ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Ποιες είναι οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος δεύτερη φορά;

Πόσο εύκολο είναι να ξανά κολλήσεις;
29.01.2023
1
'
Κορονοϊός: Ποιες είναι οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος δεύτερη φορά; Photo/Istock

Είστε και εσείς ένας απ’ αυτούς που έχουνε νοσήσει μια φορά από κορονοϊό και έχετε την συνηθισμένη απορία για πόσο καιρό θα υπάρχει ανοσία; Τότε βρίσκεστε στο σωστό άρθρο!

Στις αρχές της πανδημίας υπήρχε η πεποίθηση ότι αφού μολυνθεί κάποιος με κορονοϊό έχει τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα, ότι θα είναι προστατευμένος από μελλοντικές συναντήσεις με τον ιό. Βέβαια με τον συγκεκριμένο ιό δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού οι περιπτώσεις επαναμόλυνσης φαίνεται να έχουν γίνει συχνές και ήδη πολλοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την δεύτερη αλλά ακόμα και την τρίτη μόλυνση σε νεότερες παραλλαγές της.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει αρκετές φορές ότι ο εμβολιασμός και η μόλυνση δεν καθιστά ακατόρθωτο κάποιος να προσβληθεί από μελλοντικές λοιμώξεις. Ωστόσο κορονοϊός εξελίσσεται και προκαλεί κοινά κρυολογήματα που μπορεί να μολύνουν τους ανθρώπους επανειλημμένα σε όλη τους τη ζωή.

Μάθε επίσης: Υποφέρεις από ημικρανίες; Οι 3 άμεσοι τρόποι καταπολέμησης χωρίς φάρμακα!

Πόσο καιρό διαρκεί ανοσία μετά τον κορονοϊό;

Πριν την μετάλλαξη της Omicron οι επαναμόλυνσεις ήταν σπάνιες. Ομάδα επιστημόνων υπολόγισε ότι μία μόλυνση με την μετάλλαξη Δέλτα ή κάποιο προηγούμενο στέλεχος του κορονοϊού, ήταν περίπου 90% αποτελεσματική στην προστασία από μία επαναμόλυνση, τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Ωστόσο μετά την εμφάνιση της Omicron οι προηγούμενες λοιμώξεις παρείχαν μόνο περίπου 50% προστασία από την επαναμόλυνση, όπως έδειξε η έρευνα.

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/ygeia/nea/4-hrisima-tips-gia-na-katapolemisete-toys-entonoys-ponoys-periodoy

Ο κορονοϊός έχει αποκτήσει τόσες πολλές μεταλλάξεις με αποτέλεσμα οι νεότερες παραλλαγές του να γίνονται όλο και πιο μεταδοτικές, αποφεύγοντας την ανοσία. Αυτομάτως μπορεί κανείς να κολλήσει την εκδοχή της Omicron αφού αναρρώσει από μία παλαιότερη, άλλη παραλλαγή. Όπως επίσης και να αρρωστήσει από μία από τις νεότερες υπόπαραλλαγές της Omicron αφού ξεπεράσει μία διαφορετική μετάλλαξη.

Οι παράγοντες που συνδέονται με τις πιθανότητες επαναμόλυνσης ποικίλουν. Ένας απ’ αυτούς μπορεί να είναι και πόσος καιρός έχει περάσει από όταν νόσησε κάποιος τελευταία φορά από covid. Λόγω του ότι ο ιός μολύνει όλο και περισσότερους ανθρώπους τώρα, οι πιθανότητες να εκτεθεί κάνεις και να επαναμολυνθεί είναι πολύ μεγαλύτερες.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση για το αν ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στην επαναμόλυνση του κορονοϊό!

Οι ειδικοί συστήνουν οποιοδήποτε σύμπτωμα αντιμετωπίζουμε από τον πυρετό, μέχρι τον πονόλαιμο, την καταρροή ή και την αλλαγή της γεύσης και της όσφρησης, να την αντιμετωπίζουμε ως πιθανό σύμπτωμα κορονοϊού και να κάνουμε εξετάσεις για να επιβεβαιωθούμε ότι δεν είμαστε πάλι θετικοί.

Διάβασε ακόμα: 4 Χρήσιμα tips για να καταπολεμήσετε τους έντονους πόνους περιόδου!

Ποια είναι η σοβαρότητα της επαναλοίμωξης;

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος χτίζουν την προστασία κατ’ επανάληψή. Αυτομάτως οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν ενισχυθεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό.

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό ήδη μία φορά είναι σε θέση να εμποδίσουν τον ιό να αναπαραχθεί σε υψηλά επίπεδα εάν μολυνθούν εκ νέου.

Εικόνα
https://bestofyou.gr/cat/ygeia/nea/4-hrisima-tips-gia-na-katapolemisete-toys-entonoys-ponoys-periodoy

Η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν κάνει εμβόλιο και έχουν έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό, έχουν τη δυνατότητα μίας υβριδικής ανοσίας που μπορεί να προσφέρει την καλύτερη προστασία.

Εν κατακλείδι η δεύτερη και η τρίτη λοίμωξη είναι πιθανό να είναι μικρότερης διάρκειας και λιγότερο σοβαρές!

Φωτογραφικά πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο