ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ο σωστός τρόπος να φορέσει το παιδί σου την υφασμάτινη μάσκα του στο σχολείο

Και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να του διδάξεις για τη χρήση της μάσκας του.
3
'
παιδί μάσκα shutterstock

Ένα σημαντικό θέμα στην περίοδο της πανδημίας είναι η επιλογή της σωστής μάσκας για παιδιά. Γίνεται μάλιστα επίκαιρο, καθώς οι θερινές διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους και οι οικογένειες ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά.

Nα ξεκινήσουμε όμως διευκρινίζοντας το εξής: μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 1.000.000 συμμετέχοντες, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, κατέδειξε ότι οι μαθητές που φορούσαν μάσκα στο σχολείο είχαν μειωμένο κίνδυνο να βρεθούν θετικοί στον ιό και να εκδηλώσουν συμπτώματα COVID-19. Κι αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους που τόσο το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) όσο και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (American Academy of Pediatrics) συνιστούν τη χρήση μάσκας στο σχολείο.

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι τα μολυσμένα άτομα μεταφέρουν 1.000 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο στη μύτη και στο λαιμό, με αποτέλεσμα να ωθούν περισσότερα ιικά σωματίδια στον αέρα όταν μιλούν, φωνάζουν ή τραγουδούν επισημαίνουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου - Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ που έχουν συνοψίσει τα δεδομένα πάνω σε αυτό το θέμα.

Διάβασε κι αυτό: Γιατί τα παιδιά είναι εργαστήρια μεταλλάξεων του κορονοϊου; 

Ποια μάσκα όμως είναι καλύτερη για το παιδί σου;

Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μεμονωμένες υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες προσφέρουν διαφορετικό βαθμό προστασίας ανάλογα με τον αριθμό των στρωμάτων και τον τύπο υφάσματος. Πιο προστατευτικές γενικά είναι οι χειρουργικές μάσκες ή ακόμη καλύτερα οι μάσκες N95 (FFP2). Μια απλή και αποτελεσματική επιλογή για τα παιδιά είναι η χρήση μιας υφασμάτινης μάσκας πάνω σε μια χειρουργική. Η χειρουργική μάσκα φιλτράρει καλύτερα, ενώ η υφασμάτινη συμβάλλει στην ιδανική εφαρμογή χωρίς κενά.

Ρόλο παίζει και το μέγεθος

Όμως, σημαντικό για τα παιδιά είναι και το μέγεθος ώστε να μην μένουν κενά και οι μάσκες N95 συχνά δεν ανευρίσκονται σε μικρά μεγέθη. Οι ειδικοί εξηγούν ότι  σωστό μέγεθος μάσκας σημαίνει να μην μένουν κενά στα πλάγια,

Τι άλλο πρέπει να εξηγήσεις στο παιδί σου

Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν σωστά στα ανωτέρω, στο να μην βγάζουν τη μάσκα όταν μιλάνε στο σχολείο, καθώς και στο να έχουν πάντοτε τη μύτη τους και το πηγούνι τους καλυμμένα. Αν το παιδί βγάζει τη μάσκα συνεχώς, δεν θα είναι και αποτελεσματική.

Κάθε φορά η μάσκα πρέπει να τοποθετείται με πλυμένα χέρια ή μετά από χρήση αντισηπτικού (του ίδιου του παιδιού ή του γονέα ή του δασκάλου).

Όλοι οι χειρισμοί πρέπει να γίνονται με τα κορδόνια και όχι με το μέρος της μάσκας που έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο.

Τα χέρια πρέπει να καθαρίζονται μετά την αφαίρεση της μάσκας επίσης.

Η σωστή εκπαίδευση του παιδιού σχετικά με την χρήση της μάσκας μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσει ή να μεταδώσει τον ιό. 

Διάβασε ακόμα: Ποια είναι τα συμπτώματα της Long Covid σε παιδιά και εφήβους.

 

Αγαπημένο