ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Tι αποκαλύπτουν τα νούμερα

Aποτελεί μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις σήμερα
2
'
paxisarkia Παχυσαρκία

H παχυσαρκία αποτελεί μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις σήμερα όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας για τον 21ο αιώνα. Τα νέα δεδομένα που θα διαβάσετε σε αριθμούς σίγουρα θα σας ανησυχήσουν. Υπάρχει, άραγε τρόπος να αλλάξουν;

1 στους 4 είναι παχύσαρκος και σχεδόν περισσότερος από το μισό πληθυσμό είναι υπέρβαρος στις 34 από τις 36 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ* σύμφωνα με την μελέτη για την Πολιτική Υγείας του ΟΟΣΑ με τίτλο: “The Heavy Burden of Obesity, The Economics of Prevention”. Εκτιμάται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παχύσαρκοι. Ο μέσος όρος επιπολασμού (συχνότητα) της παχυσαρκίας στους ενήλικες στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ* έχει αυξηθεί από 21% που ήταν το 2010 στο 24% το 2016.

Τι αναφέρουν τα νούμερα για την παχυσαρκία

  • 20% αύξηση στην πρόσληψη θερμίδων έχει παρατηρηθεί στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, τα τελευταία 50 χρόνια παρά την επιδίωξη την τελευταία δεκαετία να αντιμετωπισθεί η παχυσαρκία κυρίως λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής.
  • 30-70% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρβαροι, δηλαδή έχουν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό, ενώ 10-30% είναι παχύσαρκοι. Κατά μέσο όρο, στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 16% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκοι το 2014, ενώ το 2000 το 11% ήταν παχύσαρκοι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο επιπολασμός της παχυσαρκίας σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει τριπλασιασθεί από τη δεκαετία του 1980.
  • 70% των ανδρών στην Ελλάδα και 50% των γυναικών έχουν σωματικό βάρος πάνω από το φυσιολογικό.
  • Το 44% του διαβήτη τύπου 2, το 23% της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και μεταξύ 7% και 41% ορισμένων τύπων καρκίνου, οφείλονται ή αποδίδονται στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι τα νούμερα είναι πιο ανεβασμένα. Το 80% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2, το 35% της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και το 55% της υπέρτασης μεταξύ των ενηλίκων στην Ευρώπη οφείλονται στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. κατά 10 χρόνια μειώνει το προσδόκιμο ζωής η σοβαρή παχυσαρκία. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30-34,9 kg/m2,κατά μέσο όρο ζουν 2-4 χρόνια λιγότερο από αυτούς με κανονικό ΔΜΣ (18,5-24,9 kg/m2) και αυτοί με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 40 kg/m2 ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια λιγότερο.
  • Η 5η κατά σειρά αιτία θανάτου, παγκοσμίως είναι η παχυσαρκία δεδομένου ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνων. 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο λόγω του αυξημένου τους βάρους ή της παχυσαρκίας τους, γεγονός που σημαίνει ότι η παχυσαρκία σκοτώνει. Ενώ εκτιμάται ότι έως το 2050 θα χαθούν 92 εκατομμυρίων ζωών στις χώρες του ΟΟΣΑ λόγω τις ασθενειών που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος και την παχυσαρκία μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής κατά τρία χρόνια.

paxisarkia-noumera-ti-deixnoyn

Τι πάει λάθος;

Σύμφωνα με τoν Ευθύμιο Καπάνταη, Παθολόγο, Διευθυντής Τμήματος Διαβήτη-Παχυσαρκίας-Μεταβολισμού στο Νοσοκομείο METROPOLITAN και Πρόεδρο της Εταιρεία Ελληνικής Ιατρικής Παχυσαρκίας οι εθνικές δράσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος της παχυσαρκίας γενικά θεωρούνται εξαιρετικά ανεπαρκή.

Με βάση τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο το 2016, μόνο 19 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν πως έχουν χαράξει και εφαρμόσει ή έχουν καταστρώσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο, μόνο 10 χώρες ήταν σε θέση να περιγράψουν ή να προσδιορίσουν μια πλήρη στρατηγική ή τουλάχιστον δέσμες μέτρων. Η Γερμανία, η Αυστρία και η Λετονία αναφέρθηκαν ότι έχουν τις πλέον ολοκληρωμένες.

Επτά από τα εικοσιοκτώ Υπουργεία Υγείας των χωρών ερωτώμενα δεν έχουν να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις δράσεις τους στο μείζον πρόβλημα της παχυσαρκίας, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας (Βέλγιο, Κροατία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελλάδα, Γαλλία, Λιθουανία και Πολωνία).

Όπως τονίζει ο κύριος Καπάνταης «το σίγουρο είναι ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη κατανόηση του γιατί η παχυσαρκία είναι μια νόσος, οι αιτίες και οι συνέπειές της. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κάνουν τη διαφορά με την καλύτερη ενημέρωσή τους για τη νόσο και καταβάλλοντας προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αναγκών και των ανησυχιών των ασθενών».

paxisarkia-erevna-katanoisi

5 πράγματα που χρειάζεται να καταλάβουμε για την παχυσαρκία

Για να αλλάξουν τα νούμερα πρέπει να αλλάξουν πρώτα από όλα οι λάθος πεποιθήσεις που έχουμε για την παχυσαρκία και επομένως ο τρόπος που την αντιμετωπίζεται. Τι χρειάζεται οπωσδήποτε να κατανοήσουμε όμως σχετικά με την παχυσαρκία;

Με τη συνεργασία του Ευθύμιου Καπάνταη, Παθολόγου, Διευθυντή Τμήματος Διαβήτη-Παχυσαρκίας-Μεταβολισμού στο Νοσοκομείο METROPOLITAN KAI Πρόεδρο της Εταιρεία Ελληνικής Ιατρικής Παχυσαρκίας, αναλύουμε όσα πρέπει να ξέρεις.

Η Παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος που απαιτεί θεραπεία.

Αυτό είναι το πρώτο που χρειάζεται να καταλάβουμε όλοι προκειμένου να γίνουν μικρά βήματα για πιο υγιές μέλλον. Το αντικείμενο της παχυσαρκίας ως μέρος της ιατρικής κατάρτισης καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο, και θα έπρεπε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στην κατανόηση της παχυσαρκίας από τους επαγγελματίες υγείας και στις ολοκληρωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να παρασχεθούν ως μέρος της ιατρικής φροντίδας προς τους ασθενείς.

paxisarkia-5-pragmata

Δεν αντιμετωπίζεται μόνο με …δίαιτα

Απαιτεί εξειδικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη δια βίου. Η στροφή, επίσης προς την κίνηση και την άσκηση στον αντίποδα των δεινών της καθιστικής ζωής αποτελεί μέρος του οργανωμένου πλάνου για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία δεν προκύπτει μόνο λόγω της κακής διατροφής. Προκύπτει και λόγω απουσία κίνησης και άσκησης.

Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες

Σύμφωνα με την Εταιρεία Ελληνικής Ιατρικής Παχυσαρκίας πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ιατρική περίθαλψη για την παχυσαρκία δεν την λαμβάνουν. Η έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες του τομέα της υγείας αποτελεί συχνά σημαντικό εμπόδιο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, δεδομένου ότι χρειάζεται όλοι να καταλάβουν ότι η παχυσαρκία είναι νόσος. Κάθε άνθρωπος με υπερβάλλον βάρος όμως θα πρέπει να γνωρίζει ότι η βοήθεια και η θεραπεία είναι διαθέσιμες για τα παχύσαρκα άτομα. Η σωστή ενημέρωση είναι σαφέστατα το πρώτο βήμα για να αλλάξει ο χάρτης με τα νούμερα που αφορούν στην παχυσαρκία.

Oι γιατροί χρειάζεται να αλλάξουν στάση

Οι γενικοί γιατροί θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να ενθαρρύνονται να βελτιώνουν τις συζητήσεις για τη διαχείριση του βάρους με τους ασθενείς τους όπως ακριβώς κάνουν τη σύσταση ή δίνουν καθοδήγηση σε έναν καπνιστή για να κόψει το τσιγάρο. Επίσης οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην αντιμετώπιση των αναγκών και των ανησυχιών των ασθενών για τη διαχείριση του βάρους. Οι οργανώσεις επαγγελματιών του τομέα υγείας μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό των κενών της γνώσης στη δική τους κοινότητα και στην παροχή λύσεων μέσω της εκπαίδευσης και της παροχής περισσότερων πληροφοριών και ενημέρωσης.

Και οι γονείς να καταλάβουν ότι έχουν ευθύνη

Σημαντικό τέλος είναι να δοθεί έμβαση στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκία δεδομένου ότι τα προγνωστικά λένε ότι τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά καταλήγουν στην πλειοψηφία του υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες. Οι παιδίατροι συνήθως κρούουν τον κώδωνα. Οι γονείς είναι εκείνοι που χρειάζεται να απευθυνθούν στο κατάλληλο ειδικό για να τους βοηθήσει να ελέγξουν το βάρος του παιδιού τους με τον σωστό και αποτελεσματικό τρόπο

Αγαπημένο