ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η «Μήδεια» θα επηρεάσει αρνητικά την πανδημία

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την αλλαγή του καιρού.
3
'
ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ shutterstock

 

Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας τις επόμενες μέρες καθώς η κακοκαιρία «Μήδεια», όπως ονομάστηκε, θα μας δυσκολέψει και θα μας κλείσει μέσα στα σπίτια μας. Σχετικά με αυτό η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, επισήμανε κατά την ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας: «Η κακοκαιρία «Μήδεια» που θα έρθει τις επόμενες μέρες, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά  την πανδημία. Αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις ημέρες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να παραμείνουμε στο σπίτι. Σήμερα, με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο να αυξάνει σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη κυκλοφορούν στην επικράτεια, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Δεν χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Πρέπει απλά σε όλες μας τις δραστηριότητες, σε κάθε επιλογή μας, να βάζουμε πάνω από όλα την ατομική μας προστασία και την κοινή λογική.

Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση

Η Καθηγήτρια αναφέρθηκε επίσης στον κίνδυνο ενδοοικογενειακή μετάδοσης εξηγώντας ότι: «Τώρα που είμαστε όλοι στα σπίτια μας, η ευκαιρία που έχει και σίγουρα θα εκμεταλλευτεί αυτός ο ιός είναι να μεταδοθεί ενδοοικογενειακά. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά σήμερα, τώρα, τις πρώτες μέρες που θα κάτσουμε στο σπίτι. Προστατέψτε ιδιαίτερα τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά και όχι από τον κακό απρόσεκτο ξένο. Θέλω, λοιπόν, να σας παρακαλέσω θερμά να προσέξετε πάρα πολύ ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας.

Από την άλλη, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό στις κοινωνικές μας συναναστροφές να βρισκόμαστε με έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό ατόμων, φίλων ή συγγενών, και αν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε χώρους που έχουν πολύ καλό αερισμό. Ο χρυσός κανόνας σε αυτή τη φάση είναι να μειώσουμε κατά δύναμη την ανάμειξη των νοικοκυριών, σε συνθήκες όπου δεν είναι δυνατή η χρήση της μάσκας ή όπου δεν είναι δυνατόν να έχουμε καλό αερισμό.

Θα επηρεαστεί ο εμβολιασμός;

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου η κακοκαιρία «Μήδεια» που θα έρθει τις επόμενες μέρες, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την πανδημία, αλλά και τον εμβολιασμό. Τονίζεται όμως ότι δεν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί. Έχει ήδη γίνει ο ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και θα υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να είναι προσπελάσιμα τα εμβολιαστικά κέντρα. Σε περίπτωση μεγάλου προβλήματος λόγω της χιονόπτωσης σε κάποιες περιοχές, θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα της περιοχής, έτσι ώστε να μην αχρηστευτούν τα εμβόλια αυτά.

Αγαπημένο