ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Δουλεύεις από το σπίτι; 8 συμβουλές για να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή

Η τηλεργασία που έχει μπει στη ζωή μας τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας απειλεί την ευεξία μας αν δεν θέσουμε σωστά όρια.
08.04.2021
4
'
τηλεργασία istock

Δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι που με τον ερχομό της πανδημίας και την υποχρεωτική τηλεργασία, ξεκουράστηκαν λίγο περισσότερο, δούλευαν πιο άνετα και ξυπνούσαν λίγο αργότερα ενώ παράλληλα άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών και πήραν το χρόνο να ευχαριστηθούν περισσότερο την οικογένειά τους και να αποφορτιστούν από την πιεστική καθημερινότητα.

Ένα χρόνο μετά όμως, η αλήθεια είναι πως αυτή η κανονικότητα έχει και πολλά αρνητικά. Ένα εκ των οποίων είναι και η αδυναμία μας να τηρήσουμε το ωράριο. Αυτό προκαλεί μεγάλη ψυχική κούραση και ειδικά όταν ο ατελείωτος πάντα όγκος της εργασίας και σε εξωθεί να δουλεύεις πολλές ώρες, χωρίς τελικά να μένει καθόλου προσωπικός χρόνος. Αυτό σημαίνει πως η γραμμή που χωρίζει την προσωπική και επαγγελματική σου ζωή, έχει πλέον ξεθωριάσει.

Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν κάποιες απλές συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις για να μειώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί η ολοήμερη δουλειά και να “αδειάσεις¨τις υπόλοιπες ώρες τις ημέρας που σου αναλογούν για να ασχοληθείς με την σωματική και ψυχική σου υγεία και ευεξία, να γυμναστείς, να κοινωνικοποιηθείς και να ευχαριστηθείς ποιοτικό χρόνο με τους δικούς σου ανθρώπους.

1. Άλλαξε outfit 

Το outfit σου στο σπίτι φαντάζομαι πως αποτελείται από φόρμες, κολάν, φαρδιά φούτερ ή ακόμη και τις πιτζάμες που πέφτετε από το κρεβάτι. Εάν υπάρχει ένα πράγμα μπορείς να κάνεις είναι να επιβάλλεις στον εαυτό σου να αλλάζεις ρούχα όταν ξυπνάς, για να ετοιμάζεσαι για τη μέρα.

Με τον ίδιο τρόπο που έχουμε μια ντουλάπα γεμάτη με τα ρούχα της δουλειάς μας, έτσι πρέπει να έχουμε και τα ρούχα δουλειάς-σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για να αναλάβουμε τις δουλειές μας κάθε μέρα, αλλάζοντας σε ρούχα που συνδέουμε με την εργασία. Αυτή είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να βοηθήσουμε να τη νοοτροπία μας να αλλάξει και να εμπεδώσουμε την έννοια του ωραρίου.

Έτσι, ενώ τα σύνολα που επιλέγεις για το σπίτι μπορεί να είναι λίγο πιο χαλαρά από τα συνηθισμένα του γραφείου, η αλλαγή στο τέλος της ημέρας μπορεί ακόμα να λειτουργήσει ως ισχυρός σηματοδότης για να πεις στον εαυτό σου πως ήρθε η ώρα να σταματήσεις.

2. Άλλαξε δωμάτιο στο σπίτι

Ίσως να μην έχουμε όλοι την πολυτέλεια ενός σπιτιού με επιπλέον δωμάτιο για να χρησιμοποιήσουμε ως γραφείο. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε τον χώρο εργασίας μας. Μπορείς να μεταφερθείς από το  δωμάτιο όπου δουλεύεις, στο σαλόνι και να κλείσεις την πόρτα πίσω σου, αλλάζοντας παραστάσεις.

Ακόμη και το να μαζέψεις το λάπτοπ σου από την τραπεζαρία-που τόσο έντεχνα έχεις μετατρέψει σε μίνι home office, μπορεί να κάνει τη διαφορά και να σου προσφέρει το χρόνο που χρειάζεσαι για να “αποσυνδεθείς” από την δουλειά.

3. Κλείσε το κινητό ή τις ειδοποιήσεις

Και πάλι, αυτή ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όλους, αλλά μπορεί να βανεί πολύ βοηθητικό στο το να πάρεις λίγο time-off μετά το ωράριό σου, χωίς να χρειάζεται να ανησυχείς για κάθετί που πιθανότατα να προκύψει αργά το απόγευμα.

Ειδικά σε δουλειές που βασίζονται στην επικοινωνία και ειδικά σε social media, αυτός ο χρόνος κρίνεται απαραίτητος και αυτή ίσως είναι απο τις σημαντικότερες συμβουλές. Το να θυμάσαι δηλαδή να κάνεις log-out από τα social και log-in στη ζωή σου. Επίσης είναι σημαντικό να αποσυνδέεσαι για να είναι διακριτό το πότε χρησιμοποιείς τα social για προσωπική και πότε για επαγγελματική χρήση.

Η επιλογή “Μην ενοχλείτε” που έχουν πολλά κινητά, είναι μια μικρή διευκόλυνση επίσης.

4. Άναψε ένα αρωματικό κερί

Το άρωμα να συνδέεται στενά με την ικανότητα του εγκεφάλου μας να σχηματίζει αναμνήσεις και συσχετίσεις, η μυρωδιά θεωρείται γενικά η πιο ισχυρή από τις αισθήσεις.

Με τον ίδιο τρόπο που το άρωμα της φρεσκοψημένης τυρόπιτας μπορεί να σου υπενθυμίσει τα παιδικά σου χρόνια, έτσι και το να ανάψεις ένα κερί προς το τέλος του ωραρίου σου θα συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ του αρώματος που εκπέμπεται και της προετοιμασίας των τελευταίων εκκρεμοτήτων για το σχόλασμα. Αυτός  είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υπενθυμίσεις στο μυαλό σου πως ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις.

Διάβασε περισσότερες συμβουλές στο elle.gr 

 

Αγαπημένο