ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πόνοι περιόδου: Πότε υπάρχει πρόβλημα;

Οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνουν τον γυναικολόγο τους, επειδή πιθανόν οι έντονοι πόνοι περιόδου να απαιτούν διερεύνηση και ειδική αντιμετώπιση.
3
'
ponoi -periodou

Οι πόνοι κατά τη διάρκεια της περιόδου γενικά δεν θεωρούνται ανησυχητικοί. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις γυναικών στις οποίες ο πόνος είναι πολύ έντονος και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να συνδέονται με παθολογικό πρόβλημα, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την γονιμότητά τους.  

Ρωτήσαμε τον Δρ. Θάνο Παράσχο, γυναικολόγο μαιευτήρα, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντή του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, ο οποίος μας έδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες για να καταλάβουμε τις διαφορές. 

Πότε θεωρείται φυσιολογικός ο πόνος;

Οι πόνοι της περιόδου οφείλονται στους φυσιολογικούς σπασμούς της μήτρας στο τέλος του κύκλου, όταν δεν υπάρχει σύλληψη, οπότε η μήτρα κάνει σπασμούς για να αποβάλει το ενδομήτριο που έχει σχηματιστεί. Αυτοί οι σπασμοί προκαλούν πόνο στην περιοχή της κοιλιάς της γυναίκας. Συνήθως, αυτοί οι πόνοι πρέπει να διαρκούν 1-3 ημέρες μόνο και η έντασή τους μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη μέρα, τη γυναίκα αλλά και τη φορά. Κάποιες φορές μπορεί μια γυναίκα να πονάει κι  άλλες όχι. Συχνά αυτό εξαρτάται από την κληρονομικότητα, τον οργανισμό και την ανατομία του γεννητικού συστήματος κάθε γυναίκας, καθώς και με το αν έχει γεννήσει φυσιολογικά. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι όταν απέκτησαν παιδιά μειώθηκε η ένταση των πόνων της περιόδου. Γενικά, ο κανόνας είναι ότι οι πόνοι περιόδου που είναι ανεκτοί χωρίς παυσίπονα ή υποχωρούν με απλά παυσίπονα θεωρούνται φυσιολογικοί. 

Πότε μπαίνει η υποψία δυσμηνόρροιας;

Ο Δρ. Παράσχος εξηγεί ότι  σε ένα 10% με 15% των γυναικών ο πόνος κατά την περίοδο δεν είναι ανεκτός και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα. Οι γυναίκες αυτές δεν υπερβάλλουν για τα συμπτώματά τους. Πονούν πραγματικά περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για δυσμηνόρροια. Οφείλεται συνήθως στις προσταγλανδίνες (ορμόνες που προκαλούν σπασμούς στη μήτρα, με σκοπό την απομάκρυνση του αίματος από την κοιλότητά της). Οι γυναίκες που πονούν περισσότερο φαίνεται ότι  παράγουν πιο μεγάλες ποσότητες προσταγλανδινών. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως μπορεί να βοηθήσει η χορήγηση αντισυλληπτικών, που ρυθμίζουν τα επίπεδα των ένοχων ορμονών, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πόνος.  

Διάβασε ακόμα: Απώλεια βάρους και περίοδος: Είναι εφικτό ή όχι;

Και πότε ενδομητρίωσης;

Αν μία γυναίκα πονάει πάρα πολύ τις μέρες της περιόδου, αν ο πόνος επιδεινώνεται με τους μήνες, αν συνοδεύεται από ναυτία, πόνο στην πλάτη ή τα πόδια κι αν τα απλά παυσίπονα δεν καταφέρνουν να καταπολεμήσουν τον πόνο, πρέπει να ενημερώνει τον γιατρό της. Τότε ανησυχούμε για άλλα γυναικολογικά προβλήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από τους έντονους πόνους περιόδου, όπως είναι η ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι ιστός ενδομητρίου, ο οποίος εναποτίθεται στο περιτόναιο, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες, ακόμα και στο έντερο. Εκεί εγκλωβίζεται και αιμορραγεί στο ίδιο χρονικό διάστημα που αιμορραγεί η γυναίκα κατά την έμμηνο ρύση, αποτελώντας αιτία του πιο έντονου πόνου κατά την περίοδο. Μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί λαπαροσκοπικά, επειδή μπορεί να δυσκολέψει τη γυναίκα να μείνει έγκυος. Ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει πλήξει σοβαρά τη γονιμότητα, η λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης επιτρέπει στη γυναίκα να γίνει μητέρα. 

Διάβασε επίσης: Λύσε τις 10 βασικές απορίες σου για τα αντισυλληπτικά

Αγαπημένο