ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τηλεργασία και burnout: Τι να κάνεις για να μην το πάθεις

Προστάτευσε τον εαυτό σου για να δουλεύεις καλύτερα και όχι περισσότερο.
3
'
burnout πώς να μην το πάθεις Shutterstock

Όσο και αν αγαπάς τη δουλειά σου, είναι πολύ πιθανό η τηλεργασία να σε έχει κουράσει και προσπαθώντας να τα προλάβεις όλα και μάλιστα να τα κάνεις όσο καλύτερα μπορείς, να φλερτάρεις με το burnout, δηλαδή με την εξουθένωση. Επειδή όμως, αν φλερτάρεις με την κόπωση, είναι πολύ δύσκολο να γυρίσεις πίσω από το δύσβατο αυτό «μονοπάτι», υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις, για να μην το πάθεις. Ιδού λοιπόν:

Θέσε όρια

Τα όρια μπορούν να σε σώσουν από πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών και από την εξουθένωση. Είναι απολύτως σωστό να απαντάς σε ένα email νωρίς το πρωί, ακόμα και πριν το ωράριο εργασίας σου, αλλά είναι απολύτως λάθος να στέλνεις ή να απαντάς σε emails στις 00.00 ή και μετά από εκείνη την ώρα. Φυσικά, υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα μια έκτακτη κατάσταση, αλλά ο γενικός κανόνας είναι αυτός.

Δούλεψε πιο σωστά, όχι περισσότερο

Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που αναφέρουν πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, δεν σχεδιάστηκε για multitasking. Έτσι, αν προσπαθείς να κάνεις 2 ή 3 πράγματα μαζί, ή να κλείσεις 2 ή 3 εκκρεμότητες μαζί, το πιο πιθανό είναι να αποτύχεις. Δούλεψε συγκεντρωμένος, τελείωσε πρώτα μια εκκρεμότητά σου και μετά, πέρασε στην επόμενη.

Εικόνα
burnout πώς να μην το πάθεις
Shutterstock

Θέσε προτεραιότητες και κάνε τα επείγοντα νωρίς το πρωί, ενώ αυτά που είναι δευτερεύοντα, μετέφερε τα για πιο μετά μέσα στην ημέρα σου, ώστε να μπορείς εύκολα να τα μεταφέρεις και για την επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα μετράει περισσότερο από την αμεσότητα ορισμένες φορές και καλύτερα να παραδώσεις κάτι τέλειο, παρά να χρειάζονται διορθώσεις ή και διπλή δουλειά.

Μην ξεχνάς να αποφορτίζεσαι 

Το να αποφορτίζεσαι από την δουλειά σου, το να κοιμάσαι σωστά και το να δίνεις στο μυαλό σου χρόνο να ξεκουραστεί, είναι το Α και το Ω. Κλείσε το κινητό σου, διάβασε ένα βιβλίο και πιες ένα ζεστό ρόφημα και όχι καφέ μετά τις 17.00.  Αν ξεκουραστείς και κοιμηθείς σωστά, την επόμενη μέρα θα είσαι πιο αποδοτικός και θα φέρεις εις πέρας περισσότερα πράγματα. 

Τέλος, αν νιώθεις πως είσαι στα όριά σου, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον ανώτερό σου στον χώρο εργασίας σου, ώστε να του μεταφέρεις τις ανησυχίες σου. Η επικοινωνία, είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη επαγγελματική σχέση.

Αγαπημένο