-19 : Εξακολουθεί να σας ταλαιπωρεί ο βήχας; Τι πρέπει να προσέξετε Covid

Ο βήχας που μας ταλαιπωρεί, που δεν μας αφήνει να τελειώσουμε μια πρόταση και ούτε να κοιμηθούμε, αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του Covid-19.

Όλοι όσοι έχουμε περάσει από τη διαδικασία της νόσησης και της καραντίνας, το πιθανότερο να έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα.

Ο βήχας μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε στην αρχή αλλά έχει τη δυνατότητα να μας εξουθενώσει. Σε πολλές περιπτώσεις, άτομα που έχουν νοσήσει με κορονοϊό υποφέρουν από βήχα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νόσησης αλλά και στην συνέχεια. Αυτή η “συνέχεια” αργεί να τελειώσει για μερικούς!

Ολόκληρες εβδομάδες ή και μήνες μετά τον κορονοϊό ο βήχας είναι ακόμη εκεί να σε συντροφεύει και δεν λέει να σε αποχωριστεί. Τι είναι όμως αυτό που τον προκαλεί στην πραγματικότητα; Πως θα τον ξεφορτωθείς μια και καλή αλλά και πότε πρέπει να σε ανησυχεί και μια επίσκεψη στο γιατρό σου θα έσωζε την κατάσταση;

Δείτε εδώ : Τι προβλήματα παρουσιάζονται σε ασθενείς με μακροχρόνια Covid-19;

Αν υποφέρεις και εσύ από βήχα ή κάποιος κοντινός σου είσαι στο σωστό άρθρο.

Τι προκαλεί τον βήχα;

Ο βήχας είναι ο τρόπος του οργανισμού μας να αποβάλλει στοιχεία τα οποία είναι αρνητικά για την επιβίωση του, όπως ιούς, σκόνη και βλέννα, καθώς θα πρέπει να απομακρύνει οποιαδήποτε ουσία είναι κακοήθη. Αυτή όμως είναι και μια από τις πιο συχνές διεξόδους  το κορονοϊού για να διαδοθεί.

Εικόνα
cough

Πως θα τον αντιμετωπίσετε!

Μην πάει αμέσως ο νου σου στα αντιβιωτικά και σε ό,τι χάπι έχεις στο ντουλάπι. Εάν ο βήχας προκαλείται από τη συσσώρευση βλέννας στο λαιμό, οι παστίλιες, οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό, τα ρινικά σπρέι και ο ύπνος σε όρθια θέση θα βοηθήσουν αρκετά.

Δείτε επίσης : Παραγωγικός βήχας: Είναι μόνο ένα σύμπτωμα, όχι μία ασθένεια

Αν όμως η πηγή του βήχα οφείλεται στον ξηρό λαιμό, προσπάθησε να πίνεις νερά και άλλα υγρά με αργό ρυθμό. Μερικές κουταλιές μέλι και αργή αναπνοή από τη μύτη θα βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση σου.

Εικόνα
throat ache

Τέλος αν υπάρχει φλεγμονή στους πνεύμονες, η ελεγχόμενη αναπνοή και ο εισπνεόμενος ατμός από έναν υγραντήρα θα κάνουν τη σωστή δουλειά.

Τι πρέπει να σας ανησυχεί :

Ο βήχας αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της νόσου long Covid, σε άλλες περιπτώσεις όμως πρέπει να αποκλείσετε άλλες σοβαρές αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ισχυρό βήχα που δεν υποχωρεί, όπως μια “δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη”.

Τα συμπτώματά της συμπεριλαμβάνουν:

Αλλαγές στον τύπο του βήχα ή στη σύσταση των εκκρίσεων.

Άλλα συμπτώματα όπως ο πυρετός, o πόνος στο στήθος, η ταχυπαλμία ή η επιδείνωση της δύσπνοιας.

Ίσως σε ενδιαφέρει : Τι είναι το σύνδρομο Long Covid: Οι ηλικιακές ομάδες που εμφανίζεται και τα συχνότερα συμπτώματα

Εικόνα
doctor

Αν κάτι από τα παραπάνω σε προβληματίζει ίσως μια επίσκεψη στον γιατρό σου να σε καθησύχαζε και με μια ιατρική συμβουλή να αντιμετώπιζες τον βήχα που σε ταλαιπωρεί.

Αγαπημένο