ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Όλα όσα φταίνε για τα κόκκινα μάτια

Το κοκκίνισμα των ματιών είναι ένα αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα που συχνά οφείλεται σε αθώα προβλήματα που συνδέονται με τις συνήθειές μας.
3
'
kokkina matia

Το κοκκίνισμα των ματιών συνήθως προκαλείται από διαστολή των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται ανάμεσα στον σκληρό χιτώνα του ματιού (είναι το αδιαφανές λευκό τμήμα τους) και τον υπερκείμενο διαυγή επιπεφυκότα. Τα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία φυσιολογικά είναι αόρατα, αλλά μπορεί να διογκωθούν εξαιτίας πολλών παραγόντων, άλλοι από τους οποίους αφορούν το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής και άλλοι διάφορες οφθαλμικές παθήσεις.

Ο ερεθισμός των ματιών και οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για τη διόγκωση των τριχοειδών αγγείων των ματιών. Οι αντιδράσεις αυτές δεν είναι πιθανότερες μόνο στα άτομα με αλλεργική προδιάθεση, αλλά και σε αυτούς που πάσχουν από ξηροφθαλμία. Και αυτό, διότι η απουσία του προστατευτικού στρώματος των δακρύων καθιστά την επιφάνεια των ματιών πιο ευαίσθητη στους ερεθιστικούς παράγοντες.

Τέτοιοι παράγοντες είναι, ο καπνός (από το αναμμένο τζάκι ή τον καπνό του τσιγάρο κ.λπ.), ο ξηρός αέρας (λόγω κλιματισμού πχ.), η σκόνη, οι αναθυμιάσεις (π.χ. λόγω διαλυτικών και χρωμάτων), ακόμα και η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου (να θυμάσαι ότι πρέπει να προστατέψεις τα μάτια σου αν κάνεις χειμερινά σπορ γιατί η αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι είναι έντονη και προκαλεί εγκαύματα)

Υπάρχουν όμως κι άλλες αιτίες που ευθύνονται για το κοκκίνισμα των ματιών.

Σε συνεργασία με τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο,  χειρούργο οφθαλμίατρο, καθηγητή Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, ιδρυτή και επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, μάθαμε ποιές είναι αυτές:

Κόπωση των ματιών

tripsimo matiwn

Μπορεί να οδηγήσει στο κοκκίνισμα των ματιών. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαιτέρως συχνό σε αυτούς που κοιτάζουν επί ώρες τις οθόνες των ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων (κομπιούτερ, λάπτοπ, κινητά κ.λπ.), καθώς και σε ορισμένες ομάδες εργαζομένων (π.χ. διορθωτές κειμένων, συγγραφείς, μπλόγκερ, οδηγοί, συγκολλητές, δικηγόροι, προγραμματιστές κ.λπ.).

Υπερβολική χρήση φακών επαφής

Το κοκκίνισμα των ματιών είναι επίσης συχνό και σε αυτούς που φορούν συστηματικά φακούς επαφής, ιδιαίτερα σε εκείνους που κάνουν  υπερβολική χρήση των φακών. Όταν το κοκκίνισμα αναπτύσσεται σε χρήστες φακών επαφής οι οποίοι λανθασμένα κοιμούνται φορώντας τους, η αιτία μπορεί να είναι η συσσώρευση τοξινών κάτω από τους φακούς και πάνω στην επιφάνεια των ματιών. Επίσης, όταν κάποιος φορά φακούς για πολλές ώρες προκαλείται, λόγω ασφυξίας του οφθαλμού, ρήξη των μικροσκοπικών αγγείων στην επιφάνεια των ματιών που συντελεί στο κοκκίνισμα των ματιών.

Έλλειψη ύπνου και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

alkoolismos

Και τα δύο προκαλούν διόγκωση των τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων στα μάτια με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν. Επίσης, πολύ συχνά οι δύο αυτοί παράγοντες μπορεί να δράσουν συνδυαστικά, αφού είναι αρκετά συνηθισμένο να γίνει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής εξόδου πράγμα που συνεπάγεται έλλειψη ύπνου.

Η πιο συνηθισμένη αιτία

Μια άλλη πολύ συχνή αιτία κοκκινίσματος των ματιών είναι η επιπεφυκίτιδα. Ίσως μάλιστα η πιο συχνή.  Πρόκειται για λοίμωξη στον επιπεφυκότα από ιό, βακτήριο ή ερεθιστικές ουσίες (π.χ. χλωρίνη), που προκαλεί φλεγμονή στον διαφανή βλεννογόνο (επιπεφυκότας) που βρίσκεται στην επιφάνεια των ματιών και στο εσωτερικό των βλεφάρων.  Στα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας συμπεριλαμβάνεται φαγούρα, έκκριμα από τα μάτια και αίσθημα καύσου. Η λοίμωξη μπορεί να υποχωρήσει μόνη της, αλλά επειδή μερικές φορές είναι μεταδοτική, καλό είναι να την αξιολογεί ο οφθαλμίατρος για να χορηγεί την ενδεδειγμένη αγωγή.  

Διάβασε επίσης: Τι στεγνώνει τα μάτια σου το καλοκαίρι

Οι πιο σοβαρές αιτίες

Μερικές φορές, πάντως, το κοκκίνισμα έχει πιο σοβαρή αιτία και πρέπει να εξεταστεί από τον οφθαλμίατρο. Όταν συμβαίνει αυτό, το κοκκίνισμα δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα, αλλά συνοδεύεται και από ορισμένα άλλα που πρέπει να σας προβληματίσουν.

Τρία είναι τα πιο σημαντικά συνοδά συμπτώματα που πρέπει να οδηγήσουν κάποιον στον οφθαλμίατρο: πόνος στο μάτι, η έντονη ευαισθησία στο φως και η θολωμένη όραση. Αν ένα άτομο έχει κόκκινα μάτια και κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευθεί έναν οφθαλμίατρο.

Και τα τρία συμπτώματα θα μπορούσαν, να αποτελούν ένδειξη σοβαρής μόλυνσης στα μάτια, από βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα, αλλά και ένδειξη σοβαρής οφθαλμολογικής πάθησης. Οι οφθαλμικές λοιμώξεις χρειάζονται άμεσο έλεγχο και την απαιτούμενη θεραπεία, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης της επιφάνειας του ματιού και μόνιμης βλάβης. Ο γενικός κανόνας που ο καθένας πρέπει να θυμάται είναι πως όποιος εκδηλώνει ξηρότητα, κοκκίνισμα ή ασυνήθιστα ενοχλήματα στα μάτια, που επιμένουν επί περισσότερο από μία ημέρα, πρέπει να πηγαίνει στον οφθαλμίατρο. Εκείνος θα καθορίσει αν οφείλονται σε αλλεργία, μόλυνση ή κάτι πιο σοβαρό, και θα συστήσει την απαιτούμενη θεραπεία.

Διάβασε ακόμα: Πρησμένα Μάτια: Μάθε τι μπορεί να φταίει

Αγαπημένο