ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι όνειρα βλέπουν όσοι πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές;

Τι όνειρα βλέπουν όσοι κατακλύζονται από άγχος
05.08.2022
1
'
Τι όνειρα βλέπουν όσοι πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές; αγχώδεις διαταραχές

Πολλές φορές ξυπνάμε και νιώθουμε ότι παρόλο που έχουμε κοιμηθεί πολλές ώρες, δεν έχουμε ξεκουραστεί ενώ αισθανόμαστε ακόμη υπνηλία.

Αυτό μπορεί να συνδέεται άμεσα με το άγχος μας, ενώ μελέτες έχουν καταλήξει πως η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται άρρηκτα με την ευαισθησία σε χρόνιες αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη.

Την απάντηση δίνει πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ που δημοσιεύεται στο Dreaming της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη των Ονείρων, η οποία σύμπερανε ότι το μοτίβο ονείρων σε άτομα με διεγνωσμένη αγχώδη διαταραχή διαφέρει από των μη πασχόντων από παθολογικό άγχος, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και την ένταση.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Ποιοι χαρακτήρες είναι πιο πιθανό να απιστήσουν σε μια σχέση; Τι λένε οι έρευνες

Οι ερευνητές μελέτησαν τα ημερολόγια ονείρων, τις απαντήσεις σε ειδικά ερωτηματολόγια και τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις ονείρων για 76 συμμετέχοντες από δύο ισάριθμες ομάδες μία πασχόντων από διαταραχές άγχους και μία ομάδα ελέγχου χωρίς την ψυχική διαταραχή. Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές:

  • ονειρεύονταν συχνότερα ότι τους κυνηγούν, τους επιτίθενται σωματικά ή ότι παγώνουν από τον φόβο καθώς και θανάτους αγαπημένων τους προσώπων και ατυχήματα όπως συντριβές αεροπλάνων κ.α.
  • έβλεπαν σπανιότερα ευχάριστα όνειρα με φίλους ή επιτυχία
  • έβλεπαν όνειρα που περιελάμβαναν περισσότερους χαρακτήρες, τοποθεσίες, μετακινήσεις ή ταξίδια και λεκτική επικοινωνία συγκριτικά με τον υγιή πληθυσμό.

Για τον ψυχολόγο και επικεφαλής ερευνητή, Anton Rimsh, τα όνειρα ίσως αποτυπώνουν τον τρόμο και εχθρικότητα. «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η παρουσία μιας αγχώδους διαταραχής κρύβεται πίσω από τη μεγαλύτερη υποκειμενική ένταση των ονείρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δες και αυτό: 5 απογευματινές συνήθειες που ενισχύουν την ενέργεια σου

Αγαπημένο