ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ποια σοβαρή διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί έως και έξι μήνες μετά τη νόσηση από κορονοϊό;

Μελέτες ερευνητών έδειξαν την σοβαρή διαταραχή που μπορεί να εμφανισθεί έως και 6 μήνες μετά σε όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό
23.11.2022
1
'
Ποια σοβαρή διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί έως και έξι μήνες μετά τη νόσηση από κορονοϊό; Photo/Istock

Όσο προχωρούν οι μελέτες πάνω στον κορονοϊό και τα κατάλοιπα που μπορεί να σου αφήσει μετέπειτα, όλο και εμφανίζονται νέες επιπτώσεις που μπορεί να εμφανισθούν στην υγεία.

Μπορεί να έχουμε εφησυχαστεί τον τελευταίο καιρό νομίζοντας ότι ο κορονοϊός έχει αρχίσει να υποχωρεί, αλλά στην πραγματικότητα η διασπορά του είναι ευρεία και βλέπουμε συνεχώς να δημιουργεί νέες επιπλοκές στην υγεία των ανθρώπων.

Άνθρωποι που νόσησαν από κορονοϊό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης επιληπτικών κρίσεων ή επιληψίας, σε διάστημα μέχρι και 6 μήνες μετά την νόσηση τους.

Σχετική μελέτη του Neurology έφτασε στο συμπέρασμα, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης τέτοιων συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά από ότι για τους ενήλικες, ενώ συγχρόνως τα συμπτώματα αυτά παρουσιάστηκαν και σε άτομα που δεν υπέστησαν νοσηλεία για την λοίμωξη του Covid-19.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Υποφέρεις από πόνους στη μέση; Αυτή είναι η διάταση που θα σε σώσει!

Εικόνα
 Ποια σοβαρή διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί έως και έξι μήνες μετά τον κορονοϊό; Τι λέει σχετική μελέτη ερευνητών;

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο συγγραφέας της μελέτης, Arjune Sen, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία:

«Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID-19, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ατόμων με επιληπτικές κρίσεις και επιληψία. Επιπλέον, ο αυξημένος κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων και επιληψίας στα παιδιά μας δίνει έναν ακόμη λόγο να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τις λοιμώξεις από το COVID-19 στην παιδική ηλικία».

Για την επίτευξη της μελέτης αυτής, οι ειδικοί εξέτασαν ένα δίκτυο αρχείων υγείας ατόμων που νόσησαν με κορονοϊό. Έπειτα έψαξαν τα κοινά στοιχεία με τα άτομα που είχανε νοσήσει από γρίπη κατά την ίδια χρονική περίοδο και παρουσίαζαν τις ομοιότητες ως προς την ηλικία, το φύλο, κοινές ιατρικές παθήσεις και άλλους πιθανούς παράγοντες.

Το σύνολο των ατόμων που διερευνήθηκαν άγγιζε τα 152.754, σε κάθε μία από τις ομάδες Covid-19 και γρίπης.

Εικόνα
 Ποια σοβαρή διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί έως και έξι μήνες μετά τον κορονοϊό; Τι λέει σχετική μελέτη ερευνητών;

Τέλος σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, οι ασθενείς που είχανε νοσήσει από κορονοϊό εμφάνιζαν έως και 55% περισσότερες πιθανότητες συμπτωμάτων όπως, επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις κατά τους επόμενους έξι μήνες, συγκριτικά με τα άτομα που είχαν προσβληθεί από τη γρίπη.

Η έρευνα έδειξε πως το ποσοστό επιληψίας ή επιληπτικών κρίσεων ήταν 0,94% στα άτομα που έπασχαν από κορονοϊό, σε σύγκριση με 0,60% στις περιπτώσεις που είχανε γρίπη.

Ρίξε μια ματιά: Οι 8+1 βασικοί λόγοι που αρρωσταίνετε συχνά το χειμώνα από μηχανικές συνήθειες!

Αγαπημένο