ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Σε ποια μέρη και με ποιες δραστηριότητες είναι πιο εύκολο να κολλήσουμε;

Οι επιστημονικές έρευνες μας καθοδηγούν!
14.01.2022
4
'
Istock

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 είναι η νέα μάστιγα της εποχής μας, η οποία έχει επηρεάσει πλήρως την καθημερινότητά μας και έχει επιφέρει δραστικές αλλαγές.

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, είναι αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και της νέας μετάλλαξης Όμικρον, που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, ο ιός που προκαλεί τον COVID-19, μεταδίδεται κυρίως μέσα από την εισπνοή μικρών σωματιδίων και σταγονιδίων, που εκπνέει κάποιος που έχει μολυνθεί. Ενώ, έρευνα που έκαναν κινέζοι ερευνητές, η οποία συμπεριελάμβανε 2.147 στενές επαφές 157 ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, έδειξε ότι το συνολικό ποσοστό μόλυνσης ήταν 6%. Αναλυτικότερα, μεταξύ φίλων ήταν 22% και ατόμων από την ίδια οικογένεια που έμεναν στο ίδιο σπίτι 18%. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης στα σπίτια ήταν 13%, στα μέσα μαζικής μεταφοράς 12% και σε εστιατόρια και χώρους διασκέδασης 7%.

Εικόνα
koronoios

Η ίδια έρευνα καταγράφει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης σε κλειστά περιβάλλοντα, όπου η επαφή γινόταν χωρίς την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων και ήταν συνεχής, ήταν αρκετά υψηλός. Ωστόσο, σε εξωτερικούς χώρους, έπεφτε από το 0% έως το 5%.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Κορονοϊός: Το πιο ανησυχητικό και άγνωστο μέχρι σήμερα σημάδι της μετάλλαξης "Όμικρον".

Επιπλέον, βάσει των επιστημονικών στοιχείων, τα μολυσμένα άτομα μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό, όταν αναπνέουν βαθιά. Είναι λοιπόν πιο πιθανή η μετάδοση σε χώρους άσκησης και γυμναστικής, αλλά και όσο τραγουδάμε ή μιλάμε.

Επομένως, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας, μπορούμε να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους με κακό εξαερισμό, όπως ένα μη αεριζόμενο γυμναστήριο, ένα κλαμπ ή μια αίθουσα διδασκαλίας. Ενώ, ένας ακόμη χώρος αυξημένης μετάδοσης είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου θα πρέπει να επιδείξουμε, με βάσει τους επιστήμονες, ιδιαίτερη προσοχή. Επιπλέον, η παραμονή για πολλές ώρες στους συγκεκριμένους χώρους, αλλά και η μη χρήση μάσκας, μπορούν να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Εικόνα
covid

 

Βέβαια, μετά από δύο χρόνια σχεδόν με περιορισμούς, είναι λογικό να θέλουμε να βγούμε έξω, να διασκεδάσουμε, να αγκαλιάσουμε τους αγαπημένους μας και να επιστρέψουμε στις δραστηριότητές μας. Θα πρέπει όμως πάντοτε να ενεργούμε με αίσθημα ευθύνης για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δες και αυτόΚορονοϊός: Θα κάνουμε 4η δόση εμβολίου;

Αγαπημένο