ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Σε πόση ώρα “χάνεται” η μεταδοτικότητά του;

Η συμπεριφορά του ιού μετά τη μετάδοσή του στον αέρα!
19.01.2022
3
'
covid Istock

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Bristol, η οποία ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί, επιχειρεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το χρόνο απώλειας της μεταδοτικότητας του κορονοϊού.

Το MedRxiv, ο ιστότοπος που παρουσιάζει αδημοσίευτες εργασίες σχετικά με τις επιστήμες υγείας, ανήρτησε την έρευνα, δίνοντας μια αναλυτική εικόνα των μελετών που διεξήχθησαν, ώστε να εξετάσουν τη συμπεριφορά του ιού μετά την μετάδοσή του στον αέρα από ένα μολυσμένο άτομο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν λοιπόν ότι ο ιός καθίσταται λιγότερο μεταδοτικός μετά από πέντε λεπτά έκθεσης στον αέρα, λόγω αυξημένης ξηρότητας των σταγονιδίων και μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Εικόνα
covid

 

Ενώ, ο πιο υγρός αέρας επιβράδυνε την απώλεια της μεταδοτικότητας του ιού, με τη θερμοκρασία να μην έχει κάποια επίδραση.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι μετά από 20 λεπτά, η μεταδοτικότητα του ιού μειώθηκε κατά 90%.

Εάν τα αποτελέσματα της έρευνας θεωρηθούν έγκυρα, ενισχύεται η άποψη των ειδικών που συνιστούν τη χρήση μάσκας ως μέσο προστασίας κατά της διασποράς του ιού.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Σε ποια μέρη και με ποιες δραστηριότητες είναι πιο εύκολο να κολλήσουμε;

Υπάρχουν βέβαια ορισμένα κενά στην έρευνα. Αρχικά, δε διευκρινίζεται αν η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ταυτίζεται με τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, στην έρευνα δε συνυπολογίζονται ο αερισμός, το μέγεθος του δωματίου ή το ιικό φορτίο του μολυσμένου ατόμου. Τέλος, η έρευνα δεν αναφέρει ποιο επίπεδο μεταδοτικότητας πρέπει να έχει ο ιός για να μολύνει ανθρώπους.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Κορονοϊός: Το πιο ανησυχητικό και άγνωστο μέχρι σήμερα σημάδι της μετάλλαξης "Όμικρον".

Αγαπημένο