ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Εποχική γρίπη: Για πόσες μέρες μεταδίδεται και πως μπορεί να κολλήσεις;

Όσα πρέπει να προσέξετε!
13.12.2022
1
'
Εποχική γρίπη: Για πόσες μέρες μεταδίδεται και πως μπορεί να κολλήσεις; Photo/Istock

Ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης στην χώρα μας έχει πολλαπλασιαστεί σημαντικά, δημιουργώντας νέες μεταλάξεις και πιο έντονα και επίμονα συμπτώματα, στους ασθενείς που καλούνται να την αντιμετωπίσουν.

Συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, είναι αυξημένες οι περιπτώσεις με ιώσεις του αναπνευστικού, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, που μπορεί να έχει ακόμα πιο σοβαρές επιπλοκές για τους νοσούντες.

Πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ για την εποχική γρίπη, σημειώνουν ότι κατά την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε αύξηση κατά 41,5% στις επισκέψεις σε γιατρό για τη σχετική εξέταση.

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρει: Τα 3+1 φυτά εσωτερικού χώρου που βοηθούν στην αποφυγή κρυολογήματος!

Εικόνα
Για πόσες μέρες μεταδίδεται η εποχική γρίπη και πως μπορείς να την κολλήσεις;

Πόσες μέρες είναι μεταδοτική η γρίπη;

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), οι ασθενείς με γρίπη μπορούν να είναι μεταδοτικοί, τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι αυξημένες οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου έως και μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους και έως και πέντε με επτά ημέρες, αφότου εμφανίσουν σημάδια του ιού της γρίπης. Επιπροσθέτως, τόσο τα παιδιά όσο και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό πιο πολλές από επτά ημέρες.

Ο δρ. Amesh A. Adalja, ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins και ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων αναφέρει: «Η μολυσματικότητα μιας ασθένειας δεν είναι ένας διακόπτης που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, καθώς απομακρύνεστε περισσότερο από την έναρξη των συμπτωμάτων σας, ενδεχομένως να εξακολουθείτε να είστε μεταδοτικοί».

Όσο για τις ημέρες που η νόσος είναι πιο μεταδοτική, είναι πιθανό να επηρεαστούν από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, αφού μπορεί να συντομεύσει το χρονικό διάστημα της νόσησης.

Όπως και να έχει, οι νοσούντες πιθανότατα μεταδίδουν τη γρίπη έως και επτά μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους!

Εικόνα
Για πόσες μέρες μεταδίδεται η εποχική γρίπη και πως μπορείς να την κολλήσεις;

Πως μεταδίδεται η γρίπη;

  • Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.
  • Επιπλέον οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.
  • Ακόμη η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Ρίξε μια ματιά: Ποια σοβαρή διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί έως και έξι μήνες μετά τη νόσηση από κορονοϊό;

Αγαπημένο