ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Εάν μολύνθηκε κάποιος που μένει στο ίδιο σπίτι με εσάς θα κολλήσετε σίγουρα τον ιό;

Έρευνα αποκαλύπτει αν μπορείτε να γλιτώσετε από τον κορονοϊό στην περίπτωση που υπάρχει μολυσμένο άτομο στο ίδιο σπίτι!
2
'
Κορονοϊός: Εάν μολύνθηκε κάποιος που μένει στο ίδιο σπίτι με εσάς θα κολλήσετε σίγουρα τον ιό; Κορονοϊός_Μόλυνση

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει ραγδαία τα τελευταία χρόνια λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού. Νέες συνήθειες και νέες φοβίες έχουν προστεθεί, ενώ ανασφάλεια αισθανόμαστε πολλές φορές ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι.

Η ενδοοικογενειακή μεταδοτικότητα είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους ειδικούς, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν στο αν είναι δυνατό να αποφύγουμε να κολλήσουμε τον ιό ενώ μένουμε στο ίδιο σπίτι με κάποιο μολυσμένο άτομο.

Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια; Νέα έρευνα απαντά!

Εικόνα
κορονοιος

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης, ο κίνδυνος να κολλήσετε κορονοϊό από κάποιον που έχει διαγνωστεί θετικός στη μετάλλαξη Όμικρον εντός του σπιτιού είναι μόλις 42.7%. Εάν για παράδειγμα σε ένα σπίτι ζουν 6 άτομα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας θα αναμενόταν να κολλήσουν κατά μέσο όρο μόνο 2 από τα υπόλοιπα 5 μέλη.

Το ποσοστό μεταδοτικότητας του ιού εντός σπιτιού εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως:

  • Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός.
  • Πόσο υψηλό είναι το ιικό φορτίο του ατόμου που νοσεί και πόσο αποτελεσματικά αντιμετωπίζει τη μόλυνση.
  • Την ευαισθησία των υπόλοιπων μελών του σπιτιού.
  • Τα χαρακτηριστικά του χώρου μετάδοσης, όπως το ποσοστό συνωστισμού και το κατά πόσο ο χώρος αερίζεται.

Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός μεταδίδεται σε όλα τα μέλη ενός νοικοκυριού, ενώ σε άλλες, η μεταδοτικότητα είναι από ελάχιστη έως μηδενική.

Δείτε επίσης: Σας περιτριγυρίζει γρίπη; Αυτά είναι τα πρώτα 5 συμπτώματα που θα εμφανιστούν

Εικόνα
κορονοιος

Μια μετα – ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association (JAMA) και συμπεριέλαβε τα αποτελέσματα 135 μελετών και 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων από 136 χώρες, εκτιμά ότι το ποσοστό δευτερογενούς λοίμωξης για τον αρχικό ιό ήταν 18.9%. Επομένως, η πιθανότητα να μολυνθείτε από κορονοϊό εάν μένετε στο ίδιο σπίτι με κάποιον που νοσεί ήταν περίπου 1 προς 5.

Η εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων στα τέλη του 2020 οδήγησε σε αύξηση της μεταδοτικότητας εντός σπιτιού. Η μετάλλαξη Άλφα σημείωσε ένα ποσοστό δευτερογενούς λοίμωξης της τάξεως του 36.4%. Αυτό μειώθηκε στο 29,7% στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα, για να αυξηθεί ξανά, φτάνοντας το 42,7% με την έλευση της Όμικρον.

Τα ποσοστά είναι διαφορετικά και ποικίλουν, καθώς είχε επιτευχθεί ως ένα βαθμό ανοσία στο γενικό πληθυσμό την εποχή της εμφάνισης της Δέλτα, είτε λόγω εμβολιασμού, είτε λόγω προηγούμενης μόλυνσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει αισθητά στη μείωση του ποσοστού δευτερογενούς λοίμωξης εντός του σπιτιού και μπορεί να σας γλιτώσει από τη μόλυνση.

Μάθετε ακόμα: Νέα εφεύρεση σοκ! Μάσκα προσώπου που ανιχνεύει τον κορονοϊό και τον ιό της γρίπης μέσα σε δέκα λεπτά

Αγαπημένο