ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν κόλλησαν ποτέ κορoνοϊό;

Είναι τελικά θέμα τύχης;
21.10.2022
2
'
Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν κόλλησαν ποτέ κορoνοϊό; Κορονοιος

Όσο και αν δεν το πιστεύει κανείς, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, τον ιό που μας αναστάτωσε τα τελευταία χρόνια καταγράφοντας περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο κρούσματα παγκοσμίως και κοντά στα 3,5 εκατομμύρια στην Ελλάδα.

Σίγουρα η διασπορά του ιού εκτιμάται να είναι πολύ μεγαλύτερη από τις επίσημες καταγραφές.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν νόσησαν με κορονοϊό και έχουν να πουν μια ολόκληρη σειρά υποθέσεων σχετικά με πιθανές αιτίες.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Κορονοϊός - Εμβόλιο: Επηρεάζει τελικά την περίοδο των γυναικών; Έρευνα απαντά

Εικόνα
Γιατι κάποιοι δεν κόλλησαν ποτέ κορωνοιό;

 

Σε περισσότερα από δύο χρόνια πανδημίας ορισμένοι δεν έχουν νοσήσει ή μολυνθεί ενώ ο κορονοϊός χτύπησε φίλους,παιδιά, παππούδες και συνεργάτες, άτομα που βρίσκονται δηλαδή στο κοντινό τους περιβάλλον.

Όσοι την είχαν γλιτώσει μέχρι τώρα, θεώρησαν ότι ήταν ζήτημα χρόνου να νοσήσουν και αυτοί με την σειρά τους, ωστόσο άντεξαν και το κύμα της Όμικρον, το οποίο μόλυνε εκατομμύρια ανθρώπους.

Υποστηρίζεται οτι κάποιοι συμμορφώθηκαν απολύτως με τους κανόνες καθαριότητας και πρόληψης, άλλοι θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς, επειδή δεν έτυχε να έρθουν σε επαφή με κάποιον που αργότερα νόσησε ή δεν έτυχε να μολυνθούν σε κάποιο εξωτερικό χώρο που ήρθαν σε επαφή με πολύ κόσμο.

Υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι μάλλον μολύνθηκαν, αλλά δεν παρουσίασαν συμπτώματα, κυρίως την αρχική περίοδο που δεν υπήρχαν τα τεστ, ή εμφάνισαν συμπτώματα αλλά τα τεστ δεν εντόπισαν τον κορονοϊό.

Επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα του λάθους στη λήψη δείγματος ή λάθος στο timing.

Καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει ξεκάθαρες αποδείξεις, απαντώντας στο ερώτημα γιατί ορισμένοι δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό.

Εικόνα
Γιατι κάποιοι δεν κόλλησαν ποτέ κορωνοιό;

 

Ωστόσο η απάντηση ίσως να βρίσκεται σε ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων. Ο Λέιφ Ζάντερ, επικεφαλής της Κλινικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité λέει χαρακτηριστικά πάνω στο θέμα: «Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις που φαίνονται εύλογες», ενώ προσθέτει επίσης: «Καταρχήν θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του ότι ένας όχι και τόσο μικρός αριθμός λοιμώξεων περνά σε μεγάλο βαθμό ή εντελώς απαρατήρητος».

Σε μια σύνοψη που δημοσιεύτηκε στο Jama Open Network στα τέλη του 2021, συγγραφείς ανέφεραν:

 Aκόμη και σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένων μολύνσεων από κορωνοϊό περίπου το 40% δεν έδειξε σημάδια ασθένειας τη στιγμή που έγινε το τεστ.

 Βάση γι αυτήν την διαπίστωση ήταν σχεδόν 100 διαφορετικές διεθνείς μελέτες με δεδομένα από συνολικά 30 εκ. ανθρώπους.

Εικόνα
Γιατι κάποιοι δεν κόλλησαν ποτέ κορωνοιό;

 

Σε εξήγηση του ο Ουλφ Ντίτμερ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο του Έσεν δηλώνει οτι: "Η γενετική σύνθεση του ανοσιακού συστήματος, τα λεγόμενα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας HLA, παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από την Covid-19. Αλλά και οι ομάδες αίματος δεν έχουν μόνο επηρεάσει την σοβαρότητα της νόσου, αλλά ίσως και την μετάδοση του ιού, όπως φαίνεται. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που υποτιμάται, η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός.Το επίπεδο των αντισωμάτων στο αίμα, το οποίο μπορεί να καταστήσει αβλαβείς τους ιούς και τις παραλλαγές του που διεισδύουν στον οργανισμό, υποχωρόντας κάποια στιγμή μετά τον εμβολιασμό. Αλλά η προστασία παραμένει και είναι σημαντική για τους επόμενους μήνες".

 

Εικόνα
Γιατι κάποιοι δεν κόλλησαν ποτέ κορωνοιό;

Για αυτούς που πιστεύουν οτι έχουν γλιτώσει, ίσως να έχουν ήδη περάσει κορονοϊό.

Ίσως ο οργανισμός τους να έχει επωφεληθεί από κάποιες προσωρινές επιδράσεις – άγνωστων γενετικών παραγόντων και συμπτώσεων.

Το συμπέρασμα του Ζάντερ είναι οτι:

«Το γεγονός ότι δεν έχετε μολυνθεί στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι είστε ασφαλείς αιωνίως. Μπορεί μια νέα παράλλαξη του ιού ή μια διαφορετική συγκυρία να κάνει την κατάσταση εντελώς διαφορετική».

Ρίξε μια ματιά: Κίνδυνος για ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και κορονοϊού- Τι λένε οι ειδικοί;

Αγαπημένο